bodywork of lichaamswerk

Wat is bodywork of lichaamswerk

Bodywork of lichaamswerk

Bodywork of lichaamswerk

Bodywork, ook wel Lichaamswerk genoemd is een overkoepelende term die tientallen studiegebieden, modaliteiten en concepten met betrekking tot massage, aanraaktherapie en spa diensten omvat. Beschouwd als een alternatieve geneeskunde, kan lichaamswerk alles betekenen met betrekking tot therapie of zelfhulp die zich richt op lichamelijke genezing, beweging of algemeen welzijn. Niet alle vormen van lichaamswerk hebben betrekking op aanraking; sommige behandelingen kunnen water gebruiken in plaats van fysiek contact of de verbinding tussen lichaam en geest aanpakken met behulp van het energieveld van het lichaam.

Je hebt misschien ook gehoord dat Bodywork complementaire therapieën, alternatieve geneeswijzen of integratieve geneeswijzen wordt genoemd. De term lichaamswerk kan echter door elkaar worden gebruikt met massage, en over het algemeen kan worden aangenomen dat lichaamswerk beoefenaars voornamelijk massagetherapie of een nauw verwante aanrakingstherapie uitvoeren. Terwijl veel, maar niet alle, aanrakingsmodaliteiten vereisen dat cliënten ontkleed zijn en op een massagetafel liggen, kunnen die die niet op aanraking zijn gebaseerd gebeuren met de cliënt gekleed en zittend, staand of in beweging.

Genezing met Bodywork

Hoewel veel soorten lichaamswerk worden beschouwd als spa diensten en in de categorie van verwennerij of genotzucht kunnen vallen, ondersteunt onderzoek elk type Bodywork voor genezingsdoeleinden. Lichaamswerk kan bijna elk denkbaar gezondheids- of medisch probleem aanpakken waarvoor geen medische noodhulp nodig is en wordt gebruikt om aandoeningen te helpen behandelen, van chronische rugpijn, kanker tot de ziekte van Alzheimer, naast psychische aandoeningen.

Lichaamsbehandelingen kunnen voordelen bieden die verder gaan dan de oorspronkelijke reden waarom een cliënt ze zocht. Een persoon kan bijvoorbeeld met Rolfing - sessies beginnen voor revalidatie na een blessure en ontdekken dat de ervaring ook helpt bij het verlichten van symptomen van depressie die blijven hangen als gevolg van de psychologische impact van de blessure.

Lichaamswerk kan stress en angst verlichten door de cortisolspiegels te verlagen en serotonine en dopamine in het lichaam te verhogen. Het is ook aangetoond dat het gevoel van lichamelijk contact tal van gezondheidsvoordelen heeft. Baby's die massage of zelfs lichte therapeutische aanraking krijgen, laten een verbetering zien in zowel fysieke als psychologische ontwikkeling ten opzichte van baby's die geen opzettelijke therapeutische aanraking krijgen.

Lichaamswerk modaliteiten die geen fysiek contact met zich meebrengen, zoals reiki, zijn over het algemeen gebaseerd op oosterse filosofieën, zoals het Chinese concept van qi (chi), waarbij de energiestroom van het lichaam wordt gemanipuleerd voor optimale gezondheid en welzijn. Deze therapieën kunnen erop gericht zijn gifstoffen uit het lichaam te spoelen, emotionele blokkades op te heffen of de energiecirculatie te verhogen voor meer vitaliteit.

Soorten Bodywork behandelingen

Naarmate er meer bewijs naar voren komt om lichaamswerk te ondersteunen als een behandelmethode voor gezondheidsproblemen, zijn er specifieke soorten therapieën ontwikkeld om die aandoeningen beter aan te pakken. Terwijl massage bijvoorbeeld al eeuwenlang wordt gebruikt om rugpijn te verlichten, neemt de Alexandertechniek, die in het begin van de 20e eeuw is ontwikkeld, lichaamsbeweging op in aanrakingstherapie en heeft het direct invloed op de flexibiliteit en het functioneren van de wervelkolom. Nieuwere behandelingen zoals deze zijn vaak gebaseerd op oude lichaamswerk praktijken en kunnen oosterse en westerse geneeswijzen combineren om variaties op bestaande behandelingen te creëren.

Meer alternatieve therapieën die onder de paraplu van lichaamswerk vallen, omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Polariteitstherapie
 • Triggerpoint therapie
 • Acupressuur
 • Hydrotherapie
 • Cranio sacraal therapie
 • Yogassage 
 • Jin Shin Doo
 • Bowen techniek
 • Reflexologie
 • Aromatherapie
 • Cupping
 • Nuat Thai
 • Ademwerk
 • Lymfedrainage

Sommige van deze behandelingen zijn variaties op traditionele massage, terwijl andere op zichzelf verschillende disciplines zijn. Ze worden allemaal als lichaamswerk beschouwd op basis van het idee dat ze aanraking of intentie gebruiken om pijn, gezondheidsproblemen, onbalans of psychologische problemen aan te pakken door verschillende elementen van het lichaam te manipuleren - spieren, gewrichten, lymfe, huid of energie.

Lichaamswerk beoefenaars zullen waarschijnlijk eerst gediplomeerde massagetherapeuten zijn, die ook training en, in sommige gevallen, aanvullende certificering hebben ontvangen om meer specifieke soorten lichaamswerk te beoefenen. Uitzonderingen zijn mogelijk reiki-beoefenaars, die niet verplicht zijn om een massageschool te volgen, chiropractoren die er ook voor kiezen om een ondersteunende lichaamswerkmethode te beoefenen, of andere medische professionals die de nodige training hebben gekregen om een soort lichaamswerk te beoefenen.

Contra-indicaties voor het ontvangen van Bodywork

Doe bij het overwegen van lichaamswerk onderzoek naar het soort behandeling dat u wilt krijgen of de behandelingen die worden aanbevolen voor een gezondheidsprobleem dat u ervaart. Praat indien mogelijk met uw primaire zorgverlener over de vraag of lichaamswerk geschikt is voor u en uw gezondheid. Kies altijd een professional die goed is opgeleid en gediplomeerd, niet alleen als massagetherapeut, maar ook als beoefenaar van eventuele aanvullende lichaamswerk modaliteiten.

Enkele belemmeringen voor het ontvangen van lichaamswerk zijn oppervlakkige wonden, hartaandoeningen, problemen met de bloedsomloop, ontstekingsaandoeningen en immuunproblemen. Deze problemen sluiten echter niet noodzakelijk elk type carrosserie uit. Veel therapieën kunnen zelfs ernstige gezondheidsproblemen omzeilen, en behandelingen die niet afhankelijk zijn van fysiek contact, kunnen een meer geschikte keuze zijn, afhankelijk van de ervaren problemen.

Met zoveel beschikbare behandelingsopties om uit te kiezen, is er waarschijnlijk een type lichaamswerk voor iedereen. Of u nu hoopt pijn te verminderen, mobiliteit te vergroten of gewoon beter te leven, overweeg contact op te nemen met een Bodywork specialist bij u in de buurt om opties te onderzoeken en te bepalen welke therapieën geschikt voor u zijn.

Reactie plaatsen
<