Hydrotherapie in de buitenlucht

Wat is Hydrotherapie eigenlijk?

Hydrotherapie

Waterlelies op het water

Hydrotherapie is een brede modaliteit die alles kan omvatten, van aquarobics tot een dagelijkse douche. In zijn verschillende vormen is hydrotherapie effectief geweest voor het genezen van interne en externe verwondingen of gezondheidsproblemen en voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het algehele welzijn. Water kan worden gebruikt in combinatie met massagetherapie in een van de drie vormen: stoom, vloeistof of ijs. Massagetherapie professionals kunnen hydrotherapie integreren door een therapeutisch bad, een stoomdouche of onderdompeling in ijswater aan te bieden voor pijnlijke gewrichten en spieren.

Geschiedenis van hydrotherapie

Tegenwoordig associëren we hydrotherapie misschien met luxe spabehandelingen of de zeldzame ervaring van een decadent bad. Maar duizenden jaren lang gebruikten veel culturen stoom- en mineraalbaden om krijgers te conditioneren, ziekte af te weren en de vitaliteit te vergroten.

De oude Griekse arts Hippocrates schreef beroemd: 

"De weg naar gezondheid is om elke dag een aromatisch bad en een geurende massage te hebben." 

Er wordt gezegd dat hij hydrotherapie heeft gebruikt om zweren, koorts, bloedingen en andere gezondheids- of chirurgische aandoeningen te behandelen. Er is ook bewijs dat de Babyloniërs, Chinezen, Egyptenaren, Grieken en indianen ook stoom, sauna's, mineraalwater, kompressen, irrigatie en baden gebruikten.

Betrouwbare bronnen over hydrotherapie komen niet alleen van professionals, maar ook van leken die de voordelen ervan uit de eerste hand hebben ervaren. Van de Oostenrijkse boer Vincent Priessnitz, die zelfmedicatie gaf met koud water op zijn eigen gebroken ribben tot dr. John Harvey Kellogg, die schreef over het behandelen van honderden bewoners in zijn Battle Creek Sanitorium met hydrotherapie, er bestaat een schat aan historisch bewijs ter ondersteuning van water therapie.

Met voeten in het water

Hoe hydrotherapie werkt in een Body Work praktijk

Behandelingen passen over het algemeen in twee categorieën: thermotherapeutisch (warm/heet) of cryotherapeutisch (koel/koud). De toepassing kan kort of uitgebreid, gelokaliseerd of full body zijn. Elke combinatie heeft specifieke potentiële voordelen.

  • Snelle verkoudheid van het hele lichaam: stimuleert, geeft energie
  • Langdurige verkoudheid van het hele lichaam: verlaagt de lichaamstemperatuur, metabolische activiteit
  • Snelle lokale verkoudheid: vermindert de bloedsomloop en zenuwgevoeligheid
  • Langdurige lokale verkoudheid: vermindert pijn, verdoofd gebied, gaat zwelling en ontsteking tegen
  • Snelle lichaamswarmte: verhoogt de bloedsomloop, stofwisseling
  • Verlengde lichaamswarmte: verhoogt de kerntemperatuur en het aantal bloedcellen
  • Snelle lokale warmte: ontspant spieren, vermindert spanning of spasmen
  • Verlengde lokale warmte: verzacht weefsel, vermindert pijn, bevordert ontspanning

Hydrotherapie kan worden toegediend in de vorm van gekoelde of verwarmde natte washandjes en kompressen, gelpacks en wikkels. Bij cryotherapie kan ijs direct op het lichaam worden aangebracht en als massagehulpmiddel worden gebruikt. IJsbaden zijn ook geschikt voor bepaalde gezondheidsproblemen of plaatselijke lichamelijke pijn.

Stoomdouches, sauna's en warmtepakketten zijn allemaal veelvoorkomende vormen van thermische hydrotherapie, maar hete dompelbaden zijn misschien wel het populairst. Baden passen goed bij massagetherapie en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan elk gezondheidsprobleem door de toevoeging van mineralen, zouten, essentiële oliën en meer.

Voordelen van hydrotherapie behandeling

Een analyse van tientallen onderzoeken naar de effecten van hydrotherapie laat voordelen zien voor bijna elke gezondheidstoepassing, zoals onder andere pijnvermindering, spierfunctie en -kracht, gewrichtsmobiliteit, balans en gedrag of affect. Specifieke onderzoeken tonen positieve resultaten aan voor artritis, waaronder osteoartritis, reumatoïde artritis en juveniele idiopathische artritis. Hydrotherapie kan ook effectief zijn voor mensen met neurologische problemen, vooral als hulpmiddel om fysieke tekenen van agitatie, zoals handenwringen, friemelen en ijsberen, te verlichten.

Elke leeftijd of demografie kan baat hebben bij hydrotherapie. De verschillende vormen ervan zijn met succes toegepast bij kinderen, atleten, mensen die zwanger zijn of aan het bevallen zijn, ernstig gewonden, geriatrische personen en zelfs zuigelingen. Eén onderzoek in het bijzonder toonde een duidelijke verbetering aan in voeding en kwaliteit van slaap voor pasgeborenen die de eerste paar dagen na de geboorte dagelijks een bad en zachte massage kregen, wat suggereert dat hydrotherapie vanaf het begin van hun leven kan bijdragen aan fysiek en mentaal welzijn.

Hoewel hydrotherapie over het algemeen niet wordt aanbevolen voor iedereen met open wonden of zweren, kunnen sommige soorten watertherapie helpen bij het wegspoelen of reinigen van plaatselijke verwondingen. Een behandeling die pulserende lavage wordt genoemd, kan gunstig zijn voor mensen met chronische of niet-genezende wonden, evenals voor slachtoffers van brandwonden.

Voorzorgsmaatregelen en beperkingen

Hydrotherapie wordt over het algemeen niet aanbevolen voor mensen met nierfalen, besmettelijke huidziekten, longaandoeningen, nierinfecties, open wonden, hartproblemen of extreem hoge of lage bloeddruk. Degenen die een slechte bloedsomloop hebben of moeite hebben met het voelen van warme en koude temperaturen, lopen mogelijk een groter risico op verbranding of bevriezing van de huid en moeten voorzichtig te werk gaan. Op dezelfde manier is hydrotherapie misschien niet voor iemand die moeite heeft met het reguleren van de interne lichaamstemperatuur, zoals sommige oudere personen en zeer jonge kinderen. Plaatselijke warmte wordt nooit gebruikt bij recente of acute verwondingen, zoals verstuikingen, omdat warmte tot ontstekingen kan leiden.

Uitzonderingen kunnen worden gemaakt op aanbeveling van een arts die een volledig dossier heeft van de medische geschiedenis van een cliënt. Als u overweegt een hydrotherapie en lichaamsbehandeling te ondergaan, raadpleeg dan uw huisarts om te bepalen welk type therapie voor u het meest gunstig is. Zoek een professional die zowel gediplomeerd is in massage als is opgeleid in hydrotherapie, en breng altijd uw behoeften en comfortniveau over naarmate de behandelingen vorderen.

Reactie plaatsen
<