Massage en lichaamswerk voor de Alzheimerpatiënt
16 maart 2022 
in Tips

Massage en lichaamswerk voor de Alzheimerpatiënt

Massage en lichaamswerk voor de Alzheimerpatiënt

Vrouw met AlzheimerVrouw met Alzheimer

De kans is groot dat u iemand kent die Alzheimer of een andere vorm van dementie heeft.

Misschien heb je zelfs in een of andere hoedanigheid gediend als verzorger van een geliefde met dementie. Momenteel leven ongeveer 5,1 miljoen Amerikanen met de diagnose Alzheimer. Maar met maar liefst vier mantelzorgers die voor elke persoon met de ziekte zorgen, heeft dit meer gevolgen dan alleen degenen bij wie de diagnose is gesteld

Hoe langer de ziekte van Alzheimer vordert, hoe groter de kans dat het iemands algehele gezondheid en relaties met anderen beïnvloedt. En hoewel lichaamswerk, net als elke andere behandeling die momenteel beschikbaar is, het beloop van de ziekte van Alzheimer waarschijnlijk niet zal omkeren of een patiënt zal helpen het geheugen terug te krijgen, heeft het de potentie om de kwaliteit van leven van iedereen die met de ziekte leeft aanzienlijk te verbeteren.

Hoe beïnvloedt de ziekte van Alzheimer het lichaam?

De ziekte van Alzheimer, of AD, wordt gekenmerkt door plaques en klitten van eiwitten op hersencellen.

Deze plaques zorgen ervoor dat cellen afsterven en delen van de hersenen atrofiëren. Cellen kunnen niet meer met elkaar communiceren en dit resulteert in verlies van hersenfunctie. Een persoon met AD is niet in staat nieuwe informatie te verwerken en toegang te krijgen tot herinneringen omdat het deel van de hersenen dat bij elk van deze taken hoort, de hippocampus, krimpt.

Aanvankelijk lijken de effecten van AD relatief onschuldig: kleine haperingen in het kortetermijngeheugen, korte perioden van desoriëntatie en moeite om nieuwe informatie vast te houden. Tijdens deze vroege stadia kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer alert en emotioneel positief zijn. Latere AD-symptomen kunnen ernstiger zijn en kunnen diepere verwarring over gebeurtenissen, veranderingen in karakter en stemming, ernstiger geheugenverlies en wantrouwen tegenover de familie en het zorgteam omvatten.

Maar hoewel de meest voorkomende problemen in verband met de ziekte van Alzheimer verband houden met het geheugen en de hersenfunctie, kan cognitieve degeneratie ook ingrijpende fysieke effecten hebben, waaronder een verminderd vermogen om te spreken, slikken en lopen. Mensen met AD die gedesoriënteerd raken of verdwalen, hebben meer kans om te vallen, en het is niet ongebruikelijk dat patiënten moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken zoals baden, aankleden en eten

Hoe kunnen lichaamswerk behandelingen Alzheimerpatiënten helpen?

De meeste carrosserievormen zijn ondersteunend voor AD, afhankelijk van het comfortniveau van de cliënt. Het is aangetoond dat massage de algehele kwaliteit van leven verbetert, agitatie vermindert, bijdraagt aan een beter gevoel van oriëntatie en leidt tot meer positieve sociale interactie voor mensen met AD.

Van bepaalde modaliteiten is aangetoond dat ze specifiek gericht zijn op verschillende symptomen van de ziekte van Alzheimer:

Therapeutische aanraking vermindert geagiteerd gedrag zoals ijsberen, dwalen en vocalisatie.

Net als bij therapeutische aanraking, kan langzame slagmassage fysieke tekenen van agitatie verminderen en AD-patiënten verlichten die resistent zijn tegen zorg.

Reikibehandelingen kunnen angst en depressie helpen verminderen bij mensen met AD en dementie, terwijl ze ook ontspanning bevorderen en het algehele welzijn verbeteren.

Craniosacraaltherapie kan ontstekingen in de hersenen verminderen, wat mensen met chronische migraine en slecht slapen kan helpen. In een TEDx Talk in 2016 beweert Michael Morgan, LMT, CST-D dat een combinatie van craniosacrale therapie, lichaamsbeweging en aangepast dieet AD-patiënten kan helpen herinneringen terug te krijgen en zelfs de effecten van de ziekte van Alzheimer om te keren. Er is echter meer onderzoek nodig om deze voordelen te verifiëren.

Multisensorische behandelmethoden zoals muziek- en kunsttherapieën zijn geen directe vormen van lichaamswerk, maar ze kunnen de algehele cognitieve toestand verbeteren en angst en depressie in verband met AD verminderen.

Andere alternatieve therapieën, zoals licht- en danstherapieën, kunnen AD-patiënten helpen om deel te nemen door stress, angst, prikkelbaarheid en emotionele problemen die verband houden met de ziekte te verminderen.

Op een meer abstracte manier leggen massage en lichaamswerk de nadruk op persoonsgerichte behandeling, die alle behoeften adresseert en bijdraagt aan een meer omvattende zorg. Wanneer een persoon meer dan de standaard aandacht krijgt voor een specifiek probleem, en wanneer hij als persoon wordt gezien in plaats van alleen als patiënt, kan er meer genezing plaatsvinden en zal het algehele welzijn waarschijnlijk verbeteren.

Het is vermeldenswaard dat zorgverleners voor mensen met AD - vooral degenen die familieleden of vrienden zijn - extreme stress en depressie kunnen ervaren die verband houden met de tijd en emotionele investering die in patiëntenzorg gaat. Iedereen die deze rol vervult, kan ook baat hebben bij het ontvangen van massage of een ander soort lichaamswerk als zelfzorg om stress en symptomen van depressie te verlichten.

Man met AlzheimerMan met Alzheimer

Contra-indicaties voor massage als behandeling voor de ziekte van Alzheimer

Sommige mensen met gevorderde AD kunnen geagiteerd, vijandig of prikkelbaar worden, wat van invloed kan zijn op de mate waarin ze massagebehandelingen plezierig of nuttig vinden. Andere cliënten kunnen mogelijk niet duidelijk communiceren vanwege verbale beperkingen die verband houden met AD, wat het vermogen van de therapeut kan belemmeren om volledig in hun behoeften te voorzien. Bovendien, omdat veel AD-patiënten bejaard zijn, kunnen ze gelijktijdig voorkomende gezondheidsproblemen hebben die massage uitsluiten als een effectieve behandeling voor elk aspect van AD. Zoals altijd is het het beste om een eerstelijnszorgverlener te raadplegen voordat u een vorm van lichaamswerk zoekt als ondersteuning voor iemand met de ziekte van Alzheimer.

Naarmate de bevolking van de Verenigde Staten ouder wordt, wordt voorspeld dat steeds meer mensen de symptomen van Alzheimer gaan ervaren, die meestal rond de leeftijd van 65 beginnen en snel vorderen. Onderzoek blijft naar voren komen met betrekking tot behandelingen, preventieve maatregelen en manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met aan de ziekte van Alzheimer gerelateerde geheugenstoornissen. Terwijl veel behandelingen en oplossingen worden onderzocht, blijven de massage- en lichaamswerk gebieden veelbelovende resultaten bieden.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<