Osteopathie helpt tegen rugpijn tijdens en na de zwangerschap
19 oktober 2022 
in Tips

Osteopathie helpt tegen rugpijn tijdens en na de zwangerschap

Onderzoek: Osteopathie helpt tegen rugpijn tijdens en na de zwangerschap

Osteopathie

Osteopathie helpt bij rugpijn tijdens en na de zwangerschap

Osteopathie helpt bij rugpijn tijdens en na de zwangerschap - het klinisch relevante voordeel wordt bewezen door een overzichtsstudie die in 2017 is gepubliceerd in het Engelse tijdschrift Journal of Bodywork and Movement Therapies. Een nieuwe, kleinere studie bevestigt ook het positieve effect van osteopathie met statistisch significante, klinisch relevante resultaten.

Ook de meta-analyse van acht onderzoeken met 850 deelnemers uit 2017 laat door osteopathie merkbare verbeteringen zien in de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Afgezien van incidentele vermoeidheid bij sommige patiënten na de osteopathische behandeling, waren er geen bijwerkingen. De nieuwe gerandomiseerde gecontroleerde studie van Jens Richterink en Anke Bruns "Osteopathic treatment of women with pelvic girdle pain postpartum" laat zien: Vier osteopathische behandelingen gedurende een periode van negen weken leiden tot statistisch significante en klinisch relevante positieve veranderingen in pijnintensiteit en frequentie, evenals de effecten van de pijn op de dagelijkse activiteiten bij patiënten die lijden aan postpartum bekkengordelpijn.

De studie werd in september gepresenteerd op het internationale osteopathie congres van de Vereniging van Osteopaten Duitsland (VOD) eV in Bad Neuheim.

Een andere belangrijke bijdrage aan het osteopathisch onderzoek, zegt de VOD, die samen met de Academie voor Osteopathie (AFO) de voorbereiding van de onderzoeken ondersteunt. De overzichtsstudie is gemaakt door de VOD-leden Helge Franke en Sebastian Belz samen met de osteopaten Gary Fryer en Jan-David Franke.

Veel zwangere vrouwen kunnen dit beamen

Veel zwangere vrouwen kunnen dit beamen: pijn in de onderrug en bekkengordel komt veel voor; vooral tijdens het derde trimester. Ongeveer elke tweede zwangere vrouw heeft er last van. Studies tonen ook aan dat rug- en bekkengordelpijn zelfs twaalf maanden na de zwangerschap bij ongeveer 67% van de vrouwen voorkomt.

De oorzaak van rugpijn tijdens de zwangerschap is onduidelijk en lijkt niet-specifiek te zijn, waarbij een verband met veranderingen in houding ter discussie staat. De redenen voor de ontwikkeling van pijn in de bekkengordel zijn eveneens onduidelijk, waarbij musculoskeletale oorzaken veel vaker worden aangenomen dan aandoeningen van de bekkenorganen. De reviewstudie ging in op de vraag hoe effectief osteopathische behandeling is bij vrouwen met rugpijn tijdens en na de zwangerschap. Osteopathie als onafhankelijk medisch diagnose- en behandelsysteem beschouwt de patiënt als geheel. Osteopaten onderzoeken en behandelen uitsluitend met hun handen; Hierbij ligt de focus op het vinden van de oorzaken van de klachten. De behandeling kan bestaan uit aanbevelingen voor levensstijl en overweging van de psychosociale achtergrond. Het succes werd afgemeten aan de vermindering van pijn en de functionele status, dat betekent het vermogen van de patiënten om dagelijkse activiteiten zonder beperkingen uit te voeren. Daarnaast werd vastgelegd of er bijwerkingen waren tijdens de osteopathische behandeling.

Achtergrond: De Vereniging van Osteopaten Duitsland (VOD) eV werd in 1994 in Wiesbaden opgericht als een gespecialiseerde vereniging voor osteopathie. Als eerste en met meer dan 5.700 leden de grootste beroepsvereniging, streeft de VOD in essentie de volgende doelen na: Het eist het zelfstandige beroep van osteopaat op het hoogste kwaliteitsniveau. Hij geeft uitleg over osteopathie, geeft feitelijke en neutrale informatie en voert kwaliteitszorg in het belang van de patiënt. Meer dan 2 miljoen bezoekers krijgen jaarlijks informatie op osteopathie.de, de lijst van therapeuten met gekwalificeerde osteopaten die daar te vinden zijn, en over de mate waarin bijna 100 wettelijke zorgverzekeraars osteopathie subsidiëren.

Nadere informatie:

Vereniging van Osteopaten Duitsland eV
Wilhelmstraße 42
65183 Wiesbaden
Telefoon: +49 (0) 611 / 5808975 - 0
info@osteopathie.de
www.osteopathie.de
www.osteopathie.de/up/FILE/osteopathe_bei_rs_kurz.pdf
www.rki.de/DE/Content/GesundAZ/R/Rueckenache /. ..
www.rki.de/DE/Content/Gesundheitsmonitoring/Gesundheitsbreporting/...

Literatuur: Franke, Helge et al.: Osteopathische manipulatieve behandeling voor lage rug- en bekkengordelpijn tijdens en na de zwangerschap: een systematische review en meta-analyse. Journal of Bodywork and Movement Therapies, Volume 21, Issue 4, 752 - 762

Download de overzichtsstudie:  www.osteopathie.de/fachinfo_rschw
Download een korte versie:  www.osteopathie.de/patienteninfo_rschw
Download het abstract van de studie "Osteopathic treatment of women with postpartum pelvic girdle pain"):  www.osteopathie-akademie.de/alle-bisherigen-osteopathischen-wissenschaftenen-arbeiten/ ( studie 179)


Massagetafel levert een ergonomische massagetafel voor osteopathie, ontworpen door Osteopaat Klaus Rixner.
Meer informatie over deze behandeltafel klik HIER

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<