Alexander Techniek

Wat is Alexander Techniek

Alexander Techniek

Alexander Techniek

Lichaamsgewoonten die het lichaam negatief beïnvloeden, komen vaak voor, zo gewoon dat sommige mensen zich misschien niet eens realiseren dat ze deze gewoonten hebben ontwikkeld. Onderuit zakken, onhandig bewegen, slecht evenwicht - elk van deze gedragspatronen kan ongemak en pijn veroorzaken en na verloop van tijd zelfs tot immobiliteit leiden.

De Alexander Techniek kan mensen helpen bewuster te worden van hun lichaam. Beoefenaars van de benadering werken om mensen te helpen hun lichaam te "resetten", waardoor ze zich meer bewust worden van hun houding en bewegingsgewoonten om hen te helpen op deze gebieden te verbeteren, met nieuwe flexibiliteit en gratie te bewegen en de spanning in hun lichaam te elimineren.

Wat is de Alexander Techniek?

Deze benadering van lichaamswerk is ontwikkeld door een Australische acteur, Fredrick Alexander, die hees werd als hij optrad, maar op geen enkel ander moment. Na experimenten met zichzelf te hebben uitgevoerd, theoretiseerde hij dat spierspanning begint in de nek en het hoofd en zich vervolgens door het hele lichaam verspreidt. Hij stelde voor dat slechte bewegingsgewoonten ertoe leiden dat mensen hun proprioceptie of interne bewegingszin verliezen.

Met dit idee in gedachten creëerde Alexander een methode om mensen te helpen met hun houding en bewegingsgewoonten door het gebruik van verbale signalen en hands-on therapie. Tegenwoordig helpt zijn houdingscoördinatie methode mensen om een beter evenwicht, bewegingsefficiëntie en flexibiliteit te ontwikkelen, zodat ze hun dagelijkse activiteiten gemakkelijk en met minder of geen pijn kunnen uitvoeren.

Hoe werkt de Alexander Techniek?

Beoefenaars van deze benadering van massage helpen cliënten hun onbewuste automatische gewoonten en bewegingen te veranderen door hen te leren bewust in houdingen van houdingsgereedheid te blijven.

Door middel van een reeks lessen en het incorporeren van oefeningen thuis, kunnen cliënten vaak hun bewustzijn van lichaam/geest vergroten en leren hun fysieke gewoonten te herkennen en te veranderen tijdens het staan, lopen of zitten. Er wordt aangenomen dat het herstellen van stabielere niveaus van spierspanning in het dagelijks leven de gezondheid en het welzijn in het algemeen helpt verbeteren.

Onderzoekers ontdekten dat cursussen van 6 lessen van de Alexander Techniek, in combinatie met lichte oefeningen, de beste verlichting van rugpijn gaven aan studiedeelnemers. Een ander team van experts ontdekte dat de Alexander Techniek, in combinatie met zowel massage als lichaamsbeweging, een uitstekende behandeling van rugpijn op de lange termijn bood. Het is aangetoond dat deze techniek zelfs patiënten helpt die behandeling zoeken voor tientallen jaren chronische rugpijn.

Wat te verwachten van een Alexander Techniek Sessie?

Alexander Techniek lessen worden meestal één op één gegeven, hoewel sessies in sommige situaties in groepen kunnen worden gegeven, met bekwame beoefenaars die tenminste drie jaar training hebben gehad. Sommige cliënten kunnen er ook voor kiezen om een beoefenaar te zoeken die hun certificering heeft behaald bij een professionele vereniging die gespecialiseerd is in de Alexander Techniek.

Alexander Techniek sessies moeten pijnloos zijn en klanten hoeven hun kleding niet te verplaatsen. Sommige delen van de sessie zullen worden uitgevoerd terwijl de cliënt op een tafel ligt, dus sommige mensen willen misschien hun kleding met dit in gedachten kiezen. De beoefenaar zal over het algemeen zijn handen gebruiken op de nek, schouders, rug, enzovoort van de cliënt, om spanningsgebieden op te sporen en informatie over het lichaam te verkrijgen.

In elke sessie van 30 tot 45 minuten leren beoefenaars cliënten eenvoudige en krachtige technieken, zoals comfortabel zitten terwijl ze rechtop zitten, ze leren hoe ze langzaam spanning uit het lichaam kunnen verwijderen en de gewoonten ontdekken en elimineren die hebben geleid tot de ontwikkeling van de spanning. De massagetherapeut past het tempo van de cliënt aan en de cliënt wordt aangemoedigd om op elk moment een sessie te pauzeren of te stoppen.

Cliënten werken aan hun houding om de proprioceptie en het lichaamsbewustzijn te vergroten. Het idee hierachter is dat een snelle en nauwkeurige waarneming van compressie of spanning in het lichaam iemand kan helpen zijn houding aan te passen en gewoonten te vermijden die tot chronische pijn kunnen leiden. Tijdens de sessie helpen beoefenaars cliënten om zich bewust te worden van onnodige spanning in hun spieren in bepaalde houdingen en deze los te laten.

Alexander Techniek beoefenaars adviseren nieuwe cliënten over het algemeen om de eerste paar maanden 2-3 sessies per week deel te nemen, omdat dit de meest efficiënte manier is om de nieuwe lichaamsbewegingen en houdingsgewoonten te creëren die nodig zijn om het bewegingsapparaat te herprogrammeren. Daarna komen cliënten over het algemeen terug voor een opfrissessie wanneer ze het gevoel hebben terug te vallen in ongemakkelijke bewegingspatronen en houdingen.

Een massagetafel, bijvoorbeeld de Relax Sensation Start kan een aanvulling zijn voor de behandelaar. 

Hoe kan de Alexander Techniek helpen?

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat deze techniek kan helpen bij het verminderen van rug- en nekpijn, vooral bij cliënten die naast deze therapie een looptrainingsprogramma volgen. De effectiviteit van de techniek op lange termijn is echter nog niet onderzocht.

De Alexander Techniek helpt mensen de coördinatie van zitten en staan te verbeteren, evenals hun bewegingsvrijheid, wat de slijtage van het bewegingsapparaat kan verminderen en compressie van de wervelkolom kan voorkomen. Mensen die dit type massagetherapie hebben ondergaan, kunnen merken dat ze een verhoogde longcapaciteit en een grotere productiviteit en uithoudingsvermogen hebben bij het uitvoeren van repetitief werk. Verbeterd sociaal vertrouwen en gemakkelijker spreken kunnen ook het gevolg zijn.

Sommige mensen met de ziekte van Parkinson hebben het wat gemakkelijker gevonden om dagelijkse taken uit te voeren na het ontvangen van dit soort massagetherapie, en velen melden ook dat ze zich over het algemeen beter voelen over hun toestand.

Voorzorgsmaatregelen om te overwegen

Omdat de Alexander Techniek nieuwe terminologie en houdings-/bewegingsgewoonten met zich meebrengt, kunnen sommige cliënten in het begin in de war raken. Maar omdat een persoon doorgaans een groter gevoel van proprioceptie (lichaamsbewustzijn) moet hebben om zich bewust te zijn van een onjuiste houding, worden cliënten aangemoedigd om geduldig te zijn met het proces. Degenen die moeite hebben met het begrijpen van de beoefenaar of het identificeren van de genoemde lichamelijke sensaties, moeten altijd de massagetherapeut vragen om te vertragen of meer uitleg te geven.

De Alexander Techniek, zoals elke benadering, en degenen die het beoefenen, moeten tegemoet komen aan het unieke tempo en de individuele behoeften van elke specifieke klant. Elk individu zal een ander tempo van vooruitgang ervaren en op zijn eigen manier nieuwe gewoonten aannemen, en cliënten worden aangemoedigd om zichzelf de tijd en ruimte te geven die nodig is om deze nieuwe gewoonten te creëren, terwijl ze ook hun emotionele gehechtheid aan onproductieve gewoonten loslaten.

Het wordt altijd aangeraden dat diegenen die geïnteresseerd zijn in een alternatieve of complementaire therapie, altijd een arts raadplegen voordat ze aan een nieuwe behandelingskuur beginnen. De Alexander Techniek wordt mogelijk niet aanbevolen voor mensen met bepaalde verwondingen aan de wervelkolom, zoals hernia's, spinale stenose (vernauwing van de wervelkolom) of gebroken wervels.

Reactie plaatsen
<