Bindweefselmassage van schouders

Wat is Bindweefselmassage?

Bindweefselmassage

Foto Achteraanzicht van persoon in roze tanktop met haar gevlochten in lage knot houdt onderrug vast

Bindweefselmassage, vertoont veel overeenkomsten met Chinese geneeskunde, reflexologie, shiatsu-massage en andere niet-invasieve behandelingen die inwerken op het zenuwstelsel om interne genezing te bevorderen.

Beoefenaars gebruiken deze lichaamswerkbenadering om pijnverlichting te bieden, de bloedsomloop te vergroten en de functie van het zenuwstelsel bij cliënten te verbeteren.

Bindweefselmassage van rugBindweefselmassage van de rug

Wat is Bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is ontwikkeld door Elizabeth Dickie, een Duitse fysiotherapeut die leed aan intense lumbosacrale pijn. De lumbosacrale wervelkolom, of het gebied waar de lumbale wervelkolom (kleine van de rug) in verbinding staat met de sacrale wervelkolom (het laagste deel van de wervelkolom), is bijzonder kwetsbaar, omdat deze drie keer zo veel gewicht draagt als we staan dan wanneer we zitten. Veel mensen belasten dit gebied wanneer ze deelnemen aan atletische activiteiten zoals ballet. Verwondingen aan dit gebied kunnen zowel lage rugpijn als ischias veroorzaken (schietzenuwpijn in de billen en benen).

Naast lage rugpijn had Dickie endarteritis obliterans, een ontsteking van de bloedvaten in haar benen. Deze aandoening krimpt de slagaders en blokkeert ze uiteindelijk, wat leidt tot gangreen. Dickie experimenteerde met zelfzorgtechnieken zoals wrijven en strekken om haar lage rugpijn te beheersen en merkte daarbij een warm, tintelend gevoel in haar benen op. Door deze behandelingen voort te zetten, was ze in staat om de bloedsomloop in haar benen verder te vergroten en amputatie te voorkomen.

In 1928 creëerde Dickie Bindweefselmassage om haar bevindingen met de wereld te delen. Massagetherapeuten die dit soort lichaamswerk beoefenen, manipuleren niet alleen zachte weefsels, maar gebruiken lichte druk om het zenuwstelsel van hun cliënten te manipuleren, wat indirect de onderliggende weefsels en organen aantast. Het gebruik van andere, verwante lichaamsdelen om pijn en disfunctie te behandelen is een gemeenschappelijk gebied tussen Bindweefsel masseurs en reflexologen, acupressuristen, acupuncturisten en shiatsu-beoefenaars.

Bindweefselmassage van de onderrugBindweefselmassage van de onderrug

Hoe werkt Bindweefselmassage?

Bij de Bindweefselmassage bewegen behandelaars de subcutane fascia (bindweefsel onder de huid) in patronen die verband houden met de verdeling van neurologische dermatomen. Dermatomen zijn delen van het lichaam die corresponderen met de individuele zenuwen die het ruggenmerg tussen de wervels verlaten. Als de zachte schijven tussen de wervels beschadigd of samengedrukt zijn, kunnen ze de zenuwen die er doorheen gaan afknellen. Wanneer dit gebeurt, voelen mensen pijn in de gebieden die door die specifieke zenuwen worden bediend.

Bindweefsel massagetherapeuten werken op onderhuidse weefsels om deze pijn te verlichten. Ze masseren de oppervlakkige laag bindweefsel onder de huid en boven de spieren, waarbij ze net genoeg druk uitoefenen om de fascia over de onderliggende spieren te bewegen. Bij Rolfing- en Hellerwork-massage wordt ook bindweefsel gemanipuleerd, maar massagetherapeuten die deze benaderingen toepassen, hebben toegang tot de fascia die de spieren diep in het lichaam omgeeft.

Meestal wordt de techniek voornamelijk toegepast op de rug, waar het de ontspanning kan helpen beïnvloeden en de bloedsomloop door het hele lichaam kan vergroten, met name in de buik- en bekkengebieden.

Bindweefselmassage van de linkerschouderBindweefselmassage van de linker schouder

Hoe kan Bindweefselmassage helpen? 

Bindweefsel massagetherapeuten en andere voorstanders van dit type lichaamswerk ondersteunen het gebruik ervan voor de behandeling van een aantal fysieke en neurologische aandoeningen. Met name bindweefselmassage kan mensen helpen die last hebben van ruggengraat- en/of gewrichtspijn, artrose en problemen met de bloedsomloop. Het kan ook helpen bij het verlichten van migraine, het verminderen van spijsverterings- en urinewegsymptomen en het verbeteren van symptomen van luchtwegaandoeningen zoals astma. Het is ook aangetoond dat Bindweefsel massagetherapie helpt bij het verbeteren van symptomen van dysmennorroe, zoals ernstige krampen.

Andere aandoeningen die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van zijn onder meer:

  • Hartziekte
  • Neurologische disfunctie
  • Reumatoïde ziekte
  • Ischias
  • Zenuwwortelpijn
  • neuralgie

Bindweefselmassage van de rugBindweefselmassage van de rug

Wat te verwachten van een Bindweefselmassage sessie

De Bindweefsel massagetherapeut zal beginnen met een aantal kleine bewegingen over de lumbale wervelkolom (de kleine van de rug) en het heiligbeen (iets lager, waar de wervelkolom in contact komt met de heupbeenderen) van de cliënt. Uiteindelijk zullen ze deze bewegingen verlengen om onder de ribben en evenwijdig aan de wervelkolom te werken.

Therapeuten gebruiken lichte, trekkende bewegingen om de weefsels actief en krachtig te mobiliseren en te stimuleren. Ze gebruiken geen massageoliën tijdens de behandeling. Massagcliënten zullen tijdens de massage een stevige druk voelen, en deze druk kan ongemakkelijk aanvoelen op pijnlijke en geblesseerde gebieden. Sommige cliënten kunnen tijdens de sessie een snijdend of krassend gevoel krijgen, hoewel ze niet echt worden gesneden of gekrabd.

Zodra behandelingen de onderhuidse weefsels weer in een gezonde toestand brengen, zal de Bindweefselmassage beoefenaar waarschijnlijk beginnen te werken aan andere delen van de wervelkolom en kan hij ook de armen, benen, nek en hoofd van de cliënt masseren, met behulp van korte bewegingen in de buurt van de wervelkolom en verlenging en hun bewegingen uitbreiden terwijl ze naar buiten gaan en de cliënt begint te ontspannen. Typische bewegingen bij bindweefselmassage volgen dit patroon, beginnend bij de wervelkolom, uitstralend over de rug en uitwaaierend naar de extremiteiten.

Tijdens de massage moet een cliënt zich vrij en op zijn gemak voelen om met de therapeut over de behandeling te praten en eventuele vragen of zorgen te uiten, vooral als ze tintelingen of duizeligheid voelen. In enkele zeldzame gevallen kunnen mensen trillen - of zelfs flauwvallen - tijdens Bindweefsel-massagesessies. Beoefenaars van dit type massage zijn echter getraind om de reacties van een cliënt te begrijpen en ermee om te gaan, ongeacht wat ze ervaren.

Voorzorgsmaatregelen voor Bindweefselmassage

Hoewel bindweefselmassage veel gezondheidsvoordelen heeft, is de aanpak misschien niet voor iedereen geschikt. Degenen bij wie de diagnose kanker is gesteld, zich in de late stadia van de zwangerschap bevinden of ernstige ontstekingen en abcessen hebben, kunnen Bindweefselmassage vermijden. Mensen met diep-veneuze trombose (bloedstolsels) moeten alle vormen van massage vermijden. Hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk kunnen veel baat hebben bij Bindweefselmassage; het wordt echter altijd aangeraden om eerst hun arts te raadplegen. Deze vorm van massage is niet geschikt voor mensen met bepaalde aandoeningen van de bloedsomloop.

Degenen die geïnteresseerd zijn in het opnemen van massagetherapie als een aanvullende behandeling bij hun medische zorg, willen misschien het advies van hun huisarts inwinnen. Veel artsen bieden lijsten met voorkeursmassagetherapeuten die een speciale opleiding hebben genoten in het werken met patiënten die ook medische zorg ontvangen.

Reactie plaatsen
<