Reflexologie

Wat is Reflexologie

Reflexologie beoefenaars hebben toegang tot het zenuwstelsel van hun cliënten door op reflexzones in hun handen, oren en voeten te drukken. Dit proces creëert zenuwsignalen die door het bindweefsel van patiënten gaan en werkt om hun stressreacties te resetten, wat een breed scala aan gezondheidsvoordelen kan hebben.

Reflexologie op de rug

Oude en moderne reflexologie

Al millennia lang hebben verschillende culturen over de hele wereld reflexologie technieken beoefend. Inheemse Amerikanen, oude Egyptenaren en beoefenaars van Chinese geneeskunde hebben deze geneeswijzen van generatie op generatie doorgegeven. Ongeveer honderd jaar geleden presenteerde de westerse medische onderzoeker dr. William Fitzgerald deze oude geneeswijzen aan zijn patiënten als 'zonetherapie'. In de decennia die volgden ontwikkelde Eunice Ingham zonetherapie technieken tot wat nu bekend staat als reflexologie.

Massagetherapeuten gebruiken myofasciale release  technieken om "knelpunten" in de weefsels die de spieren van hun cliënten omringen, ondersteunen en verbinden te doorbreken. Op dezelfde manier gebruiken beoefenaars van reflexologie deze bindweefsels om het autonome zenuwstelsel en de hormonale reacties van hun patiënten te beïnvloeden (vecht en vluchtmechanismen). Zoals aangetoond door professor Alfred Pischinger, vormen fasciale cellen een elektro cellulaire matrix die informatie doorgeeft, homeostase handhaaft (optimale gezondheid) en het lichaam helpt te herstellen van letsel en ziekte.

In een onderzoek uit 2008 bestudeerde een team van onderzoekers van de Tohoku University School of Medicine in Sendai, Japan, de effecten van reflexologie behandelingen met een functionele magnetische resonantiebeeldvorming (FMRI) scanner. Ze stimuleerden reflexologie punten op de voeten van proefpersonen in verband met hun schouders, ogen en dunne darm. De FMRI scanner toonde activiteit van het zenuwstelsel in sensorische gebieden die verband houden met de voeten en in de doelgebieden: schouders, ogen en darmen. Dit betekent dat reflexpunten meetbare verbindingen kunnen hebben met andere delen van het lichaam.

De gezondheidsvoordelen van reflexologie

De oude praktijk van reflexologie is de afgelopen decennia populair geworden, vooral in Azië en Europa, en de benadering heeft aan geloofwaardigheid gewonnen bij medische, overheids- en bedrijfsleiders. Sommige particuliere bedrijven en maatschappelijke organisaties in Denemarken huren bijvoorbeeld reflexologen in om voor hun werknemers te zorgen. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze praktijk, die meer dan twee decennia geleden begon, zowel werknemers als bedrijven ten goede kwam. Werknemers die reflexologie therapie kregen, namen minder ziektedagen op, wat werkgevers veel geld bespaarde. Zelfs degenen die maar een klein aantal reflexologie behandelingen op de werkplek genoten, rapporteerden minder stress en verhoogde werktevredenheid.

Hoewel reflexologen, zoals massagetherapeuten, druk uitoefenen op het lichaam van mensen, 'bewerken' ze geen zachte weefsels om spanning te verminderen en genezing in fysieke zin te bevorderen. In plaats daarvan gebruiken ze drukpunten om toegang te krijgen tot het zenuwstelsel van de cliënt en deze van binnenuit te genezen, op bijna dezelfde manier als acupuncturisten en Acupressuristen bepaalde punten op het lichaam gebruiken om innerlijke toestanden te beïnvloeden.

Reflexologie op de voet

Voetreflexologie wordt wereldwijd toegepast als aanvullende behandeling bij de allopathische (westerse) geneeskunde. Het kan helpen bij de behandeling van een breed scala aan aandoeningen, waaronder:

  • Kanker
  • Hartproblemen
  • suikerziekte
  • Astma, sinusitis en hoofdpijn
  • Stress en angst
  • Nier- en blaas disfunctie

Je eerste reflexologie sessie

Voordat uw sessie begint, zal uw behandelaar waarschijnlijk vragen naar uw gezondheidsgeschiedenis om er zeker van te zijn dat reflexologie geschikt voor u is. Als u bijvoorbeeld planetaire wratten op uw voeten heeft, wilt u misschien voetreflexologie vermijden of wilt u dat uw behandelaar aan een ander deel van uw lichaam werkt. U kunt ook uw arts raadplegen of reflexologie vermijden als u zwanger bent of bepaalde hartaandoeningen heeft.

Wanneer u met uw reflexoloog praat, deel dan al uw vragen over de werkwijze en zorg ervoor dat uw reflexoloog volledige en grondige antwoorden geeft. Als u zich op enig moment tijdens de sessie niet op uw gemak voelt, heeft u het recht om te pauzeren en vragen te stellen of de behandeling te stoppen.

Uw reflexoloog zal u waarschijnlijk vragen naar uw gezondheidsdoelen voor de sessie. Hoewel specifieke delen van de voeten overeenkomen met bepaalde delen van het lichaam, zal uw beoefenaar druk uitoefenen op alle delen van uw voeten, wat zenuwbanen opent en ontspanning bevordert. De meeste reflexologen beginnen bij de tenen of vingers van hun cliënten en werken hun weg naar de hielen van de handen of voeten.

Communiceer tijdens uw sessie met uw behandelaar over eventuele pijn die u voelt. Ze kunnen met deze gebieden werken om je zenuwstelsel te activeren en je ongemak te verminderen. U kunt ook het gevoel ervaren dat energie door uw lichaam of naar een specifiek gebied stroomt. Uw reflexoloog zal veelvoorkomende reacties op de behandeling begrijpen, zoals lachen, huilen, transpireren, het koud of slaperig voelen of een sterke dorst krijgen.


Massagetafel Design is leverancier van ergonomische massagetafels en behandeltafels voor de professionals.

Reactie plaatsen
<