Ayurvedische massage

Wat is Ayurvedische massage

Ayurvedische massage

Ayurvedische massage van rug

Ayurvedische massage, ook wel Abhyanga genoemd, is een onderdeel van de traditionele Indiase praktijk van de Ayurvedische geneeskunde en ondersteunt een geïntegreerde, allesomvattende benadering van algehele balans en welzijn door middel van blijvende veranderingen in levensstijl.

Wat is ayurvedische massage?

Ayurveda, 'wetenschap van het leven', begon in het oude India, waar medische experts deze tradities meer dan 2500 jaar geleden begonnen te organiseren en op schrift te stellen. Ayurveda, een van 's werelds oudste genezingstradities, blijft de primaire benadering van medische behandeling voor mensen in sommige delen van de wereld. In de Verenigde Staten wordt ayurvedische geneeskunde beschouwd als een complementaire en alternatieve benadering, en ayurvedische technieken worden meestal gebruikt in combinatie met moderne behandelingen. In de afgelopen decennia hebben honderdduizenden Amerikanen de Ayurvedische geneeskunde in hun gezondheidszorg opgenomen.

Mensen ervaren Ayurvedische massagetherapie vaak als onderdeel van de grotere Ayurvedische levensstijl, en veel massagetherapeuten zullen de klant advies geven over ontspanning, lichaamsbeweging, voeding en slaapgewoonten, samen met massagetherapie. Deze benadering wordt vaak gebruikt door mensen die proberen af te vallen, maar het heeft een aantal andere voordelen.

Hoe werkt ayurvedische massage?

Mensen beoefenen al duizenden jaren de Ayurvedische geneeskunde en velen vinden dat deze traditie een aanzienlijk voordeel heeft. Moderne onderzoekers zijn begonnen deze traditionele praktijken te onderzoeken om hun effectiviteit beter te begrijpen.

In één onderzoek observeerden onderzoekers de hartslag, bloeddruk en stressniveaus van 10 vrouwen en 10 mannen voor en nadat ze een uur Abhyanga therapie (traditionele Ayurvedische oliemassage) kregen. Na de behandeling waren de hartslag en het stressniveau van de deelnemers aanzienlijk gedaald. Alleen de deelnemers met pre hypertensie ondervonden echter een verlaging van de bloeddruk. Dit betekent dat ayurvedische massage lichamen in balans kan brengen als ze uit balans zijn, maar niet lijkt te leiden tot onnodige veranderingen, zoals een verlaagde bloeddruk, bij degenen die al in goede gezondheid verkeren.

Ayurvedische beoefenaars organiseren mensen in drie hoofdcategorieën, volgens de elementen water, aarde, vuur en lucht. Een persoon kan ook worden gecategoriseerd als een combinatie van twee elementen. Elke groep wordt, in zeer algemene termen, geassocieerd met bepaalde lichaamstypes en gezondheidstendensen:

  • Kapha, het water/aarde-element, is gekoppeld aan een grote lichaamsvorm, en zwaarlijvigheid kan voor sommigen een punt van zorg zijn.
  • Pitta, het vuurelement, wordt vaak geassocieerd met een medium lichaamsvorm. Sommige mensen kunnen spijsverteringsproblemen ervaren.
  • Vata, het luchtelement, is gekoppeld aan een dun lichaamstype. Degenen die als zodanig zijn gecategoriseerd, kunnen moeite hebben met het opnemen van bepaalde voedingsstoffen.

Degenen die een overmaat aan energie hebben in een gebied of element, kunnen ontdekken dat deze benadering van massage hen kan helpen om meer balans te vinden en beter in staat te zijn om eventuele effecten van deze onbalans op de typische functie aan te pakken.

Er zijn zelfs massagetafels ontwikkeld special voor Ayurvedische massage. Een voorbeeld daarvan is de Relax Sensation Simplex. 

Wat te verwachten van een Ayurvedische massagesessie

Ayurvedische massage wordt meestal aangeboden als onderdeel van een algemeen systeem van gezondheid, welzijn en balans, en massagetherapeuten helpen cliënten een geïndividualiseerd programma te creëren om het hele zelf in harmonie te brengen. Veel mensen zoeken naar ayurvedische massage vanwege de voordelen van gewichtsverlies, maar de praktijk benadrukt de noodzaak van langdurige veranderingen in levensstijl voor blijvende resultaten.

Ayurvedische massagetherapeuten kunnen een verscheidenheid aan levensstijlveranderingen voorstellen op basis van iemands specifieke onevenwichtigheden, of vikruti. Deze suggesties kunnen zijn:

  • Dieetaanpassingen
  • Kruidenbehandelingen
  • neussprays
  • Een gestructureerd slaapschema
  • Meditatie, lichaamsbeweging en yoga
  • Stressbeheersingstechnieken

Oliën worden gebruikt in Ayurvedische massage en therapeuten zullen een olie kiezen waarvan zij denken dat deze geschikt is voor het specifieke lichaamstype, de onevenwichtigheden en de gezondheidsdoelen van de cliënt. Sommige beoefenaars mengen en koken hun eigen oliën, met behulp van specifieke kruidenmengsels voor elke klant. De zeer kleine moleculen waaruit ayurvedische oliën bestaan, dringen gemakkelijk door de huid en brengen geneeskrachtige kruiden rechtstreeks in het lichaam.

Ayurvedische massages zijn over het algemeen volledige lichaamsmassages, waarbij de therapeut werkt aan de handen, voeten, romp, nek, hoofd, armen en benen van een cliënt. Cliënten wordt geadviseerd om alle vragen of zorgen over het uitkleden en draperen vóór de sessie te bespreken en hun voorkeuren, evenals eventuele ongemakken die ze ervaren, aan de beoefenaar mee te delen, om de best mogelijke ervaring te hebben. Omdat Ayurvedische massageoliën sesam- of kokosolie kunnen bevatten, moeten cliënten ook eventuele allergieën vóór de sessie met de beoefenaar bespreken. Bij Ayurvedische massage kunnen oliën ook in contact komen met het haar van een cliënt. Hoewel de oliën goed voor het haar kunnen zijn, zullen klanten die liever geen oliën in hun haar hebben, de massagetherapeut waarschijnlijk vóór de sessie willen informeren over hun voorkeur.

Het eerste gesprek met de massagetherapeut moet de behoeften, doelen en gezondheidsgeschiedenis van de cliënt omvatten, aangezien beoefenaars met een goed begrip van de unieke verwachtingen en behoeften van een persoon de behandeling beter op die persoon kunnen afstemmen. Na de massage wordt altijd ontspanning en hydratatie geadviseerd.

Hoe kan ayurvedische massage helpen?

Voorstanders van de Ayurvedische geneeskunde ondersteunen het vermogen om individuen te helpen weerstand te bieden aan ziekten, de functie van het zenuwstelsel te verbeteren, de immuunrespons te versterken, de levensduur te verlengen en gewichtsverlies op de lange termijn te vergemakkelijken. Andere voordelen zijn onder meer een gezondere huid, een beter zicht en een betere gezondheid van de ogen, een verbeterde bloedsomloop en de stimulatie van interne organen.

Er wordt aangenomen dat Ayurvedische massage het lichaam helpt om giftige chemicaliën, ama genaamd, vrij te maken. De traditie stelt dat hoge niveaus van ama in het lichaam leiden tot gewichtstoename en andere effecten die misschien niet gewenst zijn. Voorstanders van deze benadering van geneeskunde suggereren dat tot 50% van iemands lichamelijke gifstoffen kan worden verwijderd wanneer een Ayurvedische levensstijl (dieetveranderingen, massage, enzovoort) wordt gevolgd.

Voorzorgsmaatregelen voor ayurvedische massage

Degenen die geïnteresseerd zijn in ayurvedische massage of de algehele ayurvedische levensstijl wordt geadviseerd, net als bij elke vorm van massagetherapie of afslankprogramma's, eerst een arts te raadplegen om te bepalen of de benadering aan hun unieke behoeften voldoet. Mensen met aandoeningen zoals diep-veneuze trombose (bloedstolsels) moeten alle soorten massage vermijden, en zwangere vrouwen moeten dieet- en massage-opties bespreken met hun arts voordat ze deze behandelingen zoeken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ayurveda voor velen voordelen kan bieden, wanneer de ondersteuning van een erkende ayurvedische beoefenaar wordt gevolgd in combinatie met de behandeling van een westerse arts die begrijpt hoe aanvullende behandelingen kunnen worden gecombineerd met standaardzorg.

Reactie plaatsen
<