Lymfedrainage

Wat is Lymfedrainage

Lymfedrainage

Vrouw ontvangt Lymfedrainage

Lymfedrainage, of lymfemassage, is een zachte benadering die zich richt op de bovenste weefsellagen voor de verbetering van de lymfatische circulatie. In de meest basale zin kan lymfedrainage cliënten helpen het metabolisme te verbeteren, lichaamsweefsel te regenereren, de orgaanfunctie te normaliseren en het immuunsysteem te versterken. Het kan worden uitgevoerd als onderdeel van een traditionele massage of als zijn eigen volledige behandeling.

Gebruikt in combinatie met massagetherapie, zal lymfedrainage waarschijnlijk gunstig zijn voor cliënten in het algemeen een goede gezondheid. Een volledige lymfedrainagebehandeling kan vooral effectief zijn voor cliënten die lymfe- en immuunsysteemaandoeningen hebben, zoals lymfoedeem, lymfoom, lupus en HIV/AIDS.

Wat zijn lymfevaten?

Om te begrijpen hoe lymfedrainage werkt, helpt het om de functie van lymfatische vloeistoffen in het lichaam te kennen. Het lymfestelsel is opgebouwd uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfe - de vloeistof die door beide reist. Bij een gezond persoon interageert lymfe met weefsel door er voedende eiwitten en enzymen aan te leveren, terwijl ook gifstoffen en virussen worden weggespoeld.

In tegenstelling tot de bloedcirculatie in het lichaam, die in een lus plaatsvindt, vervoeren lymfevaten lymfe in één richting. Lymfe beweegt naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren, die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van alle schadelijke stoffen die door lymfe worden afgezet. Eenmaal afgebroken, worden schadelijke stoffen via het bloedsysteem afgeleverd om te worden geëlimineerd door de longen, nieren, het spijsverteringsstelsel of de lever.

Wat gebeurt er bij een lymfedrainagebehandeling?

Over het algemeen zal een massagetherapeut die is opgeleid in Zweedse massage, of een tak van deze modaliteit, de lymfestroom eren door naar het hart te strelen en gebieden waar lymfeklieren zijn gegroepeerd te vermijden. Dit vergemakkelijkt de natuurlijke lymfedrainage, maar wordt niet beschouwd als een lymfedrainagebehandeling. Zelfs bij gerichte lymfemassage of lymfedrainage is de behandeling alleen bedoeld om de lymfestroom door het lymfestelsel te stimuleren, niet om deze te forceren.

Lymfeklieren en lymfekanalen bevinden zich in delen van het lichaam die vaak gevoelig zijn voor aanraking: de nek, liezen, oksel, binnenkant van de knie en de binnenkant van de elleboog zijn allemaal gebieden met geconcentreerde lymfeklieren. Deze gebieden, en het lymfestelsel zelf, zijn kwetsbaar. Zachte aanraking is de sleutel tot effectieve lymfedrainage, omdat een stevigere druk de lymfevaten kan doen instorten en de lymfestroom kan remmen.

Net als bij traditionele massagetherapie, kleedt de cliënt zich uit en gaat op de massagetafel liggen. Met lichte, langzame bewegingen in de richting van de lymfestroom, besteedt de beoefenaar veel aandacht aan het natuurlijke ritme van de lymfecirculatie van de cliënt en versterkt deze beweging. Deze actie wordt vijf tot zeven keer herhaald op elk deel van het lichaam. Lymfemassage kan overal op het lichaam worden uitgevoerd, maar richt zich vaak op de nek, het sleutelbeengebied, de armen of elke plaats van gelokaliseerd trauma.

Een ander type lymfedrainage, hoewel het vrij zelden wordt gebruikt, is buikmassage. Er wordt gezegd dat deze ervaring de diepe lymfecirculatie bevordert, de orgaanfunctie verbetert en de gezondheid van de luchtwegen bevordert. Tijdens een buikmassage voert de therapeut dezelfde lymfedrainagetechnieken uit op de maag, zijkanten van de romp en het bovenste bekkengebied, opnieuw met extreem zachte druk en werkend binnen het persoonlijke comfortniveau van de cliënt.

Voordelen van lymfedrainage

Zoals elke massage kan een behandeling met lymfedrainage stress verminderen en ontspanning aanmoedigen, evenals de algehele gezondheid en het welzijn verbeteren. Omdat het lymfestelsel items in de weefsels vindt en vernietigt die de algehele gezondheid en functie bedreigen, is het een integraal onderdeel van de ondersteuning van een gezond immuunsysteem. Zelfs eenvoudige slagen op de ledematen in de richting van het hart kunnen zwelling na een blessure helpen verminderen, infectie afweren of verkoudheid of griep bestrijden.

Lymfedrainagetechnieken zijn zo eenvoudig dat de meeste mensen thuis zelfmassage kunnen uitvoeren door de huid voorzichtig uit te rekken. Als je het gevoel hebt dat je verkouden wordt, kun je proberen de lymfestroom te stimuleren met lichte slagen op de nek van de kin tot het sleutelbeen. U kunt dezelfde soorten slagen op de ledematen herhalen, waarbij u ervoor zorgt dat uw bewegingen altijd op het hart zijn gericht, om het algemene welzijn en de ontspanning te verbeteren.

Het is ook bewezen dat lymfedrainage oedeem of de ophoping van vocht in het lichaam na borstamputatie vermindert; het immuunsysteem van mensen met hiv/aids of lupus ondersteunen; en het verbeteren van de slaap voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Lymfemassage kan ook zeer heilzaam zijn voor sporters en iedereen in het revalidatieproces na een sportblessure.

Contra-indicaties van een lymfedrainagebehandeling

Hoewel lymfatische massage een ondersteunende behandeling is om de progressie van een gezondheidsprobleem, ziekte of infectie onder controle te houden, wordt deze modaliteit gecontra-indiceerd zodra de infectie zich heeft verspreid. Lymfedrainage wordt niet aanbevolen voor iedereen die last heeft van acute ontstekingen, koorts, hartproblemen, nierdisfunctie en andere gezondheidsproblemen die kunnen worden verergerd door de vochtcirculatie te vergroten.

Zoals bij elke lichaamsbehandeling, wordt diegenen die geïnteresseerd zijn in lymfatische massage geadviseerd om een arts te raadplegen als er enige twijfel bestaat over de invloed van een sessie op de algehele gezondheid en welzijn. Wanneer u een massagebeoefenaar zoekt om lymfatische massage of lymfedrainage uit te voeren, zorg er dan voor dat de professional een grondig begrip heeft van het lymfestelsel en volledig gecertificeerd is met een achtergrond in deze modaliteit.

Reactie plaatsen
<