De voordelen van massagetherapie voor beroepen met veel stress
09 februari 2022 
in Tips

De voordelen van massagetherapie voor beroepen met veel stress

De voordelen van massagetherapie voor beroepen met veel stress

Vrouw met stress achter computer

Van massagetherapie, algemeen erkend als een effectieve behandeling voor verwondingen en pijn, is ook bekend dat het leidt tot verbeterde ontspanning en een groter algemeen welzijn. Maar massage kan breed worden toegepast en de voordelen zijn niet alleen fysiek. Onderzoek toont aan dat massagetherapie op verschillende manieren een positieve invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid.

Een manier waarop massage een gunstige invloed kan hebben op het emotionele welzijn, is door de effecten van stress te helpen verminderen. Stress op het werk is een uitdaging waar de meeste mensen van tijd tot tijd mee te maken hebben. Hoewel massagetherapie nuttig kan zijn, ongeacht het beroep of het soort stress dat wordt ervaren, kunnen sommige personen, vooral degenen in beroepen met veel stress, meer stress ervaren dan anderen.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de effectiviteit van massagetherapie voor mensen in de volgende vijf stressvolle beroepen, hoewel de voordelen niet beperkt zijn tot professionals in deze gebieden.

Atleet rent naar massagetherapie

Massagetherapie voor atleten

Een primair doel van massagetherapie is de behandeling van spierspanning, letsel en algemene pijn, en massage wordt veel gebruikt door atleten als zowel behandeling als preventieve zorg.

Een studie die de effecten van massage op de spierfunctie onderzocht, vond dat massagetherapie effectief was bij het verminderen van spierpijn met vertraagde aanvang zonder de spierprestaties negatief te beïnvloeden. Deze onderzoekers ontdekten dat massage ook de zwelling helpt verminderen, vooral 3-4 dagen na het sporten.

Een andere studie toonde aan dat massagebehandelingen, wanneer ze onmiddellijk na het sporten werden toegediend, een grotere belofte vertoonden voor het herstellen van de spierfunctie en het verlagen van ontstekingsniveaus dan wanneer de massagebehandelingen werden uitgesteld.

Fotomodel massagetherapie

Massagetherapie voor modellen

Veel mannequins en andere artiesten krijgen regelmatig massagetherapie sessies om de stress van hun beroep te verzachten. Stress en slechte slaap kunnen het verschijnen van veroudering versnellen, en modellen zoeken vaak naar alternatieve behandelingen, zoals massage, om het emotionele en fysieke welzijn te helpen behouden.

Een onderzoeksteam testte het anti-verouderingseffect van massagetherapie op huidweefsels, zowel binnen als buiten het lichaam. Ex vivo (uit het lichaam) huidweefsels reageerden positief op massagebehandelingen met een mechanisch apparaat. Onderzoekers merkten een toename op van essentiële anti-verouderingsstoffen zoals procollageen-1 en tropoelastine. Na de  ex vivo -testen onderzochten onderzoekers verder de effecten die werden ervaren door een groep van 20 vrouwen die gezichtsmassage kregen van een mechanisch apparaat. Ook deze resultaten waren positief.

Kantoorpersoneel zit aan bureau

Massagetherapie voor kantoorpersoneel

Mensen die lange dagen in kantooromgevingen werken, hebben vaak een slechte houding, wat de musculoskeletale structuur van de nek, schouder en rug kan belasten. Velen van ons zitten meer dan de helft van onze wakkere uren, en dit langdurige zitten kan zenuwimpulsen in onze benen uitschakelen. Zitten schakelt ook spijsverteringsenzymen uit en verlaagt de snelheid waarmee energie wordt gebruikt. Een massage van zelfs 20 minuten kan de spijsvertering weer op gang brengen en tegelijkertijd de benen uitspoelen.

Een studie, die zich richtte op een groep van 38 kantoormedewerkers die manuele therapie kregen voor schouderpijn, benadrukte het vermogen van genezende aanraking om pijn te verminderen, neurale structuren te activeren, weefsels te verlengen en het bewegingsbereik te vergroten.

Een andere studie, die 34 vrouwelijke kantoormedewerkers volgde, vond dat hoofdhuidmassage de hartslag, bloeddruk en stresshormonen verlaagde. Deelnemers aan de studie die massagetherapie sessies van 15 of 25 minuten kregen, vertoonden significante verbeteringen in hun niveaus van cortisol en noradrenaline (hormonen die verband houden met de vecht-of-vluchtreactie).

Zorgpersoneel in operatiekamer

Massagetherapie voor verpleegkundigen

Een onderzoek onder 66 verpleegkundigen van de intensive care (ICU), die tot de meest gestresste werknemers in de gezondheidszorg behoren, vond dat massagetherapie een significante vermindering van de beroepsstress veroorzaakte die zij ervoeren. Verder leidde massagetherapie tot een verbeterd emotioneel welzijn en kwaliteit van leven bij studiedeelnemers.

Uit nader onderzoek bleek dat massagetherapie voor verpleegkundigen niet alleen leidde tot verbetering van hun eigen gezondheid, maar ook een positief effect had op hun vermogen om zorg te verlenen aan patiënten.

Tiffany Field, directeur van het Touch Research Institute van de University of Miami School of Medicine, leidde een onderzoeksteam dat de effecten van massagetherapie op beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg bestudeerde. Volgens Dr. Field vond een 10 minuten durende stoelmassagestudie met medische faculteit en personeel veranderde hersengolven in de richting van verhoogde ontspanning en verbeterde prestaties bij wiskundige berekeningen. De profs maakten de helft van de fouten met tweemaal de snelheid.

Als massagetherapie zo'n diepgaand effect heeft op het verminderen van fouten en productiviteit, kan het een zelfzorg praktijk zijn die het waard is om aan alle beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg aan te bieden.

Brandweermannen aan het werk

Massagetherapie voor brandweerlieden en eerstehulpverleners 

Brandweerlieden werken, net als verpleegkundigen, vaak lange diensten (zoals 24 uur op en 48 uur af). Een onderzoeker die een onderzoek uitvoerde voor het Ohio Fire Executive Program bij de Forest Park Fire Department in Ohio, ontdekte dat brandweerlieden minder stress en meer welzijn genoten na het ontvangen van massagetherapiebehandelingen.

Eerstehulpverleners die met gewonde of overleden mensen werken, ervaren vaak posttraumatische stresssymptomen (PTSS) en sommige vertonen tekenen van volledige posttraumatische stress (PTSS). In de maanden na de twee terreuraanslagen van Noorwegen in 2011 bijvoorbeeld, rapporteerden eerstehulpverleners zoals brandweerlieden, politieagenten en ambulancepersoneel over hun ervaringen en eventuele PTSS-symptomen die ze ervoeren. Meer dan 5% van de respondenten vond hun werk 'extreem belastend' en 1-2% vertoonde tekenen van PTSS.

Een onderzoeksgroep van Boston's Pathways to Complementary Medicine bestudeerde 47 eerstehulpverleners die werden behandeld door massagetherapeuten (inclusief shiatsu- , tui-na- en acupressuurbeoefenaars ) en andere complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAM) na 9/11. Ze wezen op de voordelen van deze alternatieve praktijken, in combinatie met standaard stressbehandelingen zoals therapie of counseling, en de toenemende vraag naar CAM-diensten en pleitten voor een snelle inzet van CAM-professionals om eerstehulpverleners te behandelen.

Massagetherapie is belangrijk voor professionals

Helpt massagetherapie professionals?

Massagetherapie kan van groot belang zijn voor elke professional. Mensen uit alle lagen van de bevolking, ongeacht hun beroep, hebben stressverlichting nodig. Huidig onderzoek toont aan dat professionals op high-performance, competitieve en traumatische werkplekken nog positievere resultaten van massagetherapie kunnen zien. Ongeacht het beroep van een persoon, massagetherapie kan nuttig zijn, of een persoon het nu regelmatig gebruikt voor lichamelijke gezondheid, ontspanning, emotioneel welzijn of preventieve zorg.


Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<