Bowen Techniek

Wat is Bowen techniek?

Bowen techniek

Toepassen bowen techniekToepassen van Bowen techniek

De Bowen techniek is een moderne, intuïtieve vorm van therapeutisch lichaamswerk waarbij met zo min mogelijk nauwkeurige bewegingen het gewenste resultaat wordt bereikt. Ervaren beoefenaars van de Bowen techniek zullen doorgaans het juiste drukniveau voor een bepaald individu kunnen voelen, evenals het aantal bewegingen dat het meest effectief zal zijn.

Deze massagetechniek kan worden gebruikt om de symptomen van veel voorkomende neurologische, musculoskeletale, spijsverterings- en bloedsomloopstoornissen aan te pakken, waaronder astma, TMJ, fibromyalgie en migraine.

Wat is de Bowen techniek?

De Bowen techniek. Een systeem van krachtige, maar zachte manipulatie van zacht weefsel, werd ontwikkeld door Tom Bowen, een Australiër die per ongeluk zijn gave voor genezing ontdekte terwijl hij in een cementfabriek werkte. Als autodidactisch persoon die door velen van degenen die hij behandelde als een 'intuïtieve genezer' werd beschreven, breidde hij zijn kennis uit en begon hij in 1959 een praktijk in oefentherapie. In de jaren zeventig behandelde Bowen ongeveer 13.000 cliënten per jaar. Mond-tot-mondreclame om zijn reputatie te vestigen. Na de dood van Bowen in 1982 ontwikkelden zijn studenten zijn methoden verder onder namen als Neurostructural Integration Technique (NST), Bowtech en anderen. Sinds de jaren negentig heeft de Bowen techniek zich verspreid over Australië en over de hele wereld. Deze praktijk vertoont veel overeenkomsten met kinesiologie, die Bowen gebruikte om zijn technieken te testen.

Bowen geloofde dat het lichaam zichzelf kan genezen, maar dat de zelfgenezende reactie kan worden geactiveerd door bepaalde procedures, bekend als Bowen bewegingen, die door het hele lichaam worden toegepast om bepaalde systemen of lichaamsdelen te beïnvloeden. Ervaren beoefenaars zijn in staat om hun kennis van de opbouw van spanning in het lichaam te ontwikkelen om de juiste hoeveelheid druk op de meest effectieve locatie te gebruiken.

Voordelen van de Bowen techniek

Een aantal medische experts hebben de effectiviteit van de Bowen techniek bestudeerd en vonden het een effectieve en heilzame benadering. Een onderzoeker voerde een pilotstudie uit met 20 deelnemers met adhesieve capsulitis (frozen shoulder), een aandoening waarbij mensen geleidelijk hun bewegingsbereik verliezen en steeds meer pijn ervaren. Deze onderzoeker ontdekte dat de "frozen shoulder procedure" van Bowen Technique niet alleen de pijn van alle 20 deelnemers aan het onderzoek drastisch verminderde, maar ook leidde tot verhoogde mobiliteit, zelfs bij de deelnemers die al jaren met deze aandoening leefden. In een ander onderzoek herwon 70% van de deelnemers volledige mobiliteit (in vergelijking met hun andere, onaangetaste schouders) na het ondergaan van de Bowen techniek.

Naast het helpen verlichten van pijn en het behandelen van TMJ en fibromyalgie, is ook aangetoond dat de Bowen techniek helpt slapeloosheid en uitputting te verminderen, stress en spanning te verlichten, mobiliteit en evenwicht te verbeteren en symptomen van stemmingsgerelateerde problemen zoals depressie te verbeteren. Sommige mensen met het prikkelbaredarmsyndroom en andere spijsverteringsstoornissen hebben ook verbetering gemeld met de Bowen techniek.

Veel mensen die frequente migraine ervaren, vinden verlichting van een zelfhulpprocedure voor migraine die is ontwikkeld op basis van de Bowen techniek. Deze zelfhulpprocedure kan dagelijks worden gebruikt, maar het wordt aangeraden om advies en instructie in te winnen bij een getrainde professional voordat u alleen technieken probeert.

Wat te verwachten van een Bowen Techniek-sessie

De Bowen techniektherapeut zal de cliënt meestal vragen om op een massagetafel te gaan liggen met het gezicht naar beneden. Degenen die zich echter ongemakkelijk voelen in deze houdingen, kunnen de Bowen techniek met het gezicht naar boven of zittend in een stoel ervaren.

Huid-op-huidcontact is de voorkeurstechniek van de meeste beoefenaars, maar Bowen sessies kunnen nog steeds worden uitgevoerd terwijl de cliënt volledig gekleed is. Wie zich liever niet gedeeltelijk uitkleedt, wordt aangeraden losse, lichte kleding te dragen.

Bowen techniektherapeuten zullen de sessie waarschijnlijk beginnen door het heiligbeen, de onderrug, de bovenrug en de nek van de cliënt opnieuw in evenwicht te brengen. Deze basisaanpassingen helpen het lichaam opnieuw uit te lijnen en kunnen veel voorkomende problemen aanpakken.

Het wordt als normaal beschouwd dat een cliënt in slaap valt tijdens een Bowen Technique-sessie. In feite verlaten beoefenaars de ruimte vaak voor korte tussenpozen om individuen te laten ontspannen, energie vrij te maken en te reageren op de aanpassingen. Hoewel het over het algemeen als een goed idee wordt beschouwd voor mensen die een behandeling ondergaan, om eventuele vragen of zorgen met de behandelaar te bespreken voordat de sessie begint, wordt cliënten geadviseerd om tijdens een Bowen sessie niet te praten, maar niet als dit absoluut noodzakelijk is.

Na de sessie, die tussen de 20 en 50 minuten kan duren, helpt de Bowen Technique-beoefenaar de cliënt om van tafel te komen. Cliënten wordt geadviseerd om hun lichaam de rest van de dag te laten rusten na een Bowen behandeling door langdurig zitten, hete baden en douches, andere soorten massages en warme/koude kompressen te vermijden. Door gehydrateerd te blijven en voldoende rust te krijgen, kan het lichaam wennen aan zijn nieuwe uitlijning en houding.


Reactie plaatsen
<