man geeft acupressuur op het hoofd

Wat is Acupressuur

Acupressuur?

Acupressuur lijkt veel op acupunctuur, maar dan zonder de naalden. Beide tradities gebruiken dezelfde oude Chinese diagnostische procedures, meridiaanstelsel en acupunten. Bij acupressuur gebruiken beoefenaars hun handen om acupunten te manipuleren, die energie opwekken en nabijgelegen spieren en gewrichten aantasten. U kunt acupressuur ervaren door een beoefenaar te bezoeken of door zelfzorg praktijken te beoefenen.

Wat is acupressuur?

Al meer dan 5.000 jaar gebruiken mensen acupressuur om de stroom van lichaamsenergie, "qi" (of chi) genoemd, te deblokkeren. Deze traditionele Chinese medische praktijk laat spanning los en herstelt de natuurlijke energetische balans van het lichaam. Zoals bij veel andere soorten Chinese geneeskunde, heeft acupressuur betrekking op de twaalf meridianen, of kanalen die energie door het lichaam overbrengen. Japanse beoefenaars van energiewerk noemen qi ki en beoefenen wat we nu Reiki noemen. Acupressuur deelt ook overeenkomsten met massagetherapie, traditionele Indiase yogapraktijken en veel vechtsport tradities.

Lichamelijke energie kan worden geblokkeerd door letsel, stress of trauma. Wanneer dit gebeurt, kan een persoon pijn, spanning of gevoelloosheid voelen. Een acupressurist begrijpt het netwerk van meridianen in het menselijk lichaam, de plaatsen waar energie vaak geblokkeerd raakt en hoe je helende energie in je lichaam kunt openen.

De gezondheidsvoordelen van acupressuur

Acupressuristen gebruiken acupressuurpunten om pijn te verlichten, energie in evenwicht te brengen en de gezondheid te bevorderen. De technieken die ze gebruiken verminderen de spanning in de spieren, verhogen de bloedsomloop en zorgen voor ontspanning. Door stress te verlichten, helpen deze methoden mensen om weerstand te bieden aan ziekten en hun algemene welzijn te vergroten.

Al millennia lang heeft de Chinese cultuur acupressuur als schoonheidsbehandeling opgenomen. Van bepaalde acupressuurpunten wordt aangenomen dat ze de huid verbeteren, de gezichtsspieren versterken en congestie verlichten. Door gifstoffen vrij te maken en de stroom van levensenergie te vergroten, kan een persoon zijn uiterlijk verbeteren en opfleuren.

Veel mensen hebben acupressuur behandelingen gebruikt om impotentie, onvruchtbaarheid, vruchtbaarheid en seksueel uithoudingsvermogen te behandelen. Door deze speciale punten op elkaars lichaam te leren, kunnen geliefden acupressuur een onderdeel maken van hun intieme ervaringen. Naast het bevorderen van seksuele gezondheid, kan acupressuur ook de seksuele communicatie verdiepen, een diepere intieme verbinding bevorderen en het spirituele bewustzijn vergroten.

Acupressuur kan worden gebruikt om verschillende kleine gezondheidsproblemen te behandelen en ziekten te voorkomen. Het wordt soms gebruikt in combinatie met medische behandelingen voor ernstige ziekten om een optimale gezondheid te helpen herstellen.

Wat te verwachten van uw eerste acupressuur sessie?

Voordat uw sessie begint, zal uw behandelaar waarschijnlijk vragen naar uw gezondheidsgeschiedenis en doelen voor de sessie. Zorg ervoor dat u alle relevante informatie deelt en al uw vragen stelt. Onthoud dat als u zich ongemakkelijk voelt, u het recht heeft om de procedure op elk moment te onderbreken, meer vragen te stellen of de sessie te stoppen.

Het is het beste om comfortabele kleding (zoals sportkleding of sweater) te dragen tijdens je sessie en het dragen van een riem te vermijden. Je blijft volledig gekleed; uw behandelaar zal uw behandeling door uw kleding toepassen. Tijdens je sessie lig je op een massagetafel en geniet je van ontspannende muziek.

Uw acupressuur therapeut zal verschillende handtechnieken gebruiken die op bepaalde acupressuurpunten werken. Ze zullen je alleen met hun handen en vingers aanraken. Uw therapeut zal druk uitoefenen variërend van zacht tot stevig, op bepaalde plaatsen tikken of gewoon een gebied vasthouden. Tijdens deze behandelingen kunt u een gevoel van energie ervaren die uit de handen van uw behandelaar in uw lichaam stroomt.

Veel beoefenaars houden sessies ongeveer 30 minuten. Zorg ervoor dat u na uw behandeling ontspant, water drinkt en voldoende rust krijgt.

Een ideale behandeltafel voor acupressuur behandeling is bijvoorbeeld de Relax Sensation Basic of Falkner Sir Henry

Acupressuur gebruiken voor zelfzorg

U kunt thuis acupressuur gebruiken om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder:

  • Nek- en rugpijn
  • hoofdpijn
  • Artritis
  • Fibromyalgie
  • Chronische vermoeidheid
  • hypertensie
  • Stress en angst
  • Emotioneel trauma

Een acupressuur beoefenaar kan kaarten aanbevelen die helpen bij het identificeren van acupressuurpunten. Een van de meest bekende en gemakkelijk te vinden acupunten is het LI 4-punt in het gespierde weefsel tussen duim en wijsvinger. Probeer het tussen de duim en middelvinger van je andere hand te drukken, waarbij je je ring en wijsvinger gebruikt voor ondersteuning. Je weet dat je de plek hebt gevonden als je een lichte pijn of ongemak voelt.

Wanneer u druk uitoefent op een acupunt, houd dan gedurende 2 tot 3 minuten alleen op dit punt druk; het masseren van het algemene gebied geeft niet het gewenste effect. Verhoog en verlaag langzaam de hoeveelheid druk om uw weefsels de tijd te geven om te reageren. U zou slechts een matige hoeveelheid ongemak moeten voelen; acupressuur zou "op een goede manier pijn moeten doen" zoals een gezonde rekoefening. Als u extreme of toenemende pijn voelt, stop dan onmiddellijk.

Als u op een acupunt blijft drukken, zult u waarschijnlijk een vermindering van pijn en ongemak voelen. Besteed veel aandacht aan pijn die zich in andere delen van uw lichaam voordoet, een fenomeen dat bekend staat als 'verwezen pijn'. Door op deze verwante lichaamsdelen te drukken, kan verstopte helende energie vrijkomen. "Luister" ook naar je lichaam en probeer een hartslag te voelen bij het acupunt; dit duidt op een verhoogde bloedsomloop. Als uw hartslag erg licht of behoorlijk zwaar is, houd dan de acupunt een tijdje langer vast om uw energieën en bloedsomloop in evenwicht te brengen.

Reactie plaatsen
<