Massagetherapie tegen migrainehoofdpijn?
23 februari 2022 
in Tips

Massagetherapie tegen migrainehoofdpijn?

Massagetherapie: alternatieve behandeling voor migrainehoofdpijn?

Vrouw heeft migraine

Migraine, de op twee na meest voorkomende ziekte ter wereld,, goed voor meer dan 1 miljoen bezoeken aan de eerste hulp per jaar. Meer dan 1 miljard mensen over de hele wereld worstelen met migraine. Van degenen die migraine ervaren, ervaart 90% migraine die zo slopend is dat ze tijdens hun afleveringen niet kunnen werken.

Het verschil tussen migraine en hoofdpijn

Omdat sinushoofdpijn en migraine vergelijkbare symptomen hebben, is het gemakkelijk om de twee te verwarren. Veel mensen die denken dat ze terugkerende sinushoofdpijn hebben, maar nog geen dokter hebben geraadpleegd, hebben in feite bijna altijd (90% van de tijd) migraine.

Migrainesymptomen, waaronder voorhoofdpijn en druk, gezichtsdruk in de buurt van de sinussen en een loopneus of verstopte neus, bootsen de symptomen na die optreden bij sinushoofdpijn. Sinushoofdpijn veroorzaakt echter bepaalde symptomen die migraine niet heeft, zoals koorts, nasale pus en slechte adem.

Degenen die een van beide symptomen ervaren, kunnen het nuttig vinden om met een arts te praten. Een professionele diagnose kan het giswerk uit migraine wegnemen en tot gerichte verlichting leiden.

Oorzaken, triggers en waarschuwingssignalen

Degenen met een familiegeschiedenis van migraine hebben meer kans om ze te krijgen, vooral tijdens hun jaren '30. Vrouwen hebben 300% meer kans om migraine te krijgen, en men denkt dat dit het gevolg is van hormonale veranderingen zoals oestrogeenschommelingen.

Migraine komt vaak voor of tijdens een menstruatie, wanneer het oestrogeen van nature daalt. Zwangere personen of personen in de menopauze kunnen migraine ervaren als gevolg van veranderende hormoonspiegels. Mensen die migraine krijgen en hormoonvervangende therapieën krijgen of orale anticonceptiva gebruiken, kunnen migraine ervaren die erger is dan normaal, hoewel ze ook een vermindering van de symptomen kunnen opmerken.

Mensen die vaatverwijders gebruiken (zoals nitroglycerine, bijvoorbeeld) kunnen ook migraine ervaren die erger is dan normaal. Veel mensen merken dat veranderingen in weer / vochtigheid en lichaamsbeweging (inclusief seks) hun migraine veroorzaken. Werk- en gezinsstress, veranderingen in slaappatronen (inclusief jetlag) en sterke geuren veroorzaken bij veel mensen migraine. Sommige mensen die migraine ervaren, merken dat cafeïne en alcohol, vooral wijn, hoofdpijn veroorzaken. Andere triggers kunnen bewerkte en zoute voedingsmiddelen en levensmiddelenadditieven zoals aspartaam en MSG zijn.

Mensen met migraine ervaren vaak stemmingswisselingen die sterk kunnen variëren, van euforie tot depressie. Mensen kunnen ook dorst, hunkeren naar voedsel, constipatie en een verhoogde behoefte om te urineren melden als voorlopers van migraine. Ze kunnen stijfheid in hun nek voelen en vaak geeuwen.

Een ander symptoom dat soms voorafgaat aan of gepaard gaat met migraine is een aura - een lichtflits, vormen of heldere vlekken, of tijdelijk verlies van gezichtsvermogen. Gevoelloosheid of zwakte aan één kant van het lichaam, moeite met spreken, auditieve hallucinaties en spasmen kunnen ook voorkomen.

Vrouw voelt migraine opkomen

Is massagetherapie een goed alternatief voor migrainemedicatie?

Hoewel migrainesymptomen meestal met medicatie worden behandeld, reageren sommige personen niet goed op migrainemedicatie of ervaren ze bijwerkingen of andere zorgen die ertoe leiden dat ze farmacologische behandeling vermijden. Massage is een mogelijke alternatieve behandeling die beschikbaar is om migrainesymptomen te behandelen.

Hoewel verder onderzoek nog nodig is, liet één onderzoek gunstige resultaten zien voor migrainepatiënten die deelnamen aan een proef waarbij ze wekelijks werden gemasseerd. Deze personen hadden minder vaak migraine en sliepen beter na het ontvangen van massagetherapie.

Massage voor medische aandoeningen valt over het algemeen in een van de twee categorieën.

Massage als aanvullende therapie:  Veel artsen bevelen massagetherapeuten aan bij patiënten die onder andere stress, angst, slapeloosheid, flexibiliteit en pijn willen aanpakken zonder aanvullende medicijnen/operaties. Deze artsen waarderen massagetherapie als een "add-on" -behandeling met weinig tot geen bijwerkingen die gunstig kunnen zijn voor bijna elke persoon, van te vroeg geboren baby's tot oudere patiënten.

Massage als alternatieve behandeling:  een groeiend aantal artsen begint massagetherapie te erkennen als een medische behandeling op zich. Het American College of Physicians beveelt nu bijvoorbeeld massagetherapie aan als eerstelijnsbehandeling voor lage rugpijn. Deze organisatie - en veel praktiserende artsen - bevelen massage aan als alternatief voor opioïde pijnstillers en farmaceutische slaapmiddelen, waarvan is aangetoond dat ze bij sommige personen een groot aantal mogelijk schadelijke bijwerkingen veroorzaken.

Bij het beoordelen van het gebruik van massagetherapie als alternatief voor geneesmiddelen, ontdekte een team van het Noorse universiteitsziekenhuis Akershus dat behandelingen zoals massagetherapie, chiropractische manipulatie van de wervelkolom en fysiotherapie mogelijk net zo effectief zijn als medicijnen voor het verlichten van migraine. Ze bestudeerden de effecten van medicijnen zoals topiramaat (een middel tegen epilepsie) en propranolol (een bètablokker die wordt gebruikt bij hartpatiënten) op migrainepatiënten en benadrukten het belang van niet-farmacologische interventies.

Kan massage stress voorkomen die migraine veroorzaakt?

Een onderzoeksteam van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland voerde een 13 weken durende studie uit bij mensen met migrainehoofdpijn (van wie sommigen massagetherapie kregen). Dit team observeerde de cortisolspiegels, hartslagen en angstniveaus van hun studiedeelnemers voor en na massagetherapie sessies.

Cortisol, het primaire stresshormoon van het lichaam, geeft het lichaam het signaal om meer suikers vrij te maken in tijden van stress om snelle energie te leveren voor vecht-of-vluchtreacties. Het vertelt de hersenen om meer suikers te gebruiken om snel te denken en te reageren op gevaar en maakt het lichaam klaar om zichzelf te genezen van verwondingen. Cortisol kan levens redden in crisissituaties, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven.

Het onderzoeksteam ontdekte dat mensen die massagetherapie kregen beter sliepen en minder migraine hadden dan degenen die deze behandeling niet kregen. Ze merkten ook verlagingen van de cortisolspiegels, angstniveaus en hartslag van migrainepatiënten op na massagetherapie. Massagetherapie is dus veelbelovend als een behandeling voor migrainehoofdpijn.

Kan massage slapeloosheid behandelen die migraine veroorzaakt?

Uit een onderzoek naar slaapinterventies voor een groep van 69 mannen op de intensive care voor hartproblemen bleek dat patiënten die een massage kregen gemiddeld 1 uur langer per nacht sliepen dan degenen die ontspanningstapes of standaardzorg kregen.

Een ander onderzoeksteam bestudeerde een groep van 57 vrouwen met borstkanker. De studiedeelnemers die massagetherapie kregen als aanvullende behandeling van de standaard medische zorg, rapporteerden een betere slaapkwaliteit dan degenen die alleen standaardbehandelingen kregen. Deze wetenschappers wezen op het nut van massagetherapie om de gezondheid te bevorderen en patiënten te helpen beter te slapen zonder medicijnen.

Overweeg om uw arts te vragen of massagetherapie de juiste aanvullende of alternatieve migrainebehandeling voor u is om meer pijnverlichting en een betere nachtrust te krijgen.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<