Shiatsu massage op de vloer

Wat is Shiatsu Massage

Shiatsu is Japans voor "vingerdruk", hoewel handpalmen, onderarmen en soms zelfs voeten worden gebruikt tijdens een shiatsu massagesessie. Het doel van deze massagetechniek is om de "qi", "ki" of "chi" (uitgesproken als Chee) van het lichaam te ontgrendelen. Qi wordt beschouwd als de natuurlijke levenskracht die door de energielijnen van het lichaam reist, gewoonlijk meridianen genoemd. Deze waargenomen lijnen hebben specifieke punten en wanneer ze worden vastgehouden of gestimuleerd, kunnen ze helpen de geblokkeerde energiestroom los te laten. Shiatsu, zoals acupressuur en Thaise massage, wordt verondersteld te helpen bij het genezen van de mind, body en spirit op een holistische en niet-invasieve manier.

Vrouw geeft Shiatsu massage

Wat is Shiatsu-massage?

Er wordt aangenomen dat shiatsu technieken, waarvan de wortels te vinden zijn in de traditionele Chinese geneeskunde, ergens in de 6e eeuw door een boeddhistische monnik naar Japan werden gebracht. De oorsprong van de moderne versie van shiatsu is echter terug te voeren tot het midden van de 20e eeuw in Japan, toen Tokujiro Namikoshi het eerste Japan Shiatsu College oprichtte.

Tegenwoordig neemt shiatsu verschillende vormen aan, waaronder Namikoshi shiatsu en Zen shiatsu. Technieken uit andere moderne massagetherapie en lichaamswerk modellen, zoals Zweedse massage of acupressuur, kunnen ook in een sessie worden opgenomen. Shiatsu gebruikt dezelfde punten langs de meridianen van het lichaam als acupressuur en acupunctuur, met als doel mensen die een behandeling ondergaan te helpen geblokkeerde qi los te laten.

Traditionele Chinese geneeskunde, shiatsu, acupressuur en acupunctuur putten historisch allemaal concepten uit de Vijf elemententheorieën, die al bijna 2000 jaar wordt gebruikt om kwalen en energieblokkades in het lichaam aan te pakken. De Vijf elemententheorieën suggereert dat verschillende systemen in het lichaam gerelateerd zijn aan en beïnvloed of beïnvloed worden door verschillende cycli en elementen zoals hout, vuur, aarde, metaal en water.

Shiatsu voeten

Hoe ziet een Shiatsu massagesessie eruit?

Shiatsu, beschouwd als een zachte en rustgevende vorm van massage, probeert problemen aan te pakken die het hele mind, body en spirit systeem aantasten. Er wordt aangenomen dat de energie van de ene persoon naar de andere kan worden gestuurd voor helende en stimulerende doeleinden door gedachteprojectie en aanraking. Zachte druk op de meridianen van het lichaam helpt de bloedstroom te stimuleren en te verhogen voor genezing en ontspanning.

Acupressuur pulsen worden soms voor de massage genomen om te helpen bij het beoordelen van de delen van het lichaam die over- of ondergestimuleerd zijn. Nadat de behandelaar heeft geanalyseerd of de pulsen te zwak of te sterk zijn, kan de sessie beginnen. Deze methode wordt meestal gebruikt als de beoefenaar een meer traditionele Chinese geneeskunde benadering volgt.

Oliën en balsems worden meestal niet gebruikt omdat de cliënt meestal gekleed is tijdens shiatsu massage. Soms worden Zweedse massagetechnieken in de sessie verwerkt, in welk geval oliën of balsems nodig kunnen zijn. Bij shiatsu wordt meestal losse kleding aangeraden; een beoefenaar kan echter korte broeken en een tanktop voorstellen om een beter direct contact met de huid en de meridianen van het lichaam te vergemakkelijken. Sommige beoefenaars denken dat dit een algehele betere energiestroom voor de cliënt zal opleveren.

Tijdens een shiatsu sessie zal de beoefenaar:

 • Gebruik ritmisch persen en kneden terwijl u naar het hart van de cliënt toe werkt.
 • Gebruik glijdende bewegingen op de huid die de spieren, pezen en ligamenten zachtjes rekt.
 • Masseer licht of houd drukpunten vast om energieblokkades op te heffen
 • Gebruik een schommelende beweging die een onbewuste "veilige ruimte" creëert om stress te verlichten en de geest, het lichaam en de ziel te voeden.

Het resultaat is een ontspannen, hernieuwde ervaring die kan worden bereikt na een enkele sessie, hoewel de ervaringen zullen variëren op basis van de kwalen en persoonlijke doelen van de cliënten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Shiatsu-massage?

Shiatsu kan, net als de meeste massagetherapie en lichaamswerk technieken, een nuttige benadering van zelfzorg zijn wanneer het wordt gebruikt als onderdeel van een doorlopend proces. Hoewel sommige mensen opvallende resultaten zullen ervaren na hun eerste shiatsu sessie, vereisen de stress, spanningen en gezondheidsproblemen die zich in het dagelijks leven voordoen soms een onderhoudsprogramma.

Naarmate het lichaam meer leert ontspannen, zouden de flexibiliteit (zowel fysiek als mentaal) en het evenwicht geleidelijk moeten toenemen. Zoals veel gezonde initiatieven, kan het vasthouden aan de behandeling iemand helpen om langdurigere en duurzamere resultaten te bereiken.

Shiatsu-massage wordt als ideaal beschouwd voor:

 • Het loslaten van spanning en stress
 • Een betere en diepere staat van ontspanning bereiken
 • Meer gefocust worden en een rustigere houding hebben
 • Het bereiken van een betere bloedcirculatie, wat helpt om alle lichaamssystemen te verbeteren.
 • Assisteren bij helende aandoeningen waarbij energie uit balans is
 • Algemene energieniveaus verhogen
 • Vergroten van flexibiliteit en kracht, wat het lichaam helpt beschermen tegen blessures
 • Het handhaven van een evenwichtige en gezonde levensstijl

Het bevorderen van een gezond, energiek, levendiger zelf kan iemand helpen anderen te helpen en ook in zijn eigen behoeften te voorzien, wat typisch een doel is van elke zelfzorg routine. Het vinden van de juiste shiatsu massagetherapeut kan een geweldige basis zijn voor degenen die al herstellende zijn.


Massagetafel Design is leverancier van ergonomische massagetafels en behandeltafels van hout


Reactie plaatsen
<