Feldenkrais methode

Wat is Feldenkrais methode

Feldenkrais methode

foto

De Feldenkrais methode wordt vaak gebruikt door professionele atleten, muzikanten en dansers om de belasting die ze op hun lichaam uitoefenen te beheersen. Deze benadering van massagetherapie is vergelijkbaar met Russische sportmassage, hoewel doorgaans minder ingrijpend en rigoureus, en kan worden gebruikt om te herstellen van een blessure, een verscheidenheid aan ziekten of dagelijkse pijntjes en kwalen.

Wat is de Feldenkrais methode?

Deze behandeling is ontwikkeld door Moshe Feldenkrais, die studeerde en werkte onder de Curies, evenals Jigoro Kano, de grondlegger van judo. Lichaamswerk- en bewegingsexperts beschouwen hem als een belangrijke synthesizer van de westerse wetenschap en het oosterse denken.

Tijdens zijn herstel van een ernstige blessure, begon Feldenkrais te geloven dat mensen hun eigen fysieke gedrag organiseren en ontwikkelde hij een systeem om mensen te helpen hun natuurlijke potentieel te herkennen en uit te breiden en meer aanpasbaar en flexibel gedrag te ontdekken dan gewoonlijk.

De Feldenkrais methode vertoont veel overeenkomsten met reflexologie en acupressuur, evenals de Dynamic Systems Theory (DST) van motorisch gedrag, die wordt gebruikt als een raamwerk voor het modelleren van atletische prestaties.

Wat te verwachten van een Feldenkrais methode sessie?

Klanten van de Feldenkrais methode kunnen deelnemen aan groeps- of individuele behandelsessies. Groepssessies, bekend als 'Bewustwording door beweging', zijn 30-60 minuten met verschillende oefeningen die zijn gebaseerd op typische dagelijkse activiteiten en worden uitgevoerd terwijl u staat, zit en op de grond ligt. Deze oefeningen kunnen gedurende de sessie in complexiteit toenemen. Deelnemers wordt geleerd positieve aanpassingen in hun lichaam op te merken terwijl ze verschillende bewegingen en houdingen uitproberen

Cliënten die behandeling zoeken, kunnen ook individuele sessies “Functionele Integratie” boeken. Deelnemers, die bij deze sessies ook volledig gekleed blijven, mogen tijdens de behandeling op een tafel staan, zitten of liggen. Beoefenaars begeleiden de bewegingen van een cliënt met behulp van zachte, niet-invasieve aanraking die individueel is afgestemd op hun specifieke behoeften, om het individu te helpen de coördinatie en flexibiliteit te vergroten.

Feldenkrais Methode Zelfzorg

Deze benadering van massagetherapie kan ook als zelfzorg worden beoefend.

Ga lekker liggen en let op je ademhaling. Begin uw lichaamshouding op te merken en hoe deze aanvoelt in contact met de vloer. Houd tijdens het ademen rekening met de ruimte die u bewoont en hoe u zich van binnen voelt (proprioceptie). Zonder enig deel van uw lichaam te bewegen, "voel" u elke voet visueel in uw geest en probeert u het gevoel van elk enkel- en teengewricht te isoleren. Beweeg je bewustzijn omhoog door je kuiten, naar je knieën en heupen. Voel hoe je lichaamsdelen het oppervlak raken waarop je rust.

Volg je lichaam naar boven en voel hoe je bekken en ruggengraat tegen de grond voelen. Terwijl je ademt, voel je hoe je ribbenkast uitzet en tegen aangrenzende oppervlakken drukt. Word je bewust van je schouderbladen, bovenrug en nek, en hoe elke schouder in zijn kom voelt. Voel hoe je borstbeen en sleutelbeenderen bewegen, stijgen en dalen met je ademhaling.

Adem nog steeds gemakkelijk, let op uw handen, polsen, ellebogen en schouders (een voor een). Voel hoe je armen op de grond rusten en volg dit gevoel omhoog door je nek naar de plek waar je hoofd rust. Voel je tong, ogen en omhoog in de bovenkant van je hoofd.

Door dit lichaamsbewustzijn te oefenen, kunnen mensen leren om met meer gemak, gratie en vloeiendheid te bewegen. Na verloop van tijd is het mogelijk om te leren dit lichaamsbewustzijn te behouden, evenals een positief zelfbeeld, tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit kan het effect hebben van het verminderen van spanning, angst en stress.

Voordelen van de Feldenkrais methode

Onderzoek suggereert dat de Feldenkrais methode een aantal positieve effecten kan hebben. Deze massagetherapie kan niet alleen het bewegingsbereik van een persoon vergroten en hen helpen gemakkelijker te bewegen, het kan ook de coördinatie en flexibiliteit vergroten; de revalidatietijd na een beroerte, hoofdtrauma of hersentumor verkorten; hemiplegie verbeteren (verlamming aan één kant van het lichaam); en mensen helpen de effecten van hersenverlamming te beheersen. Deze methode kan ook worden gebruikt als een vorm van therapie om multiple sclerose te behandelen en kan enige verlichting bieden van symptomen van depressie en angst.

Oudere volwassenen kunnen de Feldenkrais methode bijzonder nuttig vinden, omdat uit onderzoek blijkt dat het individuen kan helpen hun balans en functioneel bereik te verbeteren. Degenen die aan deze behandelingen hebben deelgenomen, melden minder pijn en inspanning, grotere behendigheid en een betere perceptie van het lichaamsbeeld.

Voorzorgsmaatregelen Feldenkrais methode

Omdat de Feldenkrais methode niet invasief, veeleisend of uitdagend is, kunnen de meeste mensen dit soort lichaamswerk gemakkelijk uitvoeren. Mensen met huidproblemen zoals brandwonden, infecties, irritaties, pijn, enzovoort, willen misschien de sessies uitstellen totdat deze zijn genezen.

Personen die wensen deel te nemen aan sessies van de Feldenkrais Methode, wordt aangeraden hun arts te raadplegen voordat ze met de behandeling beginnen, zoals hen wordt aangeraden bij elke vorm van massage of lichaamswerk. Mensen met bepaalde problemen met de bloedsomloop, diep-veneuze trombose (bloedstolsels) en bepaalde soorten kanker moeten elk type lichaamswerk vermijden.

Wanneer u op zoek bent naar een instructeur of massagetherapeut, is het over het algemeen een goed idee om hen te vragen naar hun jaren van studie en training en erachter te komen welke bestuursorganen hen hebben gecertificeerd als Feldenkrais beoefenaars. Sommigen willen misschien ook informeren naar hun lesuren en praktische ervaring. Een goede therapeut is altijd aan het leren en groeit, en sommigen kiezen misschien liever voor een beoefenaar die regelmatig deelneemt aan cursussen voor permanente educatie.

Reactie plaatsen
<