Massagetherapie na een beroerte
16 februari 2022 
in Tips

Massagetherapie na een beroerte

5 manieren waarop massagetherapie kan helpen bij revalidatie na een beroerte

Beroerte

National Stroke Awareness Month, heeft tot doel het publiek voor te lichten over waarschuwingssignalen, risicofactoren en symptomen van een beroerte en ook om mensen bewust te maken van behandelingsopties na een beroerte en de impact van beroertes op overlevenden en hun dierbaren.

Onmiddellijke actie is cruciaal om schade na een beroerte te minimaliseren. Hoe eerder een patiënt met een beroerte medische hulp krijgt, hoe kleiner de kans op ernstige nawerkingen. Er zijn twee stadia van behandeling na diagnose: acute zorg en post-acute of chronische zorg. Massagetherapie wordt niet aanbevolen als onderdeel van acute zorg direct na een beroerte en is in feite gecontra-indiceerd vanwege de problemen met de bloedsomloop die waarschijnlijk aanwezig zijn bij een overlevende van een beroerte. Het kan echter een integraal onderdeel zijn van de post-acute zorg.

Massage voor chronische zorg na een beroerte

Of massagetherapie een rol kan spelen in de post-acute of chronische zorgfase van de behandeling na een CVA, hangt af van welke complicaties het cerebrovasculair accident (CVA) precies heeft veroorzaakt. Niet alle CVA's hebben blijvende effecten, maar omdat beroertes het gevolg zijn van een verstoorde bloedcirculatie naar de hersenen, kunnen de gevolgen fysiek, psychologisch of beide zijn. Complicaties van een beroerte, die slechts een paar uur kunnen duren, maar de rest van het leven van een persoon aanwezig kunnen zijn, kunnen zijn:

 • Zintuiglijke schade, waaronder gevoelloosheid of verlies van gezichtsvermogen
 • Motorschade
 • Gedeeltelijke of volledige verlamming van één kant van het lichaam
 • Onduidelijke spraak of verlies van taal
 • Geheugenverlies
 • Depressie

Afhankelijk van de ernst van de effecten na een beroerte, kan revalidatie logopedie, ergotherapie, fysiotherapie of zelfs een operatie omvatten. Dus hoewel elk van de bovenstaande problemen routinematig kan worden verbeterd door massagetherapie als ze op zichzelf worden genomen, vragen de complexiteit van een beroerte over het algemeen om een meer diepgaand behandelplan. Massagetherapie mag alleen worden overwogen na overleg met of aanbeveling van een arts en/of het volledige herstelteam van de overlevende.

Na toestemming van de overlevende van de beroerte en samenwerking met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die betrokken zijn bij het herstelproces, kan een massagebehandelingsplan worden gestart. Er is geen typische benadering voor het gebruik van massage voor revalidatie na een beroerte, aangezien er verschillende soorten beroertes en verschillende soorten complicaties zijn na een CVA. Er zijn echter veel mogelijke positieve resultaten van het opnemen van massage in het genezingsproces.

Hoe kan massagetherapie de overlevenden van een beroerte ten goede komen?

Succesverhalen over het gebruik van massage voor revalidatie na een beroerte zijn momenteel grotendeels anekdotisch, maar onderzoek ondersteunt duidelijk het gebruik van massage voor geïsoleerde problemen die na een beroerte kunnen ontstaan. Bovendien evalueert een actief onderzoek in Zweden specifiek het gebruik van aanrakings massage voor patiënten met een beroerte. Onderzoekers veronderstellen dat de bevindingen massagetherapie na een beroerte zullen ondersteunen voor het verbeteren van de sensomotorische functie, het verbeteren van de fijne motoriek, het verminderen van angst en fysiologische stress en het verbeteren van de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Enkele specifieke voordelen die van massage na een beroerte kunnen worden afgeleid, zijn onder meer:

 1. Verhoogde serotoninespiegels: een van de meest veelbelovende manieren waarop massagetherapie een persoon kan helpen die een beroerte heeft gehad, is door de serotoninespiegel te verhogen of depressie te verlichten. Het is aangetoond dat het verhogen van de serotoninespiegel het risico op vasculaire problemen - problemen die verband houden met bloedvaten - als gevolg van antidepressiva vermindert. Hogere serotoninespiegels kunnen, naast het helpen verlichten van depressie, het risico op een hartaanval of beroerte verminderen. Het ontvangen van massage na een beroerte kan dus niet alleen verlichting bieden van depressie, maar ook de kans verkleinen dat een persoon een nieuwe beroerte krijgt. Omdat depressie een voorspellende factor is voor een beroerte, is het mogelijk dat massage het risico op CVA al vóór een eerste incident kan verminderen.
 2. Verbeterde bloedsomloop: een beroerte kan zwelling of ontsteking in het lichaam veroorzaken. Pas nadat dit is verdwenen, mag een masseur gebruikmaken van zeer lichte aanraking en zachte technieken, zoals lymfedrainage, om de bloedsomloop te verbeteren bij een overlevende van een beroerte. Het verbeteren van de bloedsomloop en het regenereren van de spierfunctie kunnen beide helpen om sensorische schade te herstellen.
 3. Geregenereerde spierfunctie:  Massage, vooral wanneer gebruikt in combinatie met fysiotherapie, kan het bewegingsbereik verbeteren en een cliënt helpen de spiercontrole terug te krijgen. Diepe weefselmassage die de beweging van de cliënt stimuleert, kan de proprioceptie verbeteren, wat verwijst naar de zenuwen en sensorische eindorganen die bepalen hoe spieren in het lichaam met elkaar samenwerken. Rekken met hulp van een masseur kan ook nuttig zijn.
 4. Herwonnen geheugen: Studies hebben het gebruik van reflexologie voor zowel dementie als de ziekte van Alzheimer ondersteund, en de effecten van deze praktijk kunnen ook specifiek worden aangegeven voor geheugengerelateerde resultaten van een beroerte. Een massagetherapeut die is opgeleid in reflexologie kan werken met punten die verband houden met de hersenen, ruggengraat, nek, bijnieren en hartpunten. Patiënten met een beroerte die volledig geheugenverlies hebben, of die niet in staat zijn om duidelijk te communiceren vanwege geheugenverlies, moeten speciale aandacht krijgen om ervoor te zorgen dat ze toestemming kunnen geven voor de behandeling en signalen kunnen geven over hoe de therapie wordt geaccepteerd.
 5. Verminderde stress en angst: Naast het verminderen van depressie, verlicht massagetherapie vaak stress en angst bij zowel gezonde cliënten als mensen die pijn of ziekte ervaren. Een onderzoek uit 2005 bij patiënten met een beroerte die slechts 10 minuten per dag een langzame rugmassage kregen, liet positieve resultaten zien: zowel schouderpijn als angst werden verminderd. Hoewel een overlevende van een beroerte misschien geen stress of angst voelt als een direct gevolg van een beroerte, kunnen ze gelijktijdig met andere lichamelijke gezondheidsproblemen optreden. Het verbeteren van iemands algehele mentale welzijn kan alleen maar helpen om genezing in alle capaciteiten aan te moedigen.

Alle massages na een beroerte moeten worden gedaan met de activiteit en gevoeligheid van de cliënt in gedachten, in samenwerking met andere zorgverleners van de cliënt. Met de juiste beoefenaar kan het integreren van massagetherapie met andere nazorg na een beroerte het genezingsproces versnellen en het volledige welzijn van de geest en het lichaam aanmoedigen voor overlevenden.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<