De wetenschap van massage

De wetenschap van massage: 5 manieren waarop massage je een beter gevoel geeft

Er is geen wetenschapper voor nodig om te weten dat het krijgen van een massage oh zo goed voelt - maar er is wel wetenschap voor nodig om uit te leggen waarom.

Natuurlijk kennen we allemaal de algemene reden waarom massages zo goed voelen. Een combinatie van de ontspannende sfeer, geurende oliën en de spanningsverlichting aanraking van de masseuse is genoeg om iedereen van zijn problemen te verlossen. 

Maar het zijn meer dan alleen onze zintuigen die een rol spelen tijdens een massage – massages hebben in feite een aantal effecten op de chemische balans en de fysiologische toestand van ons lichaam.

Massage en hersens

De wetenschap zegt het

ENDORFINE ELKE DAG

Endorfines worden vaak de "feel good"-stof genoemd, maar wat is het precies en waarom word het zo genoemd?

Endorfine is een van nature voorkomend hormoon dat in onze hersenen en ons zenuwstelsel wordt afgegeven en de opiaatreceptoren van het lichaam activeert. De manieren waarop endorfines interageren met onze receptoren, verminderen in feite de pijnsignalen die naar onze hersenen worden gestuurd, vergroten ons concentratievermogen en hebben een opbeurend effect op onze algehele stemming.

Verschillende massagetechnieken, vooral technieken zoals acupressuur en triggerpointtherapie, helpen ons lichaam om grotere hoeveelheden endorfine aan te maken en vrij te geven. Met ons lichaam in wezen in "endorfine overdrive", is het geen verrassing dat massages ons zowel psychologisch als fysiek zo goed laten voelen.

CIRCULATIE DOET WONDEREN

Massages worden vaak gebruikt om de circulatie van verschillende vloeistoffen in ons lichaam te vergroten door zowel fysieke manipulatie van het zachte weefsel als door de chemicaliën die als gevolg hiervan vrijkomen.

Zowel een verbeterde bloedcirculatie als een verbeterde lymfecirculatie zijn geweldige manieren om de stroom van zuurstof en andere voedingsstoffen door ons lichaam te vergroten, met name naar onze spieren. Dit werkt om gezondere cellen en weefsels te creëren, wat op zijn beurt ons lichaam helpt efficiënter te functioneren, vooral met betrekking tot het verwijderen van gifstoffen en afval.

Dit doet wonderen voor het verminderen van spierpijn en pijn en geeft ons een algemeen gevoel van ontspanning en welzijn.

Massage en wetenschap

VIND HET NIET ERG ALS IK DAT DOe (PAMINE)

Dopamine is nog een ander hormoon dat in ons lichaam vrijkomt en ons opbeurende psychologische effecten geeft. Het is een neurotransmitter die helpt om de belonings- en pleziercentra van de hersenen onder controle te houden, evenals het reguleren van beweging en emotionele respons. Om deze reden speelt dopamine een grote rol bij beloningsgemotiveerd gedrag.

Maar dat is niet alles - dopamine (vergelijkbaar met de eerder genoemde endorfines) kan ook een opbeurend effect hebben op onze stemming door gevoelens als vreugde, inspiratie en enthousiasme aan te moedigen.

Met massages die de hoeveelheid dopamine die in ons lichaam vrijkomt, verhogen, zullen we deze positieve effecten zeker in een mum van tijd ervaren.

ONZE HERSENEN WORDEN UITGESCHAKELD

Oké, misschien schakelen onze hersenen niet letterlijk uit (want dat zou eigenlijk niet goed zijn), maar tijdens een massage hebben onze hersenen de neiging om in een soort meditatieve toestand te komen.

Dit komt vaker voor wanneer we zachte massages krijgen, in plaats van iets agressievers zoals een diepe weefselmassage (wat alleen maar logisch is). Als ons lichaam begint te ontspannen, wordt onze geest stil. Het constante gebabbel van het dagelijks leven dat vaak zelfs de kleinste hoekjes van onze geest vult, neemt af tot we ons op een soort 'stille' plek bevinden, waar ons brein nergens aan denkt of zich op iets specifieks concentreert.

Dit gebrek aan nadenken heeft veel therapeutische fysiologische voordelen, zoals het ons helpen om ons op ons gemak en in vrede te voelen met onszelf en onze situaties - bijna als een gevoel van euforie.

En dat is niet alles!

Nu weten we waarom massages zo goed voelen, maar wist je dat ze ook ongelooflijk goed zijn voor onze gezondheid?

Massages fungeren als een natuurlijk genezingsmechanisme voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen vanwege de chemische en fysiologische effecten die ze op ons lichaam hebben.

Enkele van de gezondheidsvoordelen die massages bieden (afgezien van alle manieren waarop ze ons een goed gevoel geven) zijn onder meer:

  • Massagetherapie kan helpen uw lichaam te genezen na verwondingen, operaties of trauma door de flexibiliteit en functie te vergroten
  • Buikmassages kunnen helpen bij het oplossen van spijsverteringsproblemen zoals constipatie
  • Massages van de schouders, nek en hoofd kunnen de symptomen van hoofdpijn en migraine aanzienlijk verminderen
  • Massage kan mensen met slapeloosheid helpen beter te slapen
  • Bepaalde massages werken als natuurlijke ontstekingsremmers, die in een aantal situaties kunnen helpen bij het verminderen van zowel chronische als acute pijn
  • Massages kunnen zelfs uw lichaam helpen bij het verwerken en afvoeren van lymfevocht, wat uw immuunrespons kan verbeteren, vooral bij mensen met auto-immuunziekten

Massagetherapie wordt al duizenden jaren in alle culturen en delen van de wereld gebruikt om een goede reden: de fysieke en fysiologische effecten die massagetherapie ons biedt zijn talrijk, en er worden elke dag meer voordelen ontdekt.

Massage en endorfine

Waar wacht je op?

Na dit te hebben gelezen, is het duidelijk dat de wetenschap je in feite zegt dat je door moet gaan en een massage (of twee... of meer) voor jezelf moet boeken - je verdient het om jezelf te trakteren na een lange week, en nu kun je bewijzen dat deze kleine traktatie goed is voor ook uw gezondheid. Je komt niet alleen met een ontspannen lichaam naar buiten, maar je zult ook in een betere mindset zijn! Een echte win-win!


Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<