Rosen methode

Wat is Rosen Methode

Rosen Methode

De Rosen methode, ook bekend als Rosen methode Lichaamswerk en beweging, omvat het gebruik van aanraking en beweging om spanning in het lichaam los te laten en een dieper bewustzijn van gevoelde ervaring te bevorderen. De technieken gaan verder dan het fysieke niveau en helpen individuen om contact te maken met verborgen emoties en ervaringen. Tijdens het proces worden cliënten zich vaak bewust van de beperkingen die ze zichzelf hebben opgelegd en maken ze kennis met de mogelijkheid van een voller, rijker leven.

Marion Rosen

Wat is de Rosen methode?

Een unieke, somatische benadering van het blootleggen van onderdrukte ervaringen en emoties, de Rosen methode omvat twee componenten, lichaamswerk en beweging, hoewel ze meestal afzonderlijk worden beoefend. Deze benadering is ontwikkeld door Marion Rosen, een in Duitsland geboren fysiotherapeut die het gebruik van adem, beweging en massage bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen bestudeerde. Nadat ze naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, begon Rosen in 1957 bewegingslessen te geven, later nam ze de lichaamswerk technieken op die ze in Duitsland had geleerd in haar praktijk voor fysiotherapie en trainde ze andere beoefenaars in het gebruik ervan.

Rosen Methode beoefenaars erkennen het belang van de verbinding tussen geest en lichaam en de verschillende manieren waarop emotionele toestanden zich in het lichaam kunnen manifesteren. De methode is gebaseerd op het idee dat individuen onbewust de spieren in hun lichaam spannen om te voorkomen dat negatieve gevoelens en herinneringen het bewustzijn binnendringen. Terwijl chronische spierspanning individuen beschermt tegen emotionele overweldiging, beperkt het ook de ademstroom door het lichaam en kan dit leiden tot fysieke pijn en ongemak.

Door het gebruik van zachte aanraking en zorgvuldig geselecteerde bewegingen, helpt de Rosen methode mensen om spanning los te laten, hun adem te bevrijden en onbewuste afweermechanismen los te laten die hun bestaan effectief kunnen beperken. Na deze behandeling kunnen sommigen zich meer bewust worden van lichamelijke gewaarwordingen, evenals de emoties en ervaringen die ermee gepaard gaan. Geleidelijk aan kunnen ze een diepere verbinding met het zelf bereiken en de heelheid beginnen te ervaren die het gevolg is van het volledig kennen en omarmen van alle aspecten van het zelf.

Wat gebeurt er in een Rosen Methode sessie?

Voor een toevallige toeschouwer lijkt Rosen Methode Bodywork misschien een vorm van massage, aangezien de cliënt op een massagetafel ligt en de beoefenaar direct contact maakt met de huid. Er worden echter geen oliën of lotions gebruikt en er is geen manipulatie van lichaamsweefsels. Klanten zijn meestal gekleed in hun ondergoed, maar mogen zoveel kleding aanhouden als ze willen. Een lichte deken wordt gebruikt voor het draperen om het comfort van de klant te garanderen. De sessie begint meestal met cliënten die met hun gezicht naar beneden liggen, maar ze draaien zich uiteindelijk op hun rug zodat de beoefenaar ook contact kan maken met de spieren aan de voorkant van het lichaam.

Het primaire doel van Rosen Methode Bodywork is niet om spanning of pijn weg te nemen, maar om de cliënt te helpen zich bewust te worden van de sensaties en emoties die verband houden met gespannen, pijnlijke delen van het lichaam. Zodra dit bewustzijn zich ontwikkelt, wordt aangenomen dat het lichaam zichzelf op natuurlijke wijze zal genezen zonder dat er hulp van buitenaf nodig is. Beoefenaars beschouwen hun rol daarom een beetje als die van een 'verloskundige', die het ontstaan van onderdrukte gevoelens en ervaringen van de cliënt aanmoedigt en ondersteunt.

Rosen Methode beoefenaars gebruiken een combinatie van aanraking, praten en aanwezigheid om het bewustzijn van hun cliënten van gevoelde ervaring te vergroten.

Aanraken.  Door middel van langzame, zachte aanraking, gebruikt de beoefenaar handen om het lichaam van de cliënt te verkennen en te voelen waar spanning wordt vastgehouden. De beoefenaar kan de druk die door de hand wordt uitgeoefend aanpassen als reactie op veranderingen in het lichaam van de cliënt of subtiele bewegingen maken met de handpalm en vingers. Door de spanning van de cliënt te lokaliseren en ermee te verbinden, helpt de beoefenaar het eigen bewustzijn van de cliënt van dergelijke spanning te vergroten, samen met de bijbehorende gevoelens en sensaties.

Praten. Beoefenaars gebruiken woorden om het bewustzijn van hun cliënten over lichamelijke ervaringen verder te vergroten. Ze kunnen bijvoorbeeld uitleggen hoe ervaringen uit het verleden kunnen worden opgeslagen in lichaamsweefsels als spanning en hoe een spanningsgebied de beweging of houding van een bepaald deel van het lichaam kan beïnvloeden. Ze kunnen ook met hun cliënten de veranderingen delen die ze in het lichaam voelen en waarnemen naarmate de sessie vordert. Beoefenaars doen echter geen poging om te interpreteren wat ze waarnemen of om advies te geven, en ze gebruiken woorden doorgaans spaarzaam om het zelfbewustzijn van de cliënt niet te verstoren.

Aanwezigheid. Beoefenaars gaan elke sessie binnen zonder verwachtingen of vooropgezette ideeën, met als doel volledig ontvankelijk en beschikbaar voor de cliënt te blijven, hen aan te moedigen, uit te nodigen en te volgen op hun reis naar een groter bewustzijn. Erkennend dat de ervaringen van cliënten via hun lichaam worden onthuld, luisteren beoefenaars met hun hele aanwezigheid naar tekenen van spanning of opkomende emoties. Ze observeren de ademhaling, spieren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding en beweging van de cliënt, evenals spraak. Alle vormen van lichamelijke ervaring mogen plaatsvinden zonder oordeel of inmenging. De respectvolle, ondersteunende aanwezigheid van de beoefenaar helpt bij het creëren van een veilige omgeving waar individuen zich op hun gemak kunnen voelen bij het opnieuw ervaren en verwerken van pijnlijke gebeurtenissen en emoties.

Lichaamswerk cliënten kunnen ook deelnemen aan bewegingslessen, maar de twee worden afzonderlijk gedaan. Rosen Movement, ontworpen om pijn, pijn en stijfheid in het lichaam te voorkomen door personen voorzichtig door een reeks doelgerichte bewegingen te leiden, kan helpen de gewrichten te smeren en het bewegingsbereik in zowel het boven- als onderlichaam te vergroten. Door zachte rekoefeningen kunnen spieren die gewoonlijk zijn samengetrokken, langer worden, zodat een persoon geleidelijk in staat is om gemakkelijker te bewegen. Rosen Movement maakt ook een grotere expansie van de ribbenkast en borstkas mogelijk, waardoor het individu vrijer en dieper kan ademen.

Bewegingslessen, zoals Bodywork sessies, duren meestal 50-60 minuten. Ze kunnen individueel of in een groep worden gedaan en de bewegingen worden meestal uitgevoerd op muziek die door de beoefenaar is geselecteerd. Bewegingen beginnen langzaam en eenvoudig, maar gaan geleidelijk over in routines die complexer en dansachtiger zijn. Naarmate cliënten de gebieden beginnen te ontdekken die niet vrij kunnen bewegen, kunnen vergeten ervaringen en emoties die met deze gebieden samenhangen, naar boven komen. Pauzes tijdens de sessie bieden individuen de mogelijkheid om zich dieper te concentreren op wat ze ervaren en nieuw materiaal te verwerken. Met elke nieuwe sessie kunnen mensen die een behandeling ondergaan meer over zichzelf ontdekken en een groter gevoel van welzijn ervaren.

Voordelen van de Rosen methode

Rosen Methode Bodywork is toegepast bij de behandeling van verschillende lichamelijke aandoeningen, hetzij als op zichzelf staande behandeling of als aanvulling op andere vormen van medische zorg. Voorwaarden die met deze aanpak worden aangepakt, zijn onder meer:

  • Hoofdpijn, gewrichtspijn en rugpijn
  • Spierpijn en spanning
  • Luchtwegaandoeningen zoals astma
  • Slaapstoornissen
  • Chronische vermoeidheid
  • Gastro-intestinale problemen

Rosen Methode Bodywork is ook gebruikt als aanvulling op psychotherapie in gevallen van trauma, verdriet, misbruik en andere vormen van emotionele stress. In één onderzoek rapporteerden cliënten een vermindering van stress, angst, depressie en zelfmoordgedachten, evenals een toename van algeheel geluk en welzijn. Ze meldden ook dat ze meer zelfvertrouwen, gezondere interpersoonlijke relaties en een hernieuwde kijk op het leven hadden.

Rosen Methode Movement kan nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden die hun fysiek functioneren en flexibiliteit willen verbeteren. Cliënten ervaren over het algemeen meer bewegingsgemak, een breder bewegingsbereik, meer energie en een verbeterd gevoel van evenwicht en coördinatie. De bewegingen waardoor ze worden begeleid, kunnen ook helpen hun humeur te verbeteren, en mensen kunnen door de Rosen methode leren vrijer te bewegen, dieper te ademen en vollediger in het huidige moment te leven.

Voorzorgsmaatregelen Rosen methode:

Rosen Methode Bodywork brengt verandering door het lichaam teweeg, maar is niet ontworpen om cognitieve problemen grondig aan te pakken. Het kan bepaalde symptomen verminderen, maar degenen die ernstige of ernstige geestelijke gezondheidsproblemen ervaren, wordt over het algemeen geadviseerd om hulp te zoeken bij een bevoegde geestelijke gezondheidswerker.

Omdat tijdens Rosen Methode Bodywork spanning uit de spieren wordt gehaald, kunnen cliënten na de sessie wat pijn ervaren, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Deze vorm van lichaamswerk wordt mogelijk niet aanbevolen voor personen met infectieuze huid- en luchtwegaandoeningen. Personen die chronische fysieke uitdagingen hebben, ernstig ziek zijn of een acuut letsel hebben opgelopen, moeten een arts raadplegen voordat ze aan Rosen Methode Movement beginnen. Over het algemeen is het het beste om uw huisarts te raadplegen voordat u massagetherapie krijgt.

Massagetafel Design is leverancier van ergonomische massagetafels en behandeltafels van hout.

Reactie plaatsen
<