Wat doet emotioneel trauma met het lichaam?
30 maart 2022 
in Tips

Wat doet emotioneel trauma met het lichaam?

Binnenstebuiten: wat emotioneel trauma met het lichaam doet?

Man op pier

Een goede lichaamswerk beoefenaar weet dat gezondheidsproblemen en pijn niet alleen fysieke en mentale gezondheidsproblemen zijn niet alleen psychologisch. Voor een optimale gezondheid werken het lichaam en de hersenen samen om goed te functioneren en elkaar soepel te laten werken. Wanneer we in contact komen met iets wat beide kanten van dat proces in gevaar brengt, worden alle systemen aangetast en moeten ze worden behandeld om het totale welzijn van lichaam en geest te herstellen. Voor een effectieve behandeling helpt het om te begrijpen wat er in lichaam en geest gebeurt bij een traumatisch incident.

De vecht-of-vluchtreactie doorstaan

Wanneer we worden geconfronteerd met een stressfactor - alles wat we als een bedreiging beschouwen - moeten onze hersenen kiezen om te vechten of te vluchten? Soms nemen we deze beslissing en gaan we zo onmiddellijk verder dat we nauwelijks kunnen registreren dat iets een bedreiging was. Andere keren is dit raadsel, bekend als de alarmfase, zo aanhoudend dat het lichaam aanpassingen moet maken om het op te vangen.

In deze overlevingsmodus geven de hersenen het lichaam het signaal om alle energie en middelen te gebruiken om de dreiging te weerstaan. De hartslag gaat omhoog, cellen verbruiken meer energie en er zijn veranderingen in de bloedsomloop. Als dit proces langer dan een paar uur duurt en de dreiging nog steeds aanwezig is, kan het lichaam alle reserves gaan afsluiten om zichzelf te beschermen.

De alarmfase van de stressreactie leert de hersenen soortgelijke bedreigingen in de toekomst te herkennen en te overwinnen. Maar tijdens een bijzonder stressvolle gebeurtenis - een gebeurtenis die wordt gecategoriseerd als trauma in de hersenen dat kan leiden tot posttraumatische stress - kunnen de hersenen vast komen te zitten, waarbij de extreme traumareactie als standaard wordt geregistreerd in plaats van een die moet worden opgeborgen. De volgende keer dat het een bedreiging wordt gepresenteerd, zelfs als de bedreiging relatief ongevaarlijk is, kunnen de hersenen dezelfde reactie gebruiken. Dit is een mogelijke indicatie van posttraumatische stress (PTSS).

De overlevingsmodus is echter niet bedoeld als de standaardreactie van het lichaam. Een dergelijke reactie eist zijn tol van het zenuwstelsel en kan leiden tot latere gezondheidsproblemen. Er zijn ook aanwijzingen dat de hersenen tijdens deze periodes van intense stressreacties kunnen worden beschadigd.

Soldaat met posttraumatische stressstoornis, ptss

Wanneer stress een trauma wordt

In extreme omstandigheden, wanneer een stressor aanhoudt, fysiek schadelijk is of een intense emotionele reactie veroorzaakt, zullen de hersenen en het lichaam het waarschijnlijk als trauma registreren. Na zo'n incident kan men posttraumatische stress ervaren, die zich op vele manieren kan manifesteren:

  • Slapeloosheid of slapeloosheid
  • Depressie
  • Stemmingsproblemen, prikkelbaarheid of woedeproblemen
  • Flashbacks of nachtmerries
  • Ongerustheid

Hoewel deze effecten grotendeels als psychologisch worden beschouwd, kunnen ze allemaal fysieke gevolgen hebben. Dit betekent dat, hoewel je een probleem als een whiplash na een auto-ongeluk misschien hebt aangepakt door een chiropractor en massagetherapeut te zien, een daaruit voortvloeiende depressie de spijsvertering kan verstoren en kan bijdragen aan gezondheidsproblemen.

De fysieke tol van onbehandeld trauma

Sommige geestelijke gezondheidsaspecten van PTSS beïnvloeden het lichaam op meer abstracte manieren, terwijl andere een directer verband hebben met lichamelijke gezondheid. Wanneer PTSS bijvoorbeeld leidt tot veranderde eetgewoonten, waaronder eetaanvallen of het overslaan van maaltijden, kunnen lichamelijke aandoeningen variëren van vermoeidheid en ondervoeding tot hartproblemen.

Depressie, die op zichzelf kan voorkomen of als een aspect van posttraumatische stress, kan zich uiten in gevoelens van eenzaamheid of een neiging tot isolement. Een persoon met een depressie kan het moeilijk of onmogelijk vinden om het huis te verlaten of om met vreemden om te gaan. Als gevolg hiervan zijn ze mogelijk niet gemotiveerd om gezondheidszorg te zoeken, waardoor de ziekte mogelijk langer wordt.

Gecompromitteerde geestelijke gezondheid is in verband gebracht met algemene pijntjes en malaise, acute pijn, ontstekingsproblemen en meer. Wanneer er psychische problemen zijn, is de kans groter dat het immuunsysteem faalt, waardoor de kans op ziekte groter wordt. Als de bron van het trauma aanzienlijk lichamelijk letsel heeft veroorzaakt, kan het lichaam traag genezen of vatbaar zijn voor infectie als PTSS-symptomen het herstelproces bemoeilijken.

De behandeling van PTSS naderen

De verstrekkende effecten van psychische gezondheidsproblemen die verband houden met PTSS hebben psychotherapeuten en professionals in het lichaamswerk geholpen om meer te begrijpen over de manieren waarop iemand na een trauma kan genezen. Er worden uitgebreidere behandelmethoden ontwikkeld om alle aspecten van PTSS te helpen beheersen.

De dagen van denken over stress, angst, trauma, depressie en andere psychische problemen, alleen als de psychiatrische diagnoses voorbij zijn. We weten tenslotte dat het brein alles regelt over hoe we functioneren – of het nu gaat om het oppakken van een vork, het vangen van een bal of het vluchten voor een potentiële dreiging. Wanneer er iets gebeurt dat deze gezonde hersenactiviteit verstoort, heeft de psychologische schade het potentieel om niet alleen gedachten en mentale toestand negatief te beïnvloeden, maar ook de fysieke gezondheid.

Hoe meer we leren over de fysieke aard van PTSS en traumasymptomen, hoe eerder we kunnen doorgaan met het promoten van persoonsgerichte genezingstechnieken voor het hele lichaam die problemen aanpakken die verder gaan dan de psychologische.

Hoe meer we leren over de fysieke aard van PTSS en traumasymptomen, hoe eerder we kunnen doorgaan met het promoten van persoonsgerichte genezingstechnieken voor het hele lichaam die problemen aanpakken die verder gaan dan de psychologische. Van massagetherapie is aangetoond dat het stress vermindert en feelgood-chemicaliën zoals serotonine en cortisol vrijgeeft, waardoor de nadelige effecten van bijna elk geestelijk gezondheidsprobleem worden tegengegaan. Massage en lichaamswerk zijn niet bedoeld ter vervanging van psychotherapie, maar kunnen wel effectieve complementaire therapieën zijn. Als u PTSS of gerelateerde psychische problemen ervaart, overweeg dan om naast doorlopende psychotherapeutische zorg ook lichaamswerk te zoeken.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<