Wat is Rolfing

Wat is Rolfing

Niet voor bangeriken, Rolfing sessies kunnen intens zijn, maar ook lonend. Deze steeds populairdere stijl van diepe weefselmassage en houdingsaanpassing kan nuttig zijn voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder chronische pijn en emotionele problemen.

Rolfing behandeling

Wat is Rolfing?

Rolfing (ook wel "structurele integratie" genoemd) dankt zijn naam aan de maker, dr. Ida Rolf. Rolf geloofde dat een slechte houding en lichaam uitlijning leidden tot pijntjes, kwalen en andere somatische manifestaties. Volgens Rolf zorgen de zwaartekracht op het lichaam ervoor dat de spieren en fascia bepaalde ongezonde reacties en houdingen leren. Ze gebruikte haar expertise in biochemie om enkele technieken te ontwikkelen voor het 'herstructureren' van fascia, spieren en andere zachte weefsels.

Als structureel integratie beoefenaar maakte Rolf opmerkelijke verbeteringen in de houdingen van haar cliënten. Ze reisde door de VS en demonstreerde haar methoden aan chiropractoren en osteopaten. Haar organisatie, het Rolf Institute of Structural Integration (RISI), heeft meer dan duizend gecertificeerde Rolfing therapeuten opgeleid. Veel andere opleidingsinstituten splitsten zich af van de RISI en verspreidden zich over het hele land. Tegenwoordig hebben getrainde Rolfing therapeuten de methoden van dr. Rolf over vijf continenten verspreid.

In de jaren zeventig werd Rolfing een populaire alternatieve behandeling onder New Age zoekers. In de afgelopen jaren hebben jonge stadsprofessionals Rolfing herontdekt via internet, waardoor het aantal 20 plussers dat Rolfing beoefenaars zoekt als alternatief voor traditionele massage- en yoga aanbieders is toegenomen.

Vanwege de opmerkelijke kracht van fascia, vooral wanneer het knopen en littekenweefsel bevat, gebruiken Rolfing beoefenaars veel kracht. Therapeuten gebruiken hun knokkels, vuisten en ellebogen om in strakke banden en pezen te graven, waardoor cliënten in allerlei ongemakkelijke posities kunnen komen. Onnodig te zeggen dat Rolfing een grotere hoeveelheid fysiek en emotioneel ongemak met zich mee kan brengen dan sommige andere massagetechnieken.

Omdat Rolfing beoefenaars mensen helpen pees strekkende houdingen aan te nemen, kan de oefening in sommige opzichten mogelijk zijn. Worden beschouwd als een vorm van 'geassisteerde yoga'. In die zin vertoont het veel overeenkomsten met fysiotherapie, Russische massage, sportmassage en bepaalde acupressuur tradities.

Gezondheidsvoordelen van Rolfing

Als u bepaalde delen van uw lichaam naar voren en naar achteren leunt, wordt uw lichaam onnodig belast. Echter, levenslange gewoonten van een slechte houding maken een juiste houding vaak ongemakkelijk en onbereikbaar. Door u te helpen uw lichaam terug te brengen naar een "structureel gezonde" toestand waarin uw botten (geen zachte weefsels) uw gewicht dragen, kan uw Rolfing beoefenaar u helpen bij het aanpakken van een aantal gezondheidsproblemen:

 • Blessure herstel
 • Verlies van evenwicht
 • Rugpijn
 • Stress en angst
 • Ademhalingsproblemen
 • Verminderde mobiliteit
 • Fibromyalgie pijn
 • Chronische pijn
 • Beperkt bewegingsbereik

Fasciae omringen uw spieren, zenuwen, organen en bloedvaten. Deze bindweefsels houden sommige lichaamsdelen bij elkaar en laten andere over elkaar glijden.

Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat uw fascia strak, kort en dicht wordt, waardoor uw bewegingsapparaat uit de lijn wordt getrokken en ongemak, vermoeidheid en pijn veroorzaakt. Andere bijdragende factoren zijn onder meer:

 • Repetitieve bewegingen (zowel op het werk als in het spel)
 • Atletische inspanning
 • Slechte houding
 • Verwondingen en chirurgisch herstel

Als yoga, massagetherapie en andere behandelingen uw symptomen slechts gedeeltelijk verlichten, kan Rolfing de diepere, langdurigere en effectievere behandeling zijn waarnaar u op zoek bent.

Rolfing voorzorgsmaatregelen

De American Cancer Society beveelt massage aan als een van de beste aanvullende therapieën voor medische behandelingen. Massage kalmeert niet alleen lichaam, geest en ziel, het vermindert ook stresshormonen en het is zelfs aangetoond dat het de immuunfunctie bij sommige borstkankerpatiënten verhoogt.

Ongemakkelijke en inspannende behandelingen zoals Rolfing kunnen het immuunsysteem echter te veel belasten. Als u kankerpatiënt bent, overleg dan met uw arts over het type massagetherapie dat het beste bij uw aandoening past.

Als u diepveneuze trombose (bloedstolsels) heeft, zal uw arts u waarschijnlijk instrueren om alle vormen van massage (inclusief Rolfing) te vermijden. Sommige deskundigen zeggen dat massage bloedstolsels kan losmaken, waardoor ze in de bloedbaan terechtkomen en grote schade aanrichten. Massage kan echter grote voordelen opleveren voor patiënten met andere hart- en bloedsomloop aandoeningen. Vraag uw arts welke aanvullende behandelingen bij uw specifieke behoeften passen.

Mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals zonnebrand, gifsumak of andere tijdelijke irritaties, willen misschien hun Rolfing sessies uitstellen totdat deze problemen zijn verholpen.

Wat te verwachten van je eerste Rolfing sessie

Zorg ervoor dat u met uw Rolfing beoefenaar praat over de verschillen tussen deze ervaring en typische massages. Vraag hen naar hun diepe weefseltechnieken en bespreek wat u moet doen als u overweldigd wordt door pijnlijke gewaarwordingen of emoties.

Veel beoefenaars voeren een reeks van tien Rolfing sessies uit. Elke sessie duurt ongeveer 60-90 minuten. Voor uw eerste sessie zal uw behandelaar waarschijnlijk met u praten om uw medische geschiedenis te achterhalen en uw doelen voor therapie te bepalen. Zorg ervoor dat u uw gedachten eerlijk deelt met uw therapeut en vermeld eventuele gevoelige gebieden die u liever zou vermijden.

Tijdens uw sessies kunt u op een lage tafel liggen, zitten of staan. Uw Rolfing therapeut zal (meestal met hun handen) druk uitoefenen op uw lichaam om spanning los te laten. In je eerste sessie zullen ze waarschijnlijk werken aan de buitenste omhulling van je lichaam (of oppervlakkige fascia) om je te helpen gemakkelijker te ademen. In volgende sessies werkt uw behandelaar aan diepere delen van uw lichaam; in elke sessie bouwt de behandelaar cumulatief voort op uw eerdere sessies.

U zult waarschijnlijk ongemak en pijn voelen tijdens uw Rolfing sessies, hoewel sommige cliënten plezierige gevoelens van bevrijding melden. Blijf tijdens uw sessies communiceren met uw therapeut; deze terugkoppeling helpt hen het succes van de behandeling te meten en doelgebieden te identificeren. Met een beetje tijd en moeite kunnen ze u helpen de grondoorzaken van uw lichamelijke problemen te achterhalen en blijvende verlichting te bereiken.

Massagetafel Design is leverancier van behandeltafels en massagetafels van hout voor therapeuten. 

Reactie plaatsen
<