Man in rolstoel op weg voor Geriatirsche massage

Wat is Geriatrische massage

Geriatrische massage

oudere man in rolstoel

Veroudering kan een ingewikkeld en moeilijk proces zijn, zelfs als er geen specifieke gezondheidsproblemen zijn. Naast het omgaan met veranderingen in het leven, moeten oudere volwassenen zich aanpassen aan het feit dat het lichaam gewoon niet functioneert zoals het deed in hun jongere jaren. Massage kan niet alleen helpen de fysieke uitdagingen van het ouder worden te verlichten, maar ook enkele van de gerelateerde mentale gezondheidsproblemen.

Geriatrische massage wordt niet per se als zijn eigen modaliteit beschouwd, maar sommige lichaamswerk professionals zijn gespecialiseerd in diensten voor oudere populaties of richten zich vooral op oudere personen. Deze beoefenaars kunnen thuismassages geven voor mensen die aan huis gebonden zijn, verpleeghuizen of hospices bezoeken, of werken als onderdeel van een uitgebreid zorgteam voor iemand met een bepaald gezondheidsprobleem.

Voordelen van Geriatrie massage

Naarmate we ouder worden, kunnen we veel veranderingen verwachten. De wervelkolom wordt korter en de wervels worden compacter, wat rugpijn kan veroorzaken, vooral in de onderrug. Oudere mensen verliezen botmassa en botten kunnen broos of zwak worden, terwijl gewrichten verstijven met minder smering. Voor sommigen kan dit leiden tot artritis, osteoporose of aanzienlijke pijn- en mobiliteitsproblemen.

De meerderheid van de massagecliënten zijn volwassenen en senioren van middelbare leeftijd, wat onderzoekers ruimschoots de gelegenheid heeft gegeven om de effecten van massage en aanrakingstherapie te bestuderen op problemen waarmee oudere volwassenen vaak worden geconfronteerd. Over het algemeen verlicht massagetherapie consequent pijn en spierspanning, verlicht stress en bevordert mobiliteit en bewegingsbereik. Het is ook effectief voor specifieke medische aandoeningen, zoals blijkt uit tal van onderzoeken.

  • Mensen met dementie ervaren meer comfort en minder pijn na massagebehandelingen.
  • Langzame rugmassage verbetert de slaap bij mensen met dementie in verpleeghuizen.
  • Mensen met Parkinson hebben lagere stresshormoonspiegels en hogere dopaminegehalten, wat vooral belangrijk is omdat Parkinson vaak dopamine verlaagt.
  • Senioren die lichaamswerk krijgen, ervaren doorgaans een afname van fysieke beperkingen en algemene algemene verbeteringen in emotioneel welzijn.

Massagetherapie heeft ook tal van voordelen voor de geestelijke gezondheid, omdat is aangetoond dat het chemicaliën zoals dopamine en serotonine vrijgeeft die correleren met positieve gevoelens en geluk. Deze effecten kunnen eenzaamheid, depressie, verdriet en meer psychologische bijwerkingen van het verouderingsproces helpen verlichten. Misschien is aanrakingstherapie vooral een vorm van communicatie die oudere mensen laat weten dat ze nog steeds gewaardeerd en verzorgd worden.

Soorten bodywork voor oudere personen

Afhankelijk van iemands fysieke en mentale toestand kan lichaamswerk voor ouderen een traditionele tafelmassage, een zittende hoofdmassage of een lichte handmassage zijn. Omdat het weefsel stimuleert dat tonus en elasticiteit verliest, kan myofasciale afgifte een geschikte behandeling zijn voor oudere mensen. Sommige mensen voelen zich misschien op hun gemak met meer aanraking dan anderen, en sommigen geven misschien de voorkeur aan een soort alternatieve therapie.

Veel alternatieve modaliteiten hebben het extra voordeel dat ze de hersenen incorporeren, de verbinding tussen lichaam en geest versterken en holistische zorg bevorderen.

  • ROM-dans, een zachte vorm van beweging gebaseerd op die aanbevolen voor mensen met reumatoïde artritis, is ontworpen om het bewegingsbereik te vergroten en kan zelfs worden gebruikt door mensen in een rolstoel.
  • Muziektherapie heeft de kracht om toegang te krijgen tot diepgewortelde emoties en herinneringen, wat gunstig kan zijn voor mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer. Een lichaamswerk beoefenaar zou kunnen proberen een vorm van muziektherapie op te nemen in aanrakingstherapie.
  • Gebruikt in combinatie met massage of andere aanrakingstherapie, kan aromatherapie helpen de emotionele behoeften van senioren aan te pakken, vooral die met betrekking tot gevoelens van verlies of isolatie.
  • IJsmassage kan helpen bij revalidatie na een blessure.

Voorzorgsmaatregelen tegen geriatrische massage

Leeftijd op zich is nooit een belemmering voor massage, en het vereist evenmin een overdreven voorzichtige of zachte massage. Sommige bewijzen tonen zelfs aan dat oudere personen een hogere tolerantie hebben voor aanraking en druk. Er zijn echter enkele leeftijdsgerelateerde overwegingen die kunnen helpen om lichaamswerk comfortabeler te maken voor geriatrie.

Een therapeut kan kussens en kussens gebruiken om de lage rug en heupen van een cliënt te ondersteunen, vooral als er pijn is in die gebieden of een deel van de rug. Oudere personen hebben mogelijk meer moeite met ademhalen of andere aandoeningen van de luchtwegen, waardoor het moeilijk is om met het gezicht naar beneden op een massagetafel te gaan liggen. Massage kan vaak worden uitgevoerd terwijl de cliënt op zijn zij ligt, als deze positie comfortabeler is.

Een handicap of leeftijd mag iemand er niet van weerhouden om massagetherapie te zoeken, vooral gezien het aantal modaliteiten die de gezondheid en het welzijn van senioren ondersteunen en het aantal gerelateerde gezondheidsproblemen die kunnen worden aangepakt of omgekeerd met lichaamswerk. Als u of een dierbare de gevolgen van veroudering ervaart, overweeg dan om een lichaamswerk professional te zoeken om dit proces te vergemakkelijken en de pijn tijdens het hele proces te verminderen. Praat eerst met uw arts als u of uw geliefde gezondheidsproblemen heeft, zoals hartaandoeningen, osteoporose of dementie.

Reactie plaatsen
<