Chinese massage op schouder

Wat is een Chinese massage?

Chinese massage

Chinese massageVrouw ontvangt Chinese massage

Beoefenaars hebben gedurende meer dan 4.000 jaar Chinese massage ontwikkeld en verfijnd, inclusief de tui na en zhi ya tradities.

Deze stijlen delen vergelijkbare technieken met westerse massage, maar hebben ook een benadering van de Chinese geneeskunde. U kunt Chinese massagebeoefenaars vinden die gespecialiseerd zijn in meer fysieke of meer energetische geneeswijzen (afhankelijk van hun specifieke type training) om aan uw unieke behoeften en situatie te voldoen.

Wat is Chinese massage?

Traditionele Chinese geneeskundebeoefenaars zeggen dat lichaamsenergie continu moet stromen om stress en ziekte te voorkomen.

Gedurende vele millennia hebben deze therapeuten een verscheidenheid aan gerelateerde lichaamswerktherapieën ontwikkeld, waaronder acupunctuur, acupressuur en Chinese massage.

Traditionele Chinese genezers manipuleren het meridiaansysteem (innerlijke energiepunten en paden) om de stroom van "qi" (lichaamsenergie) en bloed door het lichaam te stimuleren. Niet alleen stroomt "qi" door lichamen, maar de overtuiging is dat het ook de hele wereld bezielt. Beoefenaars brengen de “qi” van hun cliënten in evenwicht door energiebanen, jing luo genaamd, vrij te maken van blokkades die pijn en ziekte veroorzaken. Chinese massagebeoefenaars identificeren paden met beperkte stroom en gebruiken handdruk om het evenwicht en de energiecirculatie te herstellen.

Tegenwoordig beoefenen therapeuten Chinese massage over de hele wereld. Westerse cliënten genieten van de mentale en fysieke voordelen van deze oefening, waaronder stressvermindering en musculoskeletale herschikking. Chinese massagebeoefenaars richten zich doorgaans op de therapeutische voordelen van massage, in tegenstelling tot het westerse model van stressverlichting en ontspanning. Chinese massagetherapeuten pakken de volledige holistische gezondheid van hun cliënten aan en brengen deze in evenwicht, niet alleen specifieke symptomen.

Tui Na en Zhi Ya

Mensen in het Westen noemen Chinese massage tui na.

Dit is echter slechts een van de twee hoofdstijlen van traditioneel Chinees koetswerk. Net als bij westerse massage, omvat tui na het duwen, kneden en strekken van spieren. Zhi ya-beoefenaars gebruiken echter knijp- en druktechnieken die vergelijkbaar zijn met acupressuur, reflexologie en qigong.

Zowel tui na als zhi ya beoefenaars gebruiken een verscheidenheid aan shou fa (handtechnieken) die de patiënt kunnen stimuleren (yang) of verdoven (yin). Chinese massagebeoefenaars proberen de yin- en yang-energieën in evenwicht te brengen om gezondheids- en levensstijlvoordelen te stimuleren.

Chinese pediatrische massage

Omdat kinderen minder fysieke en emotionele barrières hebben om te zorgen, vinden xiao er tui na (Chinese pediatrische massage) beoefenaars hun qi gemakkelijker te behandelen. Xiao er tui na-therapeuten behandelen kinderen vaak sneller dan volwassenen, gebruiken een ander systeem van acupunten en gebruiken meestal massageoliën.

Experts hebben ontdekt dat Chinese massage de gezondheid van kinderen op veel manieren verbetert. Een onderzoeker ontdekte bijvoorbeeld dat kinderen met hersenverlamming aanzienlijk baat hadden bij een combinatie van deze techniek en muziektherapie. Chinese massagebeoefenaars gaven de deelnemers knijp-, voetplaat- en segmentale massage samen met rustgevende achtergrondmuziek. De onderzoeker vond significante, meetbare verschillen in grove motoriek, bewegingsbereik en spasmencontrole bij deelnemers.

Voordelen van Chinese massage

Chinese massage kan lagen van emotionele stress verwijderen terwijl littekenweefsel wordt afgebroken, het bewegingsbereik wordt vergroot en pijn wordt verminderd. Andere voordelen zijn onder meer

 • Hernieuwde energie, kracht en kracht
 • Verzacht lage rugpijn en ischias
 • Betere cardiovasculaire gezondheid
 • Verlaagde hypertensie (bloeddruk)
 • Bevroren schouders geopend
 • Verlichte symptomen van reumatoïde artritis
 • Verhoogde immuniteit
 • Beter slapen
 • Gezondere orgaanfunctie
 • Hormoonafgifte
 • Verbeterde ademhaling en bloedsomloop
 • Vrijgekomen melkzuurophopingen
 • Versneld letsel en chirurgisch herstel

Wat te verwachten van een Chinese massagesessie

Zowel tui na als zhi ya-sessies duren doorgaans meer dan een half uur en kunnen tot een uur of langer duren.

Praat voor de sessie met uw therapeut om de juiste communicatie en vertrouwen tot stand te brengen. Het wordt aangeraden om eerst uw gezondheidsgeschiedenis en doelen te bespreken, en het kan ook nuttig zijn om erachter te komen welke technieken uw behandelaar zal gebruiken.

Uw behandelaar zal u privacy geven om u vóór uw sessie uit te kleden en een laken over uzelf te draperen. Je hebt altijd de mogelijkheid om tijdens een sessie te dragen waar je je het prettigst in voelt, je massage op elk moment te pauzeren of te beëindigen en om verandering van muziek en geur te vragen

Chinese massagetherapeuten zullen waarschijnlijk eerder dan andere massagetherapeuten aanmoedigen om tijdens uw massage te praten. Dit geeft hen niet alleen feedback en vergroot je comfort, het kan je ook helpen emoties los te laten die tijdens de sessie opkomen.

Je Chinese massagetherapeut zal waarschijnlijk aan je jin werken. Dit zachte weefsel verbindt het lichaam en kan de stroom van chi beïnvloeden. Beoefenaars werken meestal ook aan xue (acupunten), die de verschillende organen van het lichaam verbinden via het meridiaanstelsel. In de Chinese geneeskunde is het meridiaanstelsel een distributienetwerk dat op een web lijkt en de verschillende delen van het lichaam met elkaar verbindt.

Sommige Chinese massagetechnieken vertonen overeenkomsten met westerse massage, zoals persen, strekken, knijpen, duwen en kneden. Uw behandelaar kan echter ook uw zachte weefsel kneden, graven, knokkelen en voorzichtig plukken. Uw beoefenaar kan zelfs hamer- en vibratiemethoden gebruiken, of zelfs op uw rug lopen.

Chinese massage, met zijn brede scala aan behandelingen, duizenden jaren traditie en een unieke reeks technieken en benaderingen, kan voor velen het voordeel van een verbeterde gezondheid en een algemeen gevoel van groter welzijn bieden.

Reactie plaatsen
<