ijsberg

Wat is Cryotherapie

Wat is Cryotherapie

vrouw met ijs pakket en deze tegen haar wang houdt

Cryotherapie is een soort spabehandeling, meestal een vorm van hydrotherapie, waarbij koude temperatuur op het lichaam wordt toegepast. In de praktijk kan cryotherapie een ijspak zijn dat rechtstreeks op een verwonding wordt aangebracht of dat het hele lichaam wordt ondergedompeld in een cryotherapietank onder nul. Cryotherapiebehandeling is gemoderniseerd en gepopulariseerd als niet alleen een methode voor herstel van blessures, maar ook als een holistische benadering van welzijn.

Voordelen van koudetherapie

Moderne cryotherapie werd in de jaren 70 in Japan ontwikkeld om pijn en andere symptomen van reumatoïde artritis te verlichten. Lokale toepassing van koude, dus gerichte toepassing op een enkel deel van het lichaam, kan een pijnstillend, verdovend of verdovend effect veroorzaken als gevolg van vasoconstrictie. De bloedstroom naar het gebied wordt vertraagd of zelfs gestopt, waardoor koude diep in de weefsels kan sijpelen.

Bij wondbehandeling en medische procedures kan het aanbrengen van koude of ijs bloedingen stelpen en kan worden gebruikt om amputatie te vergemakkelijken. De meeste moderne toepassingen van cryotherapie in massagetherapie en andere vormen van lichaamswerk zijn gericht op de behandeling van blessures en revalidatie. Een verminderde bloedstroom draagt bij aan het verdovende gevoel en verlicht ontstekingen in het gebied, wat op zijn beurt de pijn en het risico op infectie kan verminderen.

Mensen met artritis, atleten met sportgerelateerde verwondingen en velen die verstuikingen of andere gewrichtsproblemen hebben gehad, hebben positieve resultaten gemeld en pijn verminderd door simpelweg ijspakken op het zorggebied aan te brengen. Cryotherapie kan ook littekens of andere soorten weefselbeschadiging helpen voorkomen.

Soorten cryotherapie in de praktijk

IJspakketten zijn een van de meest populaire en meest voorkomende vormen van cryotherapie, omdat ze gemakkelijk thuis te bewaren zijn en voor veel andere huishoudelijke doeleinden kunnen worden gebruikt. Bij lichaams- of spabehandelingen kan cryotherapie andere vormen aannemen:

 • Koude compressiewikkels
 • Koude steen- of schelptherapie
 • IJsbaden of onderdompeling in koud water (alleen gebruikt of in tegenstelling tot onderdompeling in warm water)
 • Cryotherapie voor het hele lichaam
 • Acute behandelingen met vloeibare stikstof

IJsbaden of contrastbaden worden vaker gebruikt in sportgeneeskunde of lichaamswerk voor atleten, omdat deze technieken bewezen effectief zijn, met name voor de behandeling van sportblessures. In deze gevallen kan cryotherapie de genezing versnellen, pijn helpen voorkomen en pijn verminderen.

Geconcentreerde vloeibare stikstof wordt meestal gebruikt voor huidproblemen. Wratten of puistjes kunnen worden "afgevroren" met een directe toediening van vloeibare stikstof. Deze behandeling is effectief voor veel huidziekten, evenals voor niet-melanoom huidkankers.

Compressiepakkingen, die zo simpel kunnen zijn als een washandje gedrenkt in zeer koud water, en koude steen- of schelptherapie, worden waarschijnlijk het meest gebruikt door een massagetherapeut. Een therapeut kan een compressiewikkel op een deel van het lichaam aanbrengen en de gebruikelijke massagesessie voortzetten terwijl de kou inwerkt. Schelpen en stenen kunnen op een geblesseerd deel rusten of worden verwerkt in een volledige lichaamsmassage.

Cryotherapie voor het hele lichaam

Met behulp van een grote kamer die lijkt op een staande zonnebank, wordt het hele lichaam (al dan niet inclusief het hoofd en gezicht) gedurende één tot drie minuten blootgesteld aan zeer koude lucht. Deze cabine, een cryokamer genaamd, laat onder druk staande lucht gekoeld door vloeibare stikstof vrij.

Voorstanders van cryotherapie voor het hele lichaam zeggen dat het ontstekingen vermindert en de hersenen stimuleert. Door de huidtemperatuur af te koelen tot ongeveer 30 graden F, zou cryotherapie van het hele lichaam gifstoffen uit het weefsel wegspoelen, spierbeschadiging herstellen en symptomen van aandoeningen zoals reumatoïde artritis en fibromyalgie verminderen. Hoewel beperkte onderzoeken positieve resultaten hebben aangetoond van cryotherapie voor het hele lichaam voor atleten, moet onderzoek nog andere voordelen bewijzen, die volgens sommige supporters de volgende omvatten:

 • Gewichtsverlies
 • omkering van de ziekte van Alzheimer
 • Migraine behandeling
 • Verlichting van slapeloosheid
 • Behandeling van depressie en angst
 • Risico's van cryotherapiebehandeling

De meeste soorten koudetherapie, omdat ze de neiging hebben om te worden gemeten en gericht op een specifiek aandachtsgebied, vormen waarschijnlijk geen statistisch verantwoord risico voor een persoon wanneer ze worden toegediend door een massagetherapeut of lichaamswerkprofessional. Cryotherapie is het meest riskant als het niet wordt gereguleerd, dat betekent wanneer het lichaam gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan extreme kou of als een persoon cryotherapie zoekt voor een probleem waarvan nog niet is bewezen dat het positief wordt aangepakt. Professionals die cryotherapie toedienen, moeten speciaal zijn afgestemd op de gezondheid van de cliënt en specifieke behoeften om de juiste koudebehandelingstherapie te bepalen.

Vooral cryotherapie van het hele lichaam wordt nog steeds als in wezen experimenteel beschouwd. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft cryotherapie voor het hele lichaam niet goedgekeurd of goedgekeurd om gezondheids- of medische problemen te behandelen. Doordat het niet gereguleerd is, is er een grotere kans op schade. De FDA waarschuwt dat risico's hypoxie, hypothermie, verstikking als gevolg van blootstelling aan vloeibaar stikstofgas, brandwonden, bevriezing en oogletsel kunnen omvatten.

Zoek, zoals bij elke behandeling, altijd een gekwalificeerde professional met de juiste opleiding en referenties om cryotherapie uit te voeren. Als u geïnteresseerd bent in een behandeling die een ernstig letsel of gezondheidsprobleem aanpakt, is het ook het beste om uw primaire zorgverlener te raadplegen voordat u cryotherapie ondergaat.

Reactie plaatsen
<