Hakomi bodywork

Wat is Hakomi Methode

Wat is Hakomi Methode

In de Hopi Indiase taal betekent Hakomi

"Hoe sta je in relatie tot deze vele rijken?"
Deze traditionele, gelaagde manier om te vragen "Wie ben jij?" belichaamt de geest van een moderne therapeutische stijl die elementen van gesprekstherapie, lichaamswerk en spiritualiteit omvat. Als je op zoek bent naar een helende modaliteit die is afgeleid van principes van helende aanraking en persoonlijke groei, dan is Hakomi lichaamswerk misschien iets voor jou.

Hakomi logo

Hakomi vs Hakomi Bodywork

Hakomi beoefenaars van lichaamswerk gebruiken mindfulness-technieken om cliënten te helpen hun biologie zelf te reguleren. Hakomi cliënten worden bewust gemaakt van de innerlijke taal van sensaties om een begrip van mindfulness te ontwikkelen. Met deze kennis en ervaring kunt u mogelijk uw zenuwstelsel beter beheren en werken aan het oplossen van traumareacties in uw lichaam.

Met een collegiale opleiding in experimentele psychologie, jarenlange ervaring als psychotherapeut en inspiratie van Swami Rama, creëerde Ron Kurtz een nieuwe methode van psychotherapie, Hakomi genaamd. Om deze nieuwe techniek te creëren, putte Kurtz uit zijn ervaringen met yoga, taoïsme, boeddhisme, bio-energetica, Rolfing, Feldenkrais en Moshe (naast vele andere experts en tradities). Zijn passie voor de wetenschap van levende systemen, psychotherapie en oosters denken werd Hakomi.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Hakomi lichaamswerk een fysieke aanpassing is van Hakomi psychotherapie, het geen psychotherapeutische methode is. Het integreert eerder de elementen van Hakomi psychotherapie op een fysieke manier om cliënten te helpen begrijpen wat de structuur en bewegingen van hun lichaam proberen uit te drukken.

Hakomi lichaamswerk houdt in dat je je fysieke geheugen van moeilijke gebeurtenissen loslaat. Volgens de richtlijnen van de praktijk "bevriest" je zenuwstelsel wanneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt, wat leidt tot een verscheidenheid aan emotionele en fysieke kwalen. Als gevolg hiervan kan uw lichaam fysieke symptomen ervaren van het proberen om te gaan met een pijnlijke ervaring die lang geleden is geëindigd en deze te compenseren.

De voordelen van Hakomi Bodywork

Het ontvangen van de diensten van iemand die getraind is in Hakomi lichaamswerk kan je helpen om vriendelijkheid en voeding op te nemen van de wereld, jezelf en de mensen om je heen. Je kunt je gevoelens van waardigheid vergroten, nieuwe mogelijkheden ontdekken en beperkende overtuigingen loslaten die fysiek in je lichaam tot uiting komen. Door deze versterkende houdingen, gewoonten en vaardigheden in een therapeutische omgeving aan te nemen, kun je erop gaan vertrouwen dat je ze in de rest van de wereld gaat gebruiken.

Je ervaring met Hakomi lichaamswerk kan je helpen een verscheidenheid aan vredige, helende houdingen en toestanden te cultiveren, waaronder:

 • Geduld
 • Nieuwsgierigheid
 • Openheid
 • Gemak en stroom
 • Geweldloosheid
 • Respect
 • Verantwoordelijkheid
 • Humor
 • Aandacht
 • Medeleven

Het aannemen van deze emotionele toestanden kan bijdragen aan een betere fysieke structuur en afstemming in het lichaam, zodat de cliënt zich comfortabeler en energieker voelt in het dagelijks leven.

Hakomi Bodywork voorzorgsmaatregelen

Hakomi lichaamswerk kan mensen helpen zich veiliger en opener te voelen, wat helpt bij het vergemakkelijken van emotionele bevrijding. Niet iedereen ervaart echter een positieve en groeibevorderende Hakomi lichaamswerk sessie. Als je als jong kind moeilijke ervaringen hebt gehad of grote trauma's in je leven hebt gehad, is Hakomi lichaamswerk misschien niet voor jou. Praat met uw beoefenaar over uw geschiedenis en emotioneel welzijn voordat u diep in een Hakomi lichaamswerk sessie gaat.

Een klein aantal mensen dat Hakomi lichaamswerk ervaart, kan hun afweer verhogen en de fysieke en soms pijnlijke coping-mechanismen die ze gebruiken om diepe, innerlijke pijn te vermijden, vergroten. Als je je overweldigd voelt tijdens een Hakomi lichaams werksessie, praat dan met je beoefenaar over het pauzeren (of zelfs beëindigen) van je sessie. Bescherm uzelf door langzaam te lopen en de psychologische structuren te beschermen waarop u vertrouwt. In bepaalde zeldzame gevallen moet u mogelijk uw afweermechanismen op hun plaats houden om functioneel te blijven.

Wat te verwachten van je eerste Hakomi lichaamswerk  sessie?

Meer nog dan andere vormen van lichaamswerk en emotionele ontlading, omvat Hakomi lichaamswerk diepe, oprechte en open communicatie. U zult voor, tijdens en na uw sessie met uw massagetherapeut praten om hen te helpen uw behoeften en uw voortgang te begrijpen. Zorg ervoor dat u lichamelijke gewaarwordingen deelt, zoals: "Mijn hart zit in mijn keel", of "Ik voel me misselijk en bang in mijn buik", of "Ik voel me bewaakt en strak in mijn borst."

Je beoefenaar zal je helpen een staat van aandacht te krijgen en je emoties te 'peilen' door affirmaties aan te bieden die in tegenspraak zijn met je beperkende overtuigingen. Elke keer dat je beoefenaar je aanraakt, krijgen ze toegang tot emoties en overtuigingen zoals ze tot uiting komen in de weefsels, structuur en dagelijkse bewegingen van het lichaam. Met behulp van deze zachte methode kan uw massagetherapeut u helpen uw onderdrukte emoties naar de oppervlakte te brengen, zodat u ze kunt observeren en loslaten. Uw sessie zal waarschijnlijk een aantal fasen omvatten:

 • Een zachte context instellen voor uw sessie
 • Je emoties in het moment herkennen
 • Naar binnen gaan (wanneer je je er klaar voor voelt)
 • De interface tussen geest en lichaam oversteken
 • Observeren hoe je lichaam deelneemt aan je emoties

Met uw toestemming zal uw Hakomi beoefenaar aanraking gebruiken om u te helpen bij de gebruikelijke fysieke acties die u gebruikt om uw emoties te beheersen. Als u bijvoorbeeld voorover buigt als u bang bent, kan uw therapeut uw schouders voorzichtig naar binnen leiden en u in een onderuitgezakte positie drukken. Met deze niet-invasieve fysieke interactie kun je omgaan met emoties die je anders zou vermijden, waardoor je lang bestaande stress gewoonten loslaat.

Je Hakomi overgang moet eenvoudig en ontspannend aanvoelen terwijl je lichaam zachter wordt in de therapie. Je zou je getroost moeten voelen. Het doel is dat u gemakkelijker en dieper kunt ademen, uw schouders en borst kunt openen en u vrij kunt bewegen.

Als je je sessie verlaat, begin je aan een essentieel onderdeel van het proces: leren om de vredige staat die je tijdens de lichaams werksessie hebt ervaren in je dagelijkse leven te behouden. Terwijl u uw beoefenaar blijft bezoeken en lichaamsbewustzijn oefent, moet u langzaam uw interne programmering resetten en u steeds comfortabeler in uw vel voelen.


Massagetafel Design is leverancier van ergonomische houten massagetafels en behandeltafels

Reactie plaatsen
<