Russische massage

Wat is Russische Massage

Sommige Russische massagetechnieken lijken ongebruikelijk of zelfs dramatisch. Russische (en Sovjet) doktoren gebruiken echter al meer dan een eeuw massage in combinatie met medische behandelingen. Russische massagetechnieken bieden revalidatie en therapie voor atleten en anderen die op zoek zijn naar meer bewegingsbereik, flexibiliteit en pijnverlichting.

Russische massage op te massagetafel

Wat is Russische massage?

Misschien heb je wel eens gehoord van de traditionele Russische 'venik' massagestijl, ook wel 'twigging' genoemd. Cliënten lagen met hun gezicht naar beneden terwijl twee venik beoefenaars ze zachtjes en ritmisch "slaan" met water verzachte eiken (of berken) takken. De schokken en wrijving die door deze takken worden veroorzaakt, creëren lichaamswarmte en verhogen de bloedsomloop. Deze unieke vorm van massagetherapie heeft de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen bij zowel Russen als niet Russen.

Je kunt venik behandelingen ervaren in Russische stoombadhuizen die 'banyas' worden genoemd. Veel klanten vinden het leuk om zich voor hun massages onder te dompelen in hete baden en in stoombaden te zitten en daarna in koudwaterbaden te springen. Deze traditionele techniek is mogelijk ontwikkeld als een manier waarop mensen zich konden aanpassen aan de koude Russische winters.

Veel mensen genieten echter van een modernere massagestijl die uit dezelfde regio komt. In de jaren 1800 naar Rusland gebracht en geperfectioneerd door de voormalige Sovjet-Unie, vertoont de moderne Russische massage veel overeenkomsten met sportmassage, reflexologie en puntmassage. Deze stijl van massage verhoogt de werking van het zenuwstelsel, vergemakkelijkt de ademhaling en verbetert de immuunfunctie.

Russische massagetherapeuten gebruiken langzamere en zachtere bewegingen dan typische sportmassage beoefenaars. Ze gebruiken wrijving om warmte in het lichaam van hun klanten te creëren en de bloedsomloop te stimuleren. Russische massagebeoefenaars gebruiken ook vibratie-, klap- en kneedtechnieken om spanning in spieren en andere zachte weefsels te verminderen.

Gedurende de 20e eeuw gebruikten Russische doktoren massagetechnieken ("manuele therapie" genoemd) in combinatie met standaardbehandelingen, zelfs op de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog. In feite kwamen in de Sovjettijd alleen medische patiënten en atleten in aanmerking voor massagebehandelingen.

Veel patiënten gebruiken tegenwoordig Russische massage als aanvulling op andere therapieën en medische behandelingen. Het kan het herstel van verwondingen versnellen en helpen bij de genezing van vele ziekten. Vraag uw arts of deze massagestijl u kan helpen uw aandoening te behandelen, symptomen te verminderen of bijwerkingen te verminderen.

Gezondheidsvoordelen van Russische massage:

Russische massage kan een breed scala aan aandoeningen behandelen:

  • Spierspanning, stijfheid, artritis en gewrichtspijn
  • Carpaal tunnel syndroom
  • Beperkt bewegingsbereik
  • Stoornissen in de bloedsomloop en het bloed
  • Trage stofwisseling en immuunfunctie
  • Slechte spijsvertering, obstipatie en maagpijn
  • Stress en angst
  • Astma en andere aandoeningen van de luchtwegen
  • Temporomandibulair gewricht (TMJ) problemen

Voorzorgsmaatregelen voor Russische massage

Zoals met elke andere alternatieve therapie, moet u met uw arts overleggen om te zien of Russische massage geschikt voor u is. Heeft u bijvoorbeeld brandwonden (waaronder zonnebrand), een besmettelijke ziekte of een huidaandoening, stel uw afspraak dan uit of annuleer deze. Ook moeten mensen met diepe veneuze trombose (of "bloedstolsels") en flebitis massages vermijden.

Als u echter kanker heeft, kan massage een positieve invloed hebben op uw toestand (hoewel sommige deskundigen het gebruik van massage rechtstreeks op tumoren in twijfel trekken). Als u een hartaandoening heeft, kan massage u helpen de bloedsomloop te verbeteren, maar het is mogelijk niet geschikt voor alle patiënten. Kanker- en hartpatiënten moeten bij hun arts navragen of massage voor hen geschikt is. Sommige artsen bevelen bepaalde massagetherapeuten aan die gespecialiseerd zijn in het werken met ernstig zieke patiënten.

Wat kunt u verwachten van de eerste Russische massagesessie

Vraag zeker naar de certificaten van uw Russische massagetherapeut. Hoewel veel landen en regelgevende instanties uitgebreide certificering bieden, moeten massagetherapeuten in Rusland vóór hun intensieve massagetraining een medische opleiding op universitair niveau in verpleegkunde of fysiotherapie volgen. Uw beoefenaar moet u kunnen informeren over zijn prestaties en certificeringen. Rusland leidt een groot deel van de wereld op het gebied van massageonderzoek; in Rusland krijgen massagetherapeuten vaak hetzelfde hoge respect als andere zorgverleners.

Russische massagesessies variëren in lengte van ongeveer 15 minuten tot een uur. Praat voordat u begint met uw therapeut over de verschillende technieken die ze zullen gebruiken. Russische massagebeoefenaars gebruiken een breed scala aan traditionele en moderne methoden.

Uw Russische massagetherapeut zal waarschijnlijk de wrijf-, kneed- en strijktechnieken gebruiken die bij alle massagestijlen voorkomen. Ze kunnen echter ook minder bekende technieken gebruiken:

Vibratie: Russische massage vibratietechnieken omvatten een continue strelende beweging die varieert van zeer langzaam tot zeer snel.

Slapping: Een veelgebruikte slapping techniek genaamd "percussie" maakt spier adhesies los.

Rekken: uw beoefenaar kan u helpen met bewegingen die aanvoelen als 'geassisteerde yogahoudingen'. Deze rektechnieken kunnen uw bewegingsbereik drastisch vergroten.

Babymassage: Al meer dan een eeuw hebben Russische artsen technieken voor babymassage bestudeerd en ontwikkeld . Moderne Russische babymassagebeoefenaars gebruiken snelle, lichte, borstelende vingerbewegingen en oefenen bijna geen druk uit. Deze korte (ongeveer 10 minuten) sessies bevatten ook enkele lichte, cirkelvormige wrijfbewegingen. Door de bloedsomloop in de ledematen van een baby te vergroten, hopen beoefenaars de mentale en fysieke ontwikkeling van baby's te stimuleren.

Reactie plaatsen
<