Baby slaapt na babymassage

Wat is Babymassage?

Wat is Babymassage

BabymassageBabymassage is qualitytime met uw kleintje doorbrengen

U kunt qualitytime met uw kleintje doorbrengen door zelf zachtjes hun lichaam te masseren of hulp te krijgen van een professionele babymassage specialist. Babymassage zorgt niet alleen voor ontspanning en binding voor ouders en kinderen, het biedt ook gezondheidsvoordelen, vooral voor te vroeg geboren baby's.

babymassage is quality time

Voordelen van babymassage

Babymassage kan de gezondheid en kwaliteit van leven van uw baby op verschillende manieren verbeteren:

 • Moedigt uw baby aan om met u en anderen te communiceren
 • Bevordert ontspanning en een gezonde slaap
 • Verlaagt stresshormonen
 • Verlicht winden
 • Vermindert huilen
 • Verbetert de spijsvertering
 • Helpt baby's sneller en gezonder te groeien

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer massagetherapeuten en ouders matige druk uitoefenden om premature baby's te masseren, deze kinderen sneller groeiden en een hogere botdichtheid ontwikkelden dan premature baby's die niet regelmatig werden gemasseerd. Toen ouders en behandelaars te vroeg geboren baby's masseerden met kokos- en saffloerolie, observeerden onderzoekers een hogere gewichtstoename en triglyceridentellingen. Deze gezondheidsvoordelen verkorten de opnameduur in het ziekenhuis, waardoor ouders en kinderen eerder naar huis kunnen en minder ziekenhuiskosten hoeven te betalen.

Voorzorgsmaatregelen voor babymassage

Begin met een massage wanneer uw kleintje tevreden, kalm en helder is. Als ze zich tijdens een massage afwenden of verstijven, hebben ze op dat moment misschien geen zin in een massage. Zorg ervoor dat u ongeveer 45 minuten wacht na het voeden van uw baby voordat u een massage probeert. Als je je baby direct na een maaltijd masseert, is de kans groter dat hij gaat braken.

Misschien wilt u experimenteren met het gebruik van oliën om uw baby te masseren. Sommige ouders merken dat dit wrijving vermindert en hun baby's gelukkiger maakt tijdens massage; anderen vinden het te moeilijk en rommelig. Het is het beste om een geurloze olie te gebruiken die veilig is om in te nemen (experts raden biologische saffloerolie, extra vergine olijfolie en kokosolie aan). Als uw baby allergieën of een gevoelige huid heeft, test dan zijn reactie op uw massageolie door slechts een kleine hoeveelheid op de huid aan te brengen en de reactie gedurende enkele uren te observeren.

Praat met uw arts over babymassage voordat u het probeert, vooral als uw baby gezondheidsproblemen heeft. Uw arts kan een professionele baby massagetherapeut aanbevelen die u kan leren hoe u uw baby het beste kunt masseren en die rekening kan houden met eventuele medische behoeften.

Houd de massage kort, vooral in het begin. Na verloop van tijd kunt u de massagetijd veranderen in een veilige en gelukkige tijd voor hechting voor ouder en kind. Massage kan voor jullie allebei een speciale dagelijkse gewoonte of bedtijdritueel zijn.

Baby massagetherapeuten

Als je wilt (of als je arts het aanbeveelt), kun je een gecertificeerde babymassage beoefenaar bezoeken om technieken te leren en je baby een zorgzame en therapeutische ervaring te geven. Zorg ervoor dat u uw potentiële therapeut vraagt naar hun studierichtingen, certificering, ervaring en verwijzingen naar artsen.

Babymassage aan huis

Hier zijn enkele tips en stappen die u moet nemen wanneer u thuis een massageroutine met uw baby begint:

 • Creëer een rustgevende omgeving – Masseer uw baby in een comfortabele, stille en warme omgeving. Je kunt ze masseren in een bed, op een commode, of op een zachte deken buiten op een mooie dag. Leg je baby op zijn rug en geef hem veel oogcontact tijdens de massage.
 • Houd een verbinding - Praat met hen tijdens de massage. (Laat de luier om, voor het geval uw massage de spijsvertering van de baby snel bevordert.) U kunt hun naam zeggen, voor ze zingen en verhalen vertellen. Misschien wil je zelfs woorden en zinsdelen als "massagetijd" en "ontspannen" gebruiken om hen aan te moedigen deze ervaring te associëren met goede gevoelens en het loslaten van stress.
 • Gebruik een zachte aanraking - Zorg ervoor dat u sieraden verwijdert voordat u uw baby masseert, zodat de massage geen krassen of deuken veroorzaakt. Gebruik de zachtste aanrakingen die je kunt, zonder je kleintje te kietelen (en op te winden). U kunt iets stevigere bewegingen maken naarmate uw baby groeit.
 • Standaardmassage – Leg uw baby op de buik en masseer kort elk lichaamsdeel: bovenrug, nek, hoofd, schouders, handen, voeten, taille en dijen. Voor extra interactie herhaal je de naam van elk lichaamsdeel terwijl je het masseert.
 • Flexibiliteitsmassage - U kunt uw baby op zijn rug draaien en zachtjes één voor één zijn armen en benen strekken. Als ze dit leuk vinden, kun je ze helpen beide benen tegelijkertijd te buigen en te strekken. Zorg er daarna voor dat u "opwarmt" met nog een paar minuten massage terwijl ze op hun buik liggen.
 • Winden verlichtings massage - Maak met één hand zachte bewegingen met de klok mee op de buik van uw baby. Breng hun knieën naar hun buik en cirkel hun knieën lichtjes (opnieuw met de klok mee). Druk één been tegelijk omhoog in hun onderbuik en houd het een paar seconden in positie. Ga door totdat je baby de massage niet meer verdraagt, winden afgeeft of stoelgang heeft.
Reactie plaatsen
<