Wat is myofascial Release

Wat is Myofasciale Release

Myofasciale Release

myofasciale release behandeling

Myofasciale release-technieken ontspannen en verlengen spieren en zachte weefsels. Een beoefenaar van myofasciale afgifte kan een persoon helpen functie en flexibiliteit terug te krijgen na verwondingen en chronische pijn in veel delen van uw lichaam te behandelen.

Wat is fascia?

Bindweefsels, fascia genaamd, omringen onze spieren en omhullen ons hele lichaam. Fasciae spelen ook een sleutelrol bij het reguleren van ons immuunsysteem. Ontsteking, fibrose en verdikking van onze fascia kunnen ons bewegingsbereik echter beperken en pijn veroorzaken.

Verwondingen, ontstekingen en operaties kunnen de fascia beperken en veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Fasciale beperkingen kunnen bijvoorbeeld tot 2000 pond per vierkante inch (psi) op gevoelige interne organen en structuren leggen, wat veel pijn veroorzaakt. Bovendien worden fasciale beperkingen niet weergegeven op de meeste lichaamsscans (röntgenfoto's, CAT-scans, enz.).

Wat is myofasciale afgifte?

Onze fasciale weefsels bevorderen de gezondheid, maar alleen als ze onbeperkt zijn. Myofasciale release therapeuten oefenen lichte, aanhoudende druk uit op de zachte weefsels van hun cliënten om fasciale blokkades en beperkingen op te heffen. Ze gebruiken technieken die de fascia verlengen en spieren vrijmaken om meer flexibiliteit te creëren, pijn te verminderen en de immuunfunctie te vergroten.

De gezondheidsvoordelen van myofasciale afgifte

 • Myofasciale afgifte kan de symptomen helpen verzachten van:
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Temporomandibulaire gewrichtsaandoening (TMJ)
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Migraine hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Fibromyalgie
 • Blessures als gevolg van een slechte uitlijning van de schouder of heup

Myofasciale release therapie elimineert pijn veroorzaakt door spieren of ander bindweefsel die "vastgebonden" zijn door strakke fascia. Ook kan beschadigd fasciaal weefsel bijdragen aan pijn op "triggerpoints" die de bloedstroom naar nabijgelegen gebieden beperken, waardoor de schade zich verspreidt.

Sommige ondergaan behandelingen voor myofasciale afgifte om vóór de operatie een betere uitlijning van spieren en skelet te bereiken. Anderen gebruiken het om hun sportprestaties te verbeteren.

Wat kunt u verwachten van uw eerste myofasciale release sessie?

Myofasciale release en massagetherapie sessies zijn in sommige opzichten vergelijkbaar. Beoefenaars van beide technieken gebruiken hun handen om de zachte weefsels van hun cliënten direct te manipuleren. Myofasciale release therapeuten gebruiken echter doorgaans minder druk dan massagetherapeuten en gedurende een langere periode. Terwijl massagetherapeuten stevige druk uitoefenen om gifstoffen uit de spieren te duwen en flexibiliteit in zachte weefsels te creëren, gebruiken beoefenaars van myofasciale release lichte druk om fasciale weefsels te verlengen en myofasciale beperkingen op te heffen.

Voorafgaand aan een sessie zal de beoefenaar waarschijnlijk het bewegingsbereik en de lichaamssymmetrie van het lichaam meten om mogelijke gebieden van fasciale beperking te identificeren. Beoefenaars van myofasciale afgifte zullen waarschijnlijk niet de oliën of crèmes gebruiken die veel massagetherapeuten gebruiken. Ze hebben direct huid-op-huidcontact nodig om uw myofasciale beperkingen te detecteren en op te heffen. Uw therapeut moet de krappe punten voelen waarop uw fasciae vastzitten of 'verankerd' zijn. Deze beperkingen zijn mogelijk niet op uw pijnpunten; ze trekken vaak aan nabijgelegen lichaamsdelen, waardoor pijn ontstaat. Onthoud: collageen, dat de fascia vormt, is sterker dan staalkabel en kan drukken tot 2000 psi overbrengen. 

Verwacht dat myofasciale release sessies minstens 30 minuten lang zijn, maar sommige beoefenaars raden een uur of langer aan voor het grootste voordeel. Mensen ondergaan vaak dagelijks (of om de paar dagen) myofasciale release. Een standaard kuur kan weken of maanden duren.

Myofascial Release gebruiken voor zelfzorg

Vanwege de vele voordelen die het kan bieden om mensen gezond en in beweging te houden, kunnen regelmatig geplande myofasciale release sessies met een gekwalificeerde beoefenaar geweldig zijn voor zelfzorg. Bovendien zijn veel beoefenaars van myofasciale afgifte in staat om een persoon naar huis te sturen met enkele nuttige technieken voor zelfzorg. Als u van plan bent myofasciale afgifte thuis te gebruiken, raadpleeg dan een arts voor veiligheidsinformatie die specifiek is voor uw doelen, omstandigheden en omgeving.

Sommige atleten gebruiken schuimrollers, tennis- en lacrosseballen en zelfs PVC-buizen om littekenweefsel te "vermorzelen", "rollen" en "verbreken". Deze vormen van zelf-myofasciale afgifte kunnen pijn verzachten, spanning verminderen en de flexibiliteit vergroten. Ongeacht het gereedschap dat u kiest, zorg ervoor dat het een "geribbeld" of "loopvlakachtig" oppervlak heeft dat uw huid grijpt zodat het tegen onderliggende weefsels kan bewegen.

Probeer eerst een eenvoudige zelfzorg techniek voor myofasciale release: laat uw lichaam ontspannen (vooral het doelgebied) op uw roller/bal. Houd uw huid stevig in contact met uw roller/bal en voel de onderliggende weefsels tegen elkaar aan bewegen terwijl u uw lichaamsgewicht verplaatst. Oefen voor deze oefening een beetje druk uit in de richting van je spanningspunt en wacht.

Onthoud één regel wanneer u myofasciale release-technieken op uzelf uitvoert: wees geduldig. Het kan 30 seconden tot een paar minuten duren om een fasciale release te activeren. Als je een roller of een bal gebruikt, rol er dan niet zomaar op. Neem de tijd om je krappe plekjes te lokaliseren en geef jezelf de tijd die je nodig hebt om ruimte te creëren in je zachte weefsels.

U kunt beweging ook opnemen in uw myofasciale zelfzorg. Als je eenmaal een goede verbinding hebt bereikt tussen je huid en je roller/bal, gebruik je je lichaamsgewicht om een beetje in je doelgebied te drukken. Beweeg dan een verwant ledemaat (buig naar de knie als je bijvoorbeeld op je quads werkt) en voel de sensatie die ontstaat wanneer je spieren bewegen en de weefsels tussen hen en je roller / bal bewerken.

Zorg ervoor dat u het getroffen gebied test door het voor en na uw zelf-myofasciale release te verplaatsen. Je weet dat je een positieve verandering teweeg hebt gebracht als je het gevoel hebt:

 • Verminderde pijn
 • Verhoogd bewegingsgemak
 • Groter bewegingsbereik
 • Minder ontsteking


Reactie plaatsen
<