Vrouw die op massagetafel ligt voor Esalen massage

Wat is Esalen massage

Esalen massage

Bij Esalen massage wordt veel olie gebruikt

Esalen massage is een zachte, rustgevende massage die diepe ontspanning bij de ontvanger kan veroorzaken. Met lange, sierlijke halen om het bewustzijn van de cliënt over lichamelijke ervaringen te vergroten, schenkt de beoefenaar bij deze benadering aandacht aan het hele lichaam.

Dit bewustzijn, in plaats van enige speciale techniek van de kant van de beoefenaar, is wat wordt verondersteld om genezing te bevorderen: als mensen zich bewust worden van de verschillende manieren waarop ze spanning in hun lichaam vasthouden, kan hun geest beter in staat zijn om op natuurlijke manier het proces van loslaten.

Wat is Esalen massage?

Esalen massage werd in de jaren zestig ontwikkeld in Big Sur, Californië, aan het Esalen Institute, dat werd opgericht door Michael Murphy en Dick Price als een centrum dat zich toelegt op de verkenning van onbenut menselijk potentieel. Met zijn tuinen en minerale warmwaterbronnen bood Esalen bezoekers een breed scala aan opties voor spirituele en persoonlijke vernieuwing, waarvan vele onconventioneel waren in een tijd waarin oosterse concepten net begonnen te vermengen met westerse gedachten en mensen zich meer bewust werden van de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

Toen het nieuws over de transformatie in Esalen zich begon te verspreiden, kwamen veel prominente en invloedrijke denkers hun eigen ideeën en innovatieve technieken delen. Milton Trager, Moshe Feldenkrais en Ida Rolf waren slechts enkele van de eerste leraren en pioniers op het gebied van lichaamswerk in Esalen, dat al snel een echt laboratorium werd voor experimenten in psychologie, spiritualiteit en de geneeskunst. Uiteindelijk leidde dit experiment tot de ontwikkeling van Esalen massage.

Esalen massage is een eclectische mix van technieken en principes uit verschillende disciplines, waaronder Zweedse massage, zintuiglijke bewustzijnstraining, craniosacrale therapie, toegepaste kinesiologie, yoga, tai-chi en onder andere Gestalt bewustzijn. Ondanks zijn gevarieerde wortels, kan Esalen massage worden onderscheiden door het soort slagen dat het gebruikt om het hele lichaam te verbinden en te verenigen. Een ander belangrijk aspect van deze therapie is de benadering van elke cliënt als een geheel persoon, niet als afzonderlijke delen die moeten worden gemanipuleerd. In tegenstelling tot resultaatdoelen bij andere vormen van massage, is het primaire doel van de beoefenaar bij deze benadering niet het verwijderen van plaatselijke pijn of spanning, hoewel dit doorgaans wordt bereikt. In plaats daarvan is het doel meestal om diepe ontspanning teweeg te brengen, lichaam en geest te integreren en het totale lichaamsbewustzijn te vergroten.

Een ander kenmerk van Esalen massage is dat het grotendeels intuïtief is. De beoefenaar legt de ontvanger geen vooraf bepaalde reeks technieken op, maar probeert in plaats daarvan aan te voelen wat er op elk moment nodig is. In plaats van aan de cliënt te werken, werkt de beoefenaar samen met de cliënt, waarbij hij nauw luistert naar de berichten die via het lichaam van de cliënt worden gecommuniceerd en net zo reageert. Esalen massage wordt soms beschreven als een 'bewegende meditatie', deels vanwege de oprechte, gefocuste houding van beoefenaars.

Wat gebeurt er tijdens een Esalen massagesessie?

Omdat Esalen massage technieken uit een breed scala aan disciplines omvat en gebaseerd is op de intuïtie van de beoefenaar, zullen geen twee massagesessies precies hetzelfde zijn. Het is echter gebruikelijk dat de massage bij cliënten in het naakt wordt uitgevoerd. Er wordt veel zorg besteed om ervoor te zorgen dat cliënten op de juiste manier worden gedrapeerd, maar degenen die liever gedeeltelijk gekleed zijn, worden aangemoedigd om deze voorkeur aan de beoefenaar kenbaar te maken. Sessies duren ongeveer 90 minuten en worden meestal uitgevoerd in een besloten en serene buitenomgeving.

Lichte olie wordt meestal op de huid van de cliënt aangebracht om de wrijving van de lange bewegingen over het hele lichaam te verminderen. Tijdens de sessie wordt aan beide kanten van het lichaam gewerkt, maar sessies beginnen meestal met de cliënt met het gezicht naar beneden op een massagetafel. Ook de zijligging wordt vaak gebruikt.

De beoefenaar kan beginnen door een hand of beide handen lichtjes in een neutrale positie op het lichaam van de cliënt te laten rusten. Dit helpt de beoefenaar niet alleen om de adem van de cliënt te voelen en ermee te verbinden, maar leidt ook de aandacht van de cliënt naar binnen. Zodra de uitnodiging vanuit het lichaam van de cliënt wordt gevoeld, begint de beoefenaar te bewegen, met behulp van lange, langzame, vloeiende bewegingen die het hele lichaam bedekken. Deze slagen helpen bij het creëren van een gevoel van verbinding en heelheid bij de ontvanger. Er zijn geen abrupte overgangen, alleen een stroom van naadloze, geïntegreerde handbewegingen die ontworpen zijn om moeiteloos over het oppervlak van het lichaam te glijden.

De vloeiende bewegingen van de beoefenaar bevorderen een verhoogde staat van bewustzijn en leiden de aandacht van de cliënt naar de gevoelens en sensaties die op dat moment worden ervaren. Naarmate de sessie vordert, worden deze lichte, zachte bewegingen zo nu en dan dieper als de handen, vingers en soms onderarm of elleboog van de beoefenaar beginnen met het onderzoeken en definiëren van specifieke spanningsgebieden, waardoor het bewustzijn van de cliënt ook naar deze gebieden wordt getrokken. Strakke spieren worden zachtjes overgehaald om spanning los te laten, nooit geforceerd, en pas nadat het duidelijk is dat de cliënt open staat voor deze ervaring. Na de voltooiing van dieper, meer specifiek werk, zal de beoefenaar terugkeren naar de lange, integratieve slagen die bedoeld zijn om cliënten te helpen recent bewerkte gebieden met de rest van het lichaam te verbinden.

Andere veel voorkomende technieken die bij Esalen massage worden gebruikt, zijn zacht strekken, ritmisch schommelen en passieve beweging van de gewrichten. Elk van deze kan helpen het bewegingsbereik te vergroten, strakke spieren los te maken en individuen te herinneren aan hun bewegingspotentieel. Gedurende de hele sessie behouden beoefenaars een staat van meditatieve aanwezigheid, altijd gevoelig voor de subtiele boodschappen die door het lichaam van de cliënt worden verzonden. Zelfs op momenten van dieper werk streven beoefenaars ernaar om een gevoel van zorg en tederheid over te brengen, door een veilige omgeving te creëren waarin cliënten zich op hun gemak voelen, ontspannen en loslaten.

Soms pauzeert de beoefenaar tijdens de sessie, waarbij hij een of beide handen op het lichaam van de cliënt laat rusten. Deze momenten van stilte stellen de beoefenaar in staat om de natuurlijke ritmes van het lichaam van de cliënt te voelen en creëren ruimte voor de cliënt om de nieuwe sensaties en lichamelijke verschuivingen die door de massage worden veroorzaakt te integreren. Een laatste pauze vestigt de aandacht weer op de ademhaling en laat de cliënt zich ontspannen, vernieuwd en heel voelen.

Voordelen van Esalen massage

Een uniek voordeel van Esalen massage is het vermogen om de zintuigen te wekken en het totale lichaamsbewustzijn te vergroten. De lange, glijdende slagen geven individuen de kans om dieper met zichzelf te verbinden en een gevoel van heelheid te ervaren. De kenmerkende slagen hebben ook een kalmerend effect dat helpt het lichaam te vertragen en een zeer diepe staat van ontspanning te bevorderen. Omdat Esalen massage lichte druk en zachte, verzorgende bewegingen gebruikt, wordt het als een uitstekende optie beschouwd voor baby's, ouderen en andere mensen die diepe weefselmassage niet zouden kunnen verdragen.

Reactie plaatsen
<