Wat is Gua Sha

Wat is Guasha

Gua Sha

Gua Sha stenen

Je kunt een gua sha beoefenaar bezoeken of aan zelfzorg doen om te genieten van de vele helende voordelen van deze oude praktijk. Door simpelweg de bloedsomloop te vergroten en bloed naar de oppervlakte van het lichaam te brengen, kunt u ontstekingen bestrijden, de veerkracht van uw immuunsysteem vergroten en een breed scala aan ziekten behandelen.

Wat is Guasha?

Gua sha vertaalt zich ruwweg in het Engels als "koorts wegkrabben". De traditionele Chinese beoefening van gua sha houdt in dat je de huid streelt met een stijf instrument gemaakt van steen, jade, bot of hoorn. Chinezen gebruiken deze apparaten en technieken in huizen en klinieken om verschillende aandoeningen te behandelen.

Gua sha is vergelijkbaar met massage en acupressuur, maar het richt zich direct op het vergroten van de bloedstroom onder het huidoppervlak. Deze verhoogde bloedsomloop kan leiden tot een aantal merkbare helende effecten in het lichaam.

In de afgelopen decennia zijn westerse artsen en patiënten begonnen met het bestuderen en gebruiken van gua sha. De huidige onderzoekers hebben wetenschappelijke verklaringen gevonden voor de ontstekingsremmende en immuunversterkende effecten van guasha, die dagenlang kunnen aanhouden en een aantal symptomen en ziekten kunnen tegengaan.

Onderzoekers hebben aangetoond dat gua sha een dramatische toename van de bloedsomloop in de zachte weefsels onder de huid veroorzaakt. Bovendien ontdekte een Harvard-onderzoek (uitgevoerd op muizen) dat gua sha cellen aanmoedigt om heemoxygenase-1 (HO-1) te maken. Een krachtige cytoprotectant en antioxidant, HO-1 bestrijdt ook ontstekingen.

De voordelen van gua sha lijken op te treden nadat tijdens de behandeling bloed naar de oppervlakte van het lichaam is gebracht. Terwijl het lichaam dit bloed weer opneemt, breekt het hemoglobine af, waardoor de productie en afgifte van HO-1 en zijn katalysaten: bilirubine, biliverdine en koolmonoxide wordt geactiveerd. Deze krachtige chemicaliën bestrijden infecties, ontstekingen en een aantal andere ziekten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Gua Sha?

Door het immuunsysteem te stimuleren en ontstekingen te verminderen, helpen gua sha-beoefenaars degenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd om te gaan met verschillende aandoeningen, waaronder:

  • Pijn en stijfheid
  • Koorts en chill
  • Nek- en rugpijn
  • Griep en bronchitis
  • oorpijn
  • Migraine hoofdpijn
  • Allergische ontsteking
  • Astma, hoesten en piepende ademhaling
  • Misselijkheid

Door de productie van HO-1 te bevorderen, geneest gua sha ook chronische en acute aandoeningen waarbij interne organen betrokken zijn. Het kan orgaantransplantatiepatiënten helpen om afstoting van hun transplantaties te voorkomen en bepaalde auto-immuunziekten te bestrijden.

In 2011 ontdekten onderzoekers van Harvard en Massachusetts General Hospital dat zelfs een enkele gua sha behandeling een positief effect had op mensen die leden aan hepatitis B (die leverontsteking en - afbraak veroorzaakt). Beoefenaars in China gebruiken gua sha ook om hepatitis C en andere virale infecties te behandelen.

Wat kun je verwachten van je eerste Gua Sha-sessie?

Een typische gua sha sessie duurt misschien maar 10 minuten. Uw behandelaar zal beginnen met het palperen (aanraken) van uw huid om te zien of er sprake is van "sha" (bloedstagnatie). Daarna zullen ze uw huid smeren met een olie of crème om schuren tot een minimum te beperken.

Zorg ervoor dat u uw gua sha therapeut vertelt over eventuele pijnlijke gebieden die u wilt behandelen. Onthoud dat ze dit deel van uw lichaam mogelijk niet behandelen; het kan beter zijn om een bijbehorende meridiaan (lichaamsenergie kanaal) te behandelen.

Om het zeer kleine (maar reële) risico van overdracht van door bloed overgedragen ziekteverwekkers tussen cliënten te vermijden, gebruiken veel moderne guasha beoefenaars kleine, eenmalig te gebruiken metalen doppen. Vraag uw behandelaar naar de maatregelen die zij nemen om een hygiënische omgeving te waarborgen.

Er wordt enige kracht uitgeoefend tijdens gua sha sessies, en u moet uw beoefenaar vertellen als u te veel ongemak ervaart. Na een sessie kunnen er rode vlekken op uw huid verschijnen, maar deze zouden binnen een paar dagen volledig moeten verdwijnen. Een gua sha sessie zou je een verkwikt en energiek gevoel moeten geven.

Gua Sha gebruiken voor zelfzorg

Als je gua sha thuis wilt oefenen, heb je een apparaat nodig om de huid te schrapen. Hoewel traditionele gereedschappen van verschillende materialen kunnen zijn gemaakt, raden sommigen aan metalen potdeksels met ronde lippen te gebruiken. Vermijd doppen voor babyvoeding en die met ingedrukte "knoppen". Zorg ervoor dat u uw deksel na gebruik desinfecteert (of gewoon weggooit). Je kunt gua sha ook uitvoeren met een lepel of een op maat gemaakte gua sha tool kopen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je huid smeert met een olie of balsem voordat je gua sha gaat beoefenen.

Mensen voeren meestal gua sha uit op de rug, nek en schouders om verkoudheids- en griepsymptomen te behandelen, evenals pijn in de bovenrug. Naarmate je verder gaat, zul je de "sha" rode vlekken opmerken die de bloedstroom nabij het oppervlak van je lichaam aangeven. Deze duiden op de aanwezigheid van "bloedstagnatie"; als er geen bestaat, wordt de huid gewoon roze.

Na uw behandeling zou u een vermindering van pijn en andere symptomen moeten voelen. Naarmate u meer behandelingen ondergaat, ziet u waarschijnlijk minder sha vlekken en voelt u dat uw toestand gestaag verbetert.

Reactie plaatsen
<