Hoe kunnen mensen met Scoliose baat hebben bij massagetherapie?
09 december 2022 
in Tips

Hoe kunnen mensen met Scoliose baat hebben bij massagetherapie?

Scoliose is een vorm van houdingsafwijking waarbij de wervelkolom lateraal over het bekken buigt, vaak naar rechts. Deze aandoening wordt over het algemeen voor het eerst gezien in de vroege adolescentie of late kindertijd, wanneer de puberteit een snelle groei veroorzaakt. Bij meisjes is de kans groter dat ze de diagnose scoliose krijgen en dat ze behandeling nodig hebben. Hoewel er geen "remedie" is voor scoliose of andere problemen met de houding van de wervelkolom, heeft massage bewezen een uitstekende behandelingsmethode te zijn.

Scoliose en massage

Lichaamswerk, ook wel Bodywork genoemd, kan pijn verlichten, de slaap verbeteren en het bewegingsbereik vergroten dat wordt aangetast door de effecten van scoliose. In sommige gevallen kan massage houdingsgewoonten omkeren en blijvende schade aan de wervelkolom of omliggende spieren en weefsels voorkomen. Idealiter worden de eerste tekenen van scoliose vroegtijdig opgemerkt en kan een massagetherapeut beginnen met het verlichten van de stress veroorzaakt door abnormale kromming van de wervelkolom op spieren, pezen en ligamenten.

Chiropractie en massagetherapieën voor scoliose

Chiropractische therapie is een go-to-behandeling voor scoliose, maar het is het beste in combinatie met traditionele massage. Chiropractische sessies kunnen aanzienlijke aanpassingen aan de wervelkolom maken en helpen bij het corrigeren van jarenlange houdingsproblemen, maar behandelingen zijn over het algemeen minder effectief als ze niet worden geïntegreerd met ander lichaamswerk.


Het is essentieel om de rugweefsels te ondersteunen nadat een chiropractor de uitlijning van de wervelkolom heeft aangepast, zelfs minutieus. Zonder deze ondersteuning kunnen de spieren door jaren van conditionering de wervels terug in de abnormale houding dwingen. Massage richt zich op het verlengen en ontspannen van de spieren en weefsels aan de concave zijde van de wervelkolom, waardoor de spieren opnieuw worden getraind om te functioneren met de nieuwe houding en mobiliteit als gevolg van chiropractische behandelingen.

Een delicate structuur, de wervelkolom mag alleen door een professional worden behandeld. Zoek altijd een gediplomeerde beoefenaar voor zowel chiropractie als massagetherapie.

Spieren losmaken door scoliose

Andere lichaamswerk modaliteiten voor spinale afwijkingen

Veel soorten massagetherapie kunnen nuttig zijn voor verschillende effecten van scoliose. Het geschiktste type hangt af van de behoeften van een individu. Deep Tissue massage kan iemand helpen wiens lichaam de onbalans heeft gecompenseerd die wordt veroorzaakt door afwijkingen aan de wervelkolom, maar omdat de benadering over het algemeen een stevige aanraking en zware druk inhoudt, is het voor sommige cliënten misschien niet de comfortabelste benadering.

Myofasciale release, die weefsels stimuleert en grotere mobiliteit bevordert, werkt op dezelfde manier, maar gebruikt lichte druk en zachte aanraking van het bindweefsel of de fascia. Deze therapie is vooral effectief voor pijnverlichting en spanning veroorzaakt door spinale afwijkingen. Massagetherapeuten richten zich op het verminderen van de strakheid in de fascia en het vergroten van de flexibiliteit, zodat het weefsel een gezonde wervelkolomstructuur kan opnemen. Eén studie toonde een verbetering aan in houding, pijnniveaus, romprotatie en algehele kwaliteit van leven voor iemand met scoliose.

Jin Shin Jyutsu, een Japanse acupressuur praktijk, is nog minder ingrijpend. Er is geen palpatie of massage bij betrokken - de therapeut legt gewoon de handen op verschillende punten op het lichaam van de cliënt. Aangenomen wordt dat deze energetische genezing pijn vermindert en de balans en energiestroom door het lichaam herstelt. Iona Marsaa Teeguarden ontdekte dat Jin Shin Jyutsu zo effectief was in het behandelen van aan scoliose gerelateerde rugpijn dat ze acupunctuur, acupressuur en psychologie ging studeren. Uiteindelijk ontwikkelde ze Jin Shin Do Bodymind Acupressuur als resultaat van haar positieve ervaring met Jin Shin Jyutsu.

Complicaties van scoliose kunnen niet alleen pijn veroorzaken, maar ook ernstige mobiliteitsbeperkingen. Andere therapie-opties introduceren rek-, bewegings- en geassisteerde oefeningen om de uitlijning te corrigeren. De Alexander-techniek gaat de effecten van spiercompressie tegen, wat kan bijdragen aan kortademigheid, gewrichtsvernauwing, hoofdpijn en andere problemen. Deze modaliteit richt zich op de juiste positionering van het hoofd en de nek, het verlengen van de wervelkolom en het helpen van het lichaam om weer goed te functioneren. Een Alexander sessie kan bestaan uit ademhalingsoefeningen, zittende houdingen, kruipen en bukken.

Wie kan baat hebben bij massage voor scoliose?

Het wordt altijd aanbevolen om uw arts te raadplegen voordat u naar lichaamswerk gaat voor een gezondheidstoestand; er zijn echter geen algemene contra-indicaties voor massage en aanverwante behandelingen bij scoliose. Of het nu vroeg in de adolescentie wordt ontdekt of tientallen jaren onbehandeld blijft, scoliose kan verbeteren met het juiste soort Bodywork.

Een studie die een 40-jarige vrouw onderzocht die massagetherapie en manuele tractie onderging voor scoliose, vond opvallende verbeteringen in mobiliteit en correctie van ribbenkast vervorming met lichaamswerk sessies in de loop van acht jaar. Zelfs wanneer massage afwijkingen van de wervelkolom niet kan corrigeren, kunnen de voordelen van het verlichten van spanning en spierstress niet worden onderschat. Onderzoek ondersteunt consistent gebruik van lichaamswerk - in plaats van palliatieve zorg, die alleen symptomen aanpakt wanneer pijn optreedt - bij de behandeling van scoliose.

Raadpleeg altijd uw arts voordat u massagetherapie voor scoliose zoekt.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<