Ontwikkelingstrauma en massage?
21 december 2022 
in Tips

Ontwikkelingstrauma en massage?

Wat is ontwikkelingstrauma en hoe kan massage helpen?

ontwikkelingstrauma en massagetherapie

Wanneer de meeste mensen de term trauma horen, is hun eerste gedachte meestal die van patiënten die met ernstige verwondingen naar de SEH-kamer worden gebracht, of van individuen die iets emotioneel littekens hebben doorgemaakt. We associëren trauma automatisch met een verwonding of gebeurtenis die een negatieve invloed heeft op ons fysieke of mentale welzijn.

Maar wist je dat bepaalde traumatische gebeurtenissen of situaties ook krachtige effecten kunnen hebben op onze fysieke en mentale ontwikkeling?

Het is een serieus probleem dat veel mensen treft, maar veel mensen lijken de diepte ervan niet te begrijpen. Gelukkig zijn er enkele behandelmethoden waarvan is vastgesteld dat ze geweldige resultaten hebben voor deze ontwikkelingsproblemen.

Hieronder gaan we dieper in op wat ontwikkelingstrauma is en hoe massagetherapie kan helpen.

Wat is ontwikkelingstrauma?

Ontwikkelingstrauma, ook wel bekend als ontwikkelingstraumastoornis of nare jeugdervaringen, is een term die het meest wordt gebruikt om kindertrauma's te beschrijven, zoals chronisch misbruik, verwaarlozing of andere ernstige tegenslagen die doorgaans thuis plaatsvinden.

Op wie is het van invloed?

Helaas zijn het de mishandelde kinderen die de dupe zijn.

Gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de vroege jaren van een kind hebben meestal de zwaarste gevolgen, maar zelfs kinderen in hun pre-tienerjaren of vroege tienerjaren kunnen een trauma ervaren dat hen voor onbepaalde tijd kan beïnvloeden.

Wat zijn de grondoorzaken ervan?

In wezen treedt ontwikkelingstrauma op wanneer een kind zich in situaties bevindt waarin het overweldigend gestrest is en zijn verzorgers niet in staat of niet bereid zijn om hulp te bieden bij het verlichten van die stress of, in het ergste geval, waar de verzorgers de oorzaak van de stress zijn.

Gebeurtenissen zoals voortdurende fysieke of emotionele mishandeling en verwaarlozing zijn de twee meest voorkomende traumatische ervaringen die kinderen kunnen meemaken.

Deze situaties veroorzaken een scala aan emotionele, cognitieve en fysieke ziekten die van invloed zijn op hoe ze door hun leven gaan.

Wat zijn de effecten?

Wat er feitelijk gebeurt tijdens of door ontwikkelingstrauma is dat de hersenontwikkeling van het kind verstoord is.

De hersenen van een kind moeten zich van onderaf ontwikkelen. Lagere delen van onze hersenen zijn verantwoordelijk voor functies die zijn bedoeld om te overleven en te reageren op stress. Bovenste delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor wat bekend staat als uitvoerende functies. Een goede ontwikkeling van de bovenste delen van onze hersenen is in feite afhankelijk van de volledige ontwikkeling van de onderste delen.

Bij deze kinderen die chronisch misbruik of verwaarlozing ervaren, verandert de volgorde van hun ontwikkeling - ze ontwikkelen de bovenste delen van hun hersenen te snel waardoor belangrijke ontwikkelingsmijlpalen worden gemist.

Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen, zoals reactieve hechtingsstoornis, sensorische verwerkingsstoornis, ADHD, oppositioneel-opstandige stoornis, bipolaire stoornis, verschillende persoonlijkheidsstoornissen, cognitieve stoornissen, spraakachterstand en zelfs leerstoornissen.

Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Er is geen echte "remedie" voor ontwikkelingstrauma's. Omgaan met ontwikkelingstrauma vereist unieke, meerlagige benaderingen en, belangrijker nog, tijd.

Enkele veel voorkomende therapieën die worden gebruikt om de effecten te verlichten of om te keren voor mensen die lijden aan ontwikkelingstrauma, zijn:

Gehechtheidstheorie georiënteerde benaderingen

Ontwikkelingstrauma is als een puzzel, en de effectiefste manier om het te behandelen is door de verschillende onderdelen afzonderlijk aan te pakken, in plaats van te proberen het probleem in zijn geheel aan te pakken.

Een voorbeeld van zo'n stuk zijn de onderliggende gehechtheidsproblemen die zo vaak voorkomen bij mensen die lijden aan ontwikkelingstrauma. Bij het werken met patiënten met een ontwikkelingstraumastoornis zullen professionals vaak eerst werken aan het aanpakken van deze hechtingsproblemen.

Het is echter belangrijk op te merken dat alleen hierop focussen niet productief is - om goed te genezen, moeten alle stukjes van de puzzel worden aangepakt.

Neuro-sequentieel therapiemodel

Dit is een model dat zich richt op het herstellen en repareren van elk deel van de hersenen van een kind in een specifieke, gefaseerde en effectieve volgorde. Het is bedoeld om de beoordeling van een kind, de articulatie van de primaire problemen, de identificatie van de belangrijkste sterke punten en tenslotte de toepassing van interventies te structureren.

Dit is hoe professionals zich richten op de verschillende stukjes van de puzzel – maar het is belangrijk om elk stuk in de juiste volgorde en op het juiste moment te richten.

massage en trauma

Massagetherapie

Deze komt misschien als een verrassing, maar waarom zou het? Massagetherapie staat algemeen bekend als een breed scala aan fysieke en mentale voordelen en wordt gebruikt om een verscheidenheid aan verwondingen, ziekten en aandoeningen te genezen.

Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe massagetherapie nu wordt gebruikt als onderdeel van de behandeling van personen die lijden aan ontwikkelingstrauma.

Hoe kan massagetherapie het helpen behandelen?

Net zoals massagetherapie wordt gebruikt om PTSS te behandelen, kan het ook nuttig zijn bij het behandelingsproces van ontwikkelingstraumapatiënten.

Zoals hierboven vermeld, is één type therapie niet voldoende om ontwikkelingstrauma als geheel te behandelen, maar elk type therapie speelt een rol bij het verlichten van bepaalde symptomen, effecten, enz.

Individuen die lijden aan ontwikkelingstrauma lijden vaak aan symptomen zoals slaapstoornissen, chronische pijn, angst en/of depressie en migraine. Massagetherapie wordt vaak gebruikt om dit soort problemen in andere gevallen te genezen, dus waarom zou u ze niet ook gebruiken om de symptomen van ontwikkelingstrauma te verlichten?

Het verminderen van symptomen als deze lost misschien niet de oorzaak van het probleem op, maar ze kunnen wel het lijden van het individu verlichten. Natuurlijk vereisen verschillende soorten symptomen verschillende soorten massagetherapie, en er zijn ook bepaalde risico's verbonden aan massagetherapie, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat u zich tot dit type behandeling wendt.

Tijd om te genezen

Het is je inmiddels waarschijnlijk duidelijk dat het niet gemakkelijk is om ontwikkelingstrauma te overwinnen – het is een lang, moeilijk en ingewikkeld proces – maar het is mogelijk.

Praat met uw zorgverlener als u zelf, of iemand die u kent, lijdt aan ontwikkelingstrauma en ontdek of massagetherapie een geschikte manier is om te beginnen met het verlichten van enkele van de fysieke en emotionele symptomen die u of uw geliefde mogelijk ervaart.


Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<