Wat is ontwikkelingstrauma en hoe kan massage helpen?
13 oktober 2021 
in Tips

Wat is ontwikkelingstrauma en hoe kan massage helpen?

Wat is ontwikkelingstrauma en hoe kan massage helpen?

Kind met trauma

Wanneer de meeste mensen de term trauma horen, is hun eerste gedachte meestal aan de patiënten die met ernstige verwondingen de spoedeisende hulp worden binnengebracht, of aan personen die iets emotioneels  hebben meegemaakt. We associëren trauma automatisch met een verwonding of gebeurtenis die een negatieve invloed heeft op onze fysieke of mentale staat van welzijn.

Maar wist je dat bepaalde traumatische gebeurtenissen of situaties ook krachtige effecten kunnen hebben op onze fysieke en mentale ontwikkeling?

Het is een serieus probleem dat veel mensen treft, maar toch lijken veel mensen de diepte ervan niet te begrijpen. Gelukkig zijn er enkele behandelmethoden waarvan is vastgesteld dat ze geweldige resultaten opleveren voor deze ontwikkelingsproblemen.

Hieronder gaan we dieper in op wat ontwikkelingstrauma is en hoe massagetherapie kan helpen.

Wat is ontwikkelingstrauma? 

Ontwikkelingstrauma, ook wel bekend als ontwikkelingstraumastoornis of nadelige ervaringen uit de kindertijd, is een term die het meest wordt gebruikt om jeugdtrauma te beschrijven, zoals chronisch misbruik, verwaarlozing of andere zware tegenslagen die gewoonlijk thuis plaatsvinden.

Op wie heeft het invloed?

Helaas zijn het de mishandelde kinderen die worden getroffen.

Gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de vroege jaren van een kind hebben meestal de zwaarste gevolgen, maar zelfs kinderen in hun vroege tienerjaren kunnen trauma's ervaren die hen voor onbepaalde tijd kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de hoofdoorzaken ervan?

In wezen treedt ontwikkelingstrauma op wanneer een kind zich in situaties bevindt waarin ze overweldigend gestrest zijn en hun verzorgers niet in staat of niet bereid zijn om hulp te bieden bij het verlichten van die stress of, in het ergste geval, waar de verzorgers de oorzaak van de stress zijn.

Gebeurtenissen zoals voortdurende fysieke of emotionele mishandeling en verwaarlozing zijn de twee meest voorkomende traumatische ervaringen die kinderen kunnen doormaken.

Deze situaties veroorzaken een scala aan emotionele, cognitieve en fysieke ziekten die van invloed zijn op hoe ze door hun leven gaan.

Wat zijn de effecten?

Wat er feitelijk gebeurt tijdens of door een ontwikkelingstraumastoornis, is dat de hersenontwikkeling van het kind wordt verstoord.

Het brein van een kind is bedoeld om zich van onderaf te ontwikkelen. Lagere delen van onze hersenen zijn verantwoordelijk voor functies die gericht zijn op het verzekeren van overleving en het reageren op stress. De bovenste delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor de zogenaamde uitvoerende functies. Een goede ontwikkeling van de bovenste delen van onze hersenen is eigenlijk afhankelijk van de volledige ontwikkeling van de lagere delen.

Bij deze kinderen die chronisch misbruik of verwaarlozing ervaren, verandert de volgorde van hun ontwikkeling - ze ontwikkelen de bovenste delen van hun hersenen te snel waardoor belangrijke ontwikkelingsmijlpalen worden gemist.

Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals reactieve hechtingsstoornis, sensorische verwerkingsstoornis, ADHD, oppositioneel opstandige stoornis, bipolaire stoornis, verschillende persoonlijkheidsstoornissen, cognitieve stoornissen, spraakachterstand en zelfs leerstoornissen.

Trauma ptss

Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Er is geen echte "remedie" voor ontwikkelingstrauma's. Omgaan met ontwikkelingstrauma vereist unieke, meerlagige benaderingen en, belangrijker nog, tijd.

Enkele veel voorkomende therapieën die worden gebruikt om de effecten te verlichten of om te keren voor mensen die lijden aan ontwikkelingstrauma zijn:

GEHECHTHEIDSTHEORIE GEORIËNTEERDE BENADERINGEN

Ontwikkelingstrauma is als een puzzel, en de meest effectieve manier om het te behandelen is om de verschillende stukjes afzonderlijk te behandelen, in plaats van te proberen het algemene probleem als geheel aan te pakken.

Een voorbeeld hiervan zijn de onderliggende hechtingsproblemen die zo vaak voorkomen bij mensen die lijden aan ontwikkelingstrauma. Bij het werken met patiënten met een ontwikkelingstraumastoornis, zullen professionals vaak eerst werken aan het aanpakken van deze gehechtheidsproblemen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het niet productief is om je alleen hierop te concentreren - om goed te genezen, moeten alle puzzelstukjes worden aangepakt.

NEURO-SEQUENTIEEL THERAPIEMODEL

Dit is een model dat zich richt op het herstellen en repareren van elk deel van de hersenen van een kind in een specifieke, gefaseerde en effectieve volgorde. Het is bedoeld om de beoordeling van een kind, de articulatie van de primaire problemen, de identificatie van de belangrijkste sterke punten en tenslotte de toepassing van interventies te structureren.

Dit is hoe professionals zich richten op de verschillende stukjes van de puzzel - maar het is belangrijk om elk stuk in de juiste volgorde en op het juiste moment te richten.

MASSAGE THERAPIE

Dit komt misschien als een verrassing, maar waarom zou het? Massagetherapie staat algemeen bekend als een breed scala aan fysieke en mentale voordelen en wordt gebruikt om een verscheidenheid aan verwondingen, ziekten en aandoeningen te genezen.

Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe massagetherapie nu wordt gebruikt als onderdeel van de behandeling voor personen die lijden aan ontwikkelingstrauma.

Hoe kan massagetherapie helpen om het te behandelen?

Net zoals massagetherapie wordt gebruikt om PTSS te helpen behandelen, kan het ook nuttig zijn in het behandelingsproces voor patiënten met ontwikkelingstrauma.

Zoals hierboven vermeld, is één type therapie niet voldoende om ontwikkelingstrauma als geheel te behandelen, maar elk speelt een rol bij het verlichten van bepaalde symptomen, effecten, enz.

Personen die lijden aan ontwikkelingstrauma hebben vaak last van symptomen zoals slaapstoornissen, chronische pijn, angst en/of depressie en migraine. Massagetherapie wordt vaak gebruikt om dit soort problemen in andere gevallen te genezen, dus waarom zou u ze ook niet gebruiken om de symptomen van ontwikkelingstrauma te verlichten?

Het verminderen van dergelijke symptomen kan de oorzaak van het probleem misschien niet verhelpen, maar ze kunnen het lijden van het individu verlichten. Natuurlijk vereisen verschillende soorten symptomen verschillende soorten massagetherapie, en er zijn ook bepaalde risico's verbonden aan massagetherapie, dus het is belangrijk om een medische professional te raadplegen voordat u zich tot dit soort behandeling wendt.

Tijd om te genezen

Het is u waarschijnlijk inmiddels duidelijk dat het niet gemakkelijk is om een ontwikkelingstrauma te overwinnen – het is een lang, moeilijk en betrokken proces – maar het is mogelijk.

Praat met uw zorgverlener als u zelf, of iemand die u kent, een ontwikkelingstrauma heeft en ontdek of massagetherapie een geschikte manier is om een begin te maken met het verlichten van enkele van de fysieke en emotionele symptomen die u of uw geliefde ervaart.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<