Massagetherapie en kanker

Massagetherapie en kanker: wat de experts zeggen

Massage bij kanker

In de afgelopen decennia hebben medische experts een toegenomen interesse getoond in onderzoek naar massagetherapie. Terwijl ze dieper in de wetenschap van massage graven, ontdekken onderzoekers voordelen voor mensen met allerlei lichamelijke aandoeningen. Bij mensen met kanker kunnen massagetherapie sessies onder andere pijn verlichten, de slaap verbeteren en de immuunfunctie verhogen. Hoewel de voordelen enorm zijn, is het belangrijk om met een arts te praten voordat u massagetherapie als aanvullende behandeling zoekt.

Kan massagetherapie de symptomen van kanker verlichten?

Massagetherapie bij kanker

Gedurende een periode van drie jaar bestudeerden onderzoekers van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York 1.290 kankerpatiënten die massagetherapie sessies kregen. Ze vroegen studiedeelnemers om symptomen zoals pijn, misselijkheid, stress, angst, depressie en vermoeidheid te beoordelen op een schaal van 1-10 voor en na de behandeling

Massagetherapie verminderde de symptomen van kankerpatiënten met ongeveer 50%. Poliklinische patiënten zagen 10% meer verbetering dan klinische patiënten en merkten geen terugkeer van symptomen na een follow-up van 48 uur. De onderzoekers benadrukten de substantiële verbetering van de symptomen van patiënten door massagetherapie en de toenemende populariteit van massagetherapie als aanvullende kankerbehandeling.

Kan massagetherapie kankerpatiënten helpen beter te slapen?

Veel mensen met kanker hebben moeite om voldoende goede slaap te krijgen. In 2003 onderzochten twee psychiaters van Stanford de manier waarop slaapkwaliteit de hormonale balans van patiënten beïnvloedde en ontdekten dat slaap rechtstreeks van invloed was op tenminste twee kankerbestrijdende hormonen. Slaaptekort zorgt er ook voor dat het lichaam meer dan 700 genen uitschakelt, waaronder die welke ontstekingen, immuniteit, stress, metabolisme en kanker beheersen.

In een recent onderzoek in Iran ontdekten onderzoekers dat massagetherapeuten kankerpatiënten konden helpen hun slaapkwaliteit te verbeteren. Ze adviseerden massage voor mensen met kanker om de gezonde, helende slaap te krijgen die ze nodig hebben zonder afhankelijk te zijn van medicijnen.

Moeten borstkankerpatiënten massagetherapie krijgen?

Massagetherapie bij borstkanker

Praat met uw arts over eventuele aanpassingen die u tijdens uw massagesessies moet maken. Ze kunnen een massagetherapeut aanbevelen met een speciale opleiding en kennis over mensen met bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker. U kunt bijvoorbeeld het beste op uw rug liggen tijdens massages terwijl u herstellende bent van een borstoperatie. Als uw lymfeklieren zijn verwijderd, vraag dan uw massagetherapeut om een zeer lichte aanraking te gebruiken in de buurt van de getroffen gebieden, inclusief uw arm en onderarm. Als u armlymfoedeem heeft, vertel uw massagetherapeut dan om uw arm helemaal te vermijden. Krijg in plaats daarvan handmatige lymfedrainage, een speciaal soort massage voor mensen met armlymfoedeem.

Als u momenteel chemotherapie of bestraling ondergaat, vraag uw therapeut dan om een lichte aanraking te gebruiken om de kans op blauwe plekken te voorkomen (die een reeds verzwakt immuunsysteem onder druk kunnen zetten). Een lichte aanraking kan ook helpen als je huid door deze behandelingen erg gevoelig is. U kunt uw massagetherapeut vragen u door kleding of een handdoek heen te masseren, tijdelijke markeringen in de hoeken van uw bestralingsgebied te vermijden en de massageoliën op de plank te laten liggen omdat ze de gevoelige huid kunnen irriteren.

Is massage geschikt voor mensen met gevorderde kanker?

Massage geschikt voor kanker

Een studie van het University of Colorado Hospital evalueerde relevante gegevens die door veel experts waren verzameld en er werd vastgesteld dat massage veilig en heilzaam was voor kankerpatiënten. De auteur van het onderzoek raadde oncologen aan om met hun patiënten te praten over massagetherapie (indien van toepassing) om stress, angst en pijn te verlichten.

Een onderzoeksteam van de Harvard Medical School stelde vast dat gemetastaseerde (gevorderde) kankerpatiënten die twee tot drie massagetherapie sessies thuis kregen, een betere kwaliteit van leven genoten die tenminste een week na de behandeling aanhield. Deze experts benadrukten het potentieel van massagetherapie om pijn te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Aan de Denver School of Medicine van de University of Colorado bestudeerde een team van onderzoekers 380 volwassenen met gevorderde kanker die matige/ernstige pijn ervoeren (90% van deze mensen bevond zich in een hospice). Gedurende een periode van twee weken gaven ze de deelnemers aan de studie ofwel zes massagetherapie sessies van 30 minuten of gewoon een simpele aanraking en aandacht.

De onderzoekers ontdekten dat massagetherapie de stemming van patiënten verbeterde en hun onmiddellijke pijn verlichtte. Ze wezen erop dat alleen het geven van aandacht en zachte aanraking ook een therapeutisch voordeel had.

In een andere studie voerden onderzoekers een secundaire analyse uit van de bovenstaande studie. Na elke behandeling vulden massagetherapeuten behandelformulieren van zes pagina's in. Het secundaire onderzoeksteam onderzocht deze documenten en deed enkele nieuwe bevindingen.

De onderzoekers ontdekten dat 93% van de gevorderde kankerpatiënten zich kon omdraaien en elke gewenste positie kon bereiken voor hun massagebehandelingen. Ongeveer 77% van de tijd merkten massagetherapeuten op dat patiënten tijdens hun sessies de voorkeur gaven om op hun rug te zitten of te liggen, en 10% van de deelnemers koos ervoor om met het gezicht naar beneden of op hun zij te liggen. Zelfs mensen met kanker in een laat stadium hadden de mobiliteit om te genieten van en baat te hebben bij massagetherapie.

Ongeveer 42% van de kankerpatiënten in deze studie vertoonde tekenen van vermoeidheid of zwakte tijdens massagetherapie sessies, maar vroeg slechts in 2% van de gevallen om vroeg te stoppen. De auteurs van het onderzoek wezen erop dat de massagetherapeuten die ze bestudeerden, waren opgeleid om te werken met kankerpatiënten in een gevorderd stadium. Ze wisten hoe ze een zachte aanraking moesten gebruiken, hoe ze moesten omgaan met klanten met een laag energieverbruik en hoe ze moesten werken rond medische apparaten zoals zuurstofleidingen en voedingssondes.

Voor degenen die op zoek zijn naar een massage om de symptomen van kanker te verlichten, kan het nuttig zijn om een massagetherapeut te vinden die uitgebreide ervaring heeft met het behandelen van mensen met kanker.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<