Waarom massages je doen tintelen
17 november 2021 
in Tips

Waarom massages je doen tintelen

De tinteling betekent dat het werkt: waarom massages je doen tintelen

Natuurlijk weten we allemaal dat massages ons een goed gevoel geven – ze ontspannen ons lichaam en onze hersenen – maar is het je ooit opgevallen dat een massage ook een beetje een tintelend gevoel kan veroorzaken?

Meestal komt deze tinteling voor in de handen of voeten van de ontvanger tijdens of na de massage – en niet alleen als dat het gebied is dat wordt gemasseerd. Maar hoe komt het dan dat een nek-, rug- of welke vorm van massage dan ook werkelijk zulke sensaties kan veroorzaken in totaal verschillende delen van het lichaam? Het lijkt misschien zorgelijk, maar het is eigenlijk een geweldig teken dat je massage een positief effect heeft op je lichaam.

Hieronder hebben we de wetenschap uiteengezet waarom massages je doen tintelen en waarom dit tintelen betekent dat het werkt.

massages kunnen tintelingen geven

Uw spier- en zenuwstelsel zijn met elkaar verbonden

Met je spieren die maar liefst 40% van je lichaamsgewicht (gemiddeld) uitmaken en je lichaam de thuisbasis is van miljarden neuronen die verantwoordelijk zijn voor je sensorische functies, zou het geen verrassing moeten zijn dat je spieren eigenlijk het grootste sensorische "orgaan" zijn dat je hebt.

Of je spieren nu bewust of automatisch werken, elke actie die je onderneemt, was uiteindelijk het resultaat van gestimuleerde zenuwuiteinden.

Hoe dit werkt

Je geest denkt aan de actie, deze gedachte wordt overgebracht naar je centrale zenuwstelsel (dat is samengesteld uit de hersenen en het ruggenmerg) voordat het het perifere zenuwstelsel binnengaat (dat is elke zenuw buiten het CZS). Wanneer de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de vereiste spier(en) worden gealarmeerd, komt er een chemische stof genaamd acetylcholine vrij uit deze zenuwuiteinden, waardoor de spier uiteindelijk samentrekt en de actie uitvoert waar u oorspronkelijk aan had gedacht.

Dit klinkt als een lang proces, terwijl in werkelijkheid elk van deze stappen alles vindt plaats binnen een milliseconde - letterlijk, 1/1000ste van een seconde.

Nu we weten dat onze zenuwuiteinden echt verantwoordelijk zijn voor hoe we onze spieren gebruiken, is het echt zo gek om te begrijpen hoe dit ook de tegenovergestelde manier kan werken - waarbij onze zenuwuiteinden worden beïnvloed op basis van hoe onze spieren worden aangeraakt en gemanipuleerd?

Niet alleen de spieren, maar ook de pezen, gewrichtsbanden en fascia die onze spieren omringen, zitten ongelooflijk vol zenuwuiteinden – zenuwuiteinden die veel sensatie produceren. Dit betekent dat het heel gemakkelijk is voor fysieke manipulatie van onze spieren, zoals wanneer we een massage krijgen, om een scala aan sensaties door ons hele lichaam te creëren.

voeten massage

Betere doorbloeding

Deze tinteling kan niet alleen worden toegeschreven aan de fysieke manipulatie en stimulatie van de zenuwuiteinden in uw spieren, maar het kan ook worden veroorzaakt door de toename van de bloedstroom die wordt veroorzaakt door uw massage.

Een massage stimuleert een betere doorbloeding door de druk van de massage waardoor het bloed door anders verstopte gebieden stroomt. Als deze druk wordt opgeheven, begint er nieuw bloed door het gebied te stromen. Dit nieuwe bloed brengt ook extra zuurstof naar het gebied, wat kan helpen om beschadigde of gespannen spieren te genezen. Naarmate spieren sterker en gezonder worden, zullen de zenuwuiteinden in die spieren gevoeliger worden voor verschillende sensaties.

Dit geldt vooral als u in het begin last heeft van een slechte bloedsomloop. In dit geval kan deze nieuwe bloedstroom gemakkelijk unieke sensaties veroorzaken, zoals tintelingen, gevoelloosheid of zelfs jeuk, omdat je voorheen ondergestimuleerde zenuwuiteinden weer in gebruik worden genomen.

Welke soorten massages veroorzaken deze tintelingen het vaakst?

Bepaalde soorten massages veroorzaken natuurlijk eerder het tintelende gevoel dan andere. Factoren zoals de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend, de lengte van de massage, het doelgebied dat wordt gemasseerd en de massagemethode hebben allemaal hun eigen voordelen en bijwerkingen.

Over het algemeen zal elk type massage waarbij meer druk wordt uitgeoefend op uw spieren (en op hun beurt uw zenuwuiteinden) of die specifiek werkt om de bloedstroom door uw lichaam (vooral uw ledematen) te vergroten, resulteren in op zijn minst een lichte tinteling of "fuzzy" gevoel op de beoogde plek of in uw handen en voeten.

Een specifieke massagetechniek waarvan mensen vaak beweren dat ze deze sensatie ervaren, is neuromusculaire therapie (vaak eenvoudigweg triggerpointtherapie genoemd).

Tinteling massage

Neuromusculaire therapie

 Dit type massagetherapie bestaat er meestal uit dat de therapeut directe en langdurige druk uitoefent op bepaalde "triggerpoints" om plaatselijke stress te herverdelen - ook wel die vervelende knopen genoemd die lijken op te duiken wanneer we ze het minst nodig hebben of willen.

Deze methode kan ook worden gebruikt om problemen aan te pakken die andere delen van uw lichaam aantasten, maar die voortkomen uit zenuwen in een bepaald gebied (heuppijn in de benen wordt bijvoorbeeld aangepakt door drukpunten in de onderrug - dit wordt ook wel verwezen pijn genoemd).

Afhankelijk van de strakheid en ernst van de spier en de knoop, kan dit type massage eerst pijn veroorzaken, en het tintelen zal meestal optreden als de zenuwuiteinden die worden gestimuleerd beginnen te reageren op de intensiteit van de druk die op het gebied wordt uitgeoefend.

Slechts een van de vele voordelen

Tintelingen zijn op zichzelf misschien geen voordeel (behalve voor degenen die van de vreemde sensatie lijken te genieten), maar het is zeker een goed teken als uw massage dit veroorzaakt, aangezien de tintelingen het gevolg zijn van voordelen zoals een verhoogde bloedsomloop en gezondere spieren.

Als je nog meer reden nodig hebt om een massage voor jezelf te boeken, vergeet dan niet dat massages goed zijn voor meer dan alleen de tinteling – in feite zijn het natuurlijke remedies voor veel chronische ziekten, verwondingen en zelfs alleen de pijntjes die je voelt je leven. En hey, als je geen lichamelijke gezondheidsproblemen hebt, zijn ze ook een geweldige stressverlichtend na een lange werkweek of gewoon een geweldige manier om jezelf te trakteren zonder enige reden (we oordelen niet).

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<