Massagetherapie en temporomandibulaire aandoeningen
27 oktober 2021 
in Tips

Massagetherapie en temporomandibulaire aandoeningen

Massagetherapie en temporomandibulaire aandoeningen

Massagetherapie en temporomandibulaire aandoeningen

Het is geen nieuws dat massages ons meer voordelen bieden dan slechts een paar hemelse minuten van ontspanning (en wat rust) - in werkelijkheid kunnen ze dienen als een natuurlijke oplossing voor veel van de ziekten, verwondingen en alledaagse pijntjes en kwalen die we ervaren.

Natuurlijk zijn niet alle soorten massages geschikt voor elke pijn, maar de juiste massage kan wonderen doen.

Met dat in gedachten gaan we kijken hoe massagetherapie verband houdt met en helpt bij een specifieke reeks problemen die veel mensen ervaren: temporomandibulaire aandoeningen.

Een inleiding tot temporomandibulaire aandoeningen

De term "temporomandibulaire aandoeningen" omvat een verscheidenheid aan problemen die iemands temporomandibulair gewricht aantasten.

Maar wat is het kaakgewricht?

Om het in de eenvoudigste bewoordingen te zeggen, het temporomandibulair gewricht (TMJ) is het stuk dat je kaakbeen verbindt met je schedel (samen met de verschillende ligamenten en spieren die ermee verbonden zijn).

Dit stuk, de TMJ, is een klein schijfachtig stukje kraakbeen dat tussen het bovenkaakbeen (dat zich langs de basis van je schedel bevindt) en het onderkaakbeen zit.

In wezen is het een scharnier (ja, zoals op een deur) dat beweging van de kaak mogelijk maakt. In tegenstelling tot een deurscharnier, dat echter maar één vorm of bewegingsrichting biedt, stelt de TMJ ons in staat om onze kaken op een paar verschillende manieren te bewegen.

Het TMJ stelt ons niet alleen in staat om onze kaken op en neer te bewegen, we kunnen onze kaken ook bewegen in zowel een voorwaartse als achterwaartse schuifbeweging en een zijwaartse schuifbeweging.

Deze combinatie van bewegingen stelt ons in staat om verschillende functies uit te voeren, zoals spreken, kauwen op voedsel, enz.

Wat zijn enkele veelvoorkomende TMJ-blessures?

Verschillende verwondingen aan het TMJ, bekend als temporomandibulaire aandoeningen (TMD), kunnen om verschillende redenen ontstaan en kunnen verschillende symptomen veroorzaken voor verschillende individuen.

De meest voorkomende oorzaken van TMD zijn:

  • Trauma aan de kaak, het gewricht of de omliggende spieren - zoals een whiplash of een krachtige klap op de kaak / het gezicht - die breuken of gescheurde ligamenten / spieren kan veroorzaken
  • Knarsen of op elkaar klemmen van uw tanden, wat op zijn beurt te veel druk op het gewricht veroorzaakt en ontsteking en pijn kan veroorzaken
  • Artritis in het gewricht

Massagetherapie en temporomandibulaire

Hoe weet ik of ik een TMD heb?

Natuurlijk weet u het niet zeker, maar niet als u een arts bezoekt, maar enkele veelvoorkomende symptomen waar u op moet letten als u vermoedt dat u uw TMJ heeft geblesseerd, zijn:

  • Pijn, pijn en algemeen ongemak van het gebied (aan een of beide zijden van uw gezicht)
  • Moeite met het openen en sluiten van uw mond, vooral tijdens het eten of geeuwen
  • Klik- of ploffende geluiden bij het openen en sluiten van uw mond
  • Zwelling (opnieuw, aan een of beide zijden van uw gezicht)
  • Kiespijn, hoofdpijn, nekpijn of oorpijn
  • En tot slot, zelfs duizeligheid of oorsuizen (ook bekend als Tinnitus)

Massagetherapie voor TMD?

Velen die aan TMD lijden, hebben ontdekt dat de typische door artsen aanbevolen oefeningen, medicijnen, enz. weinig tot geen hulp bieden bij het verminderen van de pijn en het ongemak dat hun TMJ hen veroorzaakt. Dit leidt tot veel gevallen van mensen die op lange termijn met deze problemen te maken hebben - elke dag met de pijn leven.

Wees niet bang.

Als bij u een TMD is vastgesteld, kunnen er een paar manieren zijn om het gewricht te genezen - of op zijn minst een deel van de pijn en het ongemak te verlichten die uw dagelijks leven belemmeren - met behulp van massagetherapie.

Intra-orale vs Extra-orale massages

Als het gaat om TMD, zijn er twee richtingen die u kunt volgen met uw massagetherapie behandeling: intra-oraal of extra-oraal.

Intra-orale massages bestaan uit een behandeling van de spieren aan de binnenkant van de wang. Dit betekent dat de massage in je mond wordt gedaan. Het masseren van deze spieren van binnenuit, in plaats van van buiten de mond, kan zelfs tot 80% effectiever zijn.

Extra-orale massages omvatten elke massage van de gezichtsspieren rond de mond van buitenaf. Deze massages zijn minder ingrijpend – en op hun beurt comfortabeler – en nog steeds zeer effectief voor de behandeling van een verscheidenheid aan TMD-symptomen.

Hieronder zullen we een soort extra-orale massage bekijken die vaak wordt gebruikt om problemen rond het kaakgewricht te behandelen.

Massatemporomandibulaire

Myofasciale release voor TMD

Myofasciale afgifte is een techniek die specifiek wordt gebruikt om spieren en zachte weefsels te helpen ontspannen om hun functie terug te krijgen en chronische pijn te behandelen - beide symptomen die zeer vaak voorkomen bij TMD.

Uw fascia's zijn de bindweefsels die uw spieren omringen - verwonding en ontsteking van uw fascia's kunnen pijn en ongemak veroorzaken en de beweging beperken. Deze fasciale beperkingen komen vaak voor bij mensen die problemen hebben met hun TMJ.

Dus, wat is myofasciale afgifte?

Dit is een techniek die door getrainde therapeuten wordt gebruikt en waarbij lichte druk wordt uitgeoefend op het zachte weefselgebied rond het getroffen gebied om fasciale beperkingen op te heffen. Deze afgifte wordt gedaan door de bloedstroom in het gebied te vergroten, de spieren te ontspannen en de fasciale weefsels te verlengen.

Wat te verwachten

Het gaan voor een Myofascial release-sessie lijkt erg op het gaan naar een ander type massagetherapie. Uw sessie kan 30 minuten tot een uur duren en zal beginnen met uw therapeut die de bepaalde gebieden identificeert waaraan moet worden gewerkt.

Voor TMD zijn de gebieden waar uw myofasciale therapeut doorgaans aan zal werken de spieren en zachte weefsels van uw nek, schouders, kaak en verschillende plekken rond uw hoofd (inclusief de intra-orale massagetechniek die we eerder hebben besproken).

Natuurlijk is het ook belangrijk om technieken te oefenen buiten je geplande afspraken om. Zelfzorgtechnieken die uw therapeut u kan laten zien, zullen het genezingsproces alleen maar versnellen en de pijn verzachten.

Waar wacht je op?

Velen die verschillende massagetherapiebehandelingen hebben ondergaan voor verschillende problemen rond hun kaakgewricht, hebben aanzienlijk minder pijn en ongemak gezien, evenals een grotere flexibiliteit en beweging van de kaak.

Als bij u de diagnose TMD is gesteld, of als u symptomen ervaart die lijken op TMD, praat dan met uw arts over massagetherapiebehandelingen en/of deze wel of niet geschikt voor u zijn.


Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<