Zachte hulp bij rugpijn: massage als weldadige behandeling
15 februari 2021 
in Tips

Zachte hulp bij rugpijn: massage als weldadige behandeling

Rugpijn kan vele oorzaken hebben. Te veel lichaamsbeweging kan net zo pijnlijk zijn als te weinig. Psychische stress, langdurig zitten of ziektes kunnen ook op de rug voelbaar zijn. Met sterke rugspieren kunnen we veel aandoeningen voorkomen. Een massage bij rugpijn kan spanning verlichten en spieren losmaken.

Inhoud:

 • Hoe massage kan helpen bij rugpijn
 • Helpen massages direct of indirect?
 • Thaise massage of klassiek. Hoe werkt een massage?
 • Omgeving en uitrusting – wat is er nog meer belangrijk bij het masseren?
 • Niet alleen voor rugpijn: massage en de effecten ervan

Hoe massage kan helpen bij rugpijn

Als we spierpijn hebben, reiken we onbewust naar het pijnlijke gebied. Door te wrijven, kneden of borstelen proberen we de pijn te verzachten. Massagetherapeuten en fysiotherapeuten doen verder niets. Gewoon gericht. Tijdens een massage beïnvloed je bewust met ervaren handen de spanningstoestand in het getroffen gebied

Een professionele massage:

 • maakt spanning los,
 • stimuleert de stofwisseling
 • bevordert de doorbloeding van spieren en weefsels,
 • stimuleert belangrijke reflexzones,
 • lost verklevingen in het fascia-weefsel op,
 • bevordert de vorming van serotonine en oxytocine.

Het lichaamscontact tijdens het masseren kan de stemming verbeteren. Voor mensen die niet genoeg tijd hebben om te sporten, kan regelmatige massage de zuurstofvoorziening en bloedcirculatie helpen verbeteren. Bij veel beweging helpt masseren tegen pijnlijke spieren en ontspant de gestreste spieren in het ruggedeelte.

FOTO

Helpen massages direct of indirect?

De rug is een heel groot deel van het lichaam. Het heeft veel taken en bestaat uit de volgende componenten:

 • Huid,
 • Bot,
 • Gewrichten,
 • Spieren,
 • Ligamenten en zenuwen.

Er zijn maar weinig behandelingen die zo’n brede impact hebben als rugmassage. Het kan direct inwerken op de getroffen gebieden of indirect via energie- en fasciapaden op andere delen van het lichaam. Onze rug heeft essentiële taken die bijna alle bewegingen beïnvloeden. Hij is verantwoordelijk voor

 • rechtop lopen en staan,
 • de ondersteuning van het hoofd,
 • bescherming van de wervelkolom en het ruggenmerg.

Waarschuwing: een arts moet worden geraadpleegd als de rugpijn chronisch of erger is. Rugpijn kan ook worden veroorzaakt door maag- en darmaandoeningen, urineweginfecties, gynaecologische klachten of longontsteking. Een ziekte van de wervelkolom (hernia) kan ook chronische rugpijn veroorzaken.

FOTO

Thaise massage of klassiek. Hoe werkt een massage?

Er zijn verschillende vormen van massage, zoals Thaise massage, Shiatsu-massage, hotstone-massage, … Een Zweedse massage (klassiek) richt zich op het verlichten van spanning. De cliënt is uitgekleed. Een Shiatsu of Thaise massagebehandeling werkt met drukpunten en reflexzones. U hoeft zich hiervoor niet uit te kleden.

Bij klachten richt een klassieke rugmassage zich op de pijnlijke plek. De masseur begint met zachte bewegingen het weefsel van de cliënt te onderzoeken. Geleidelijk dringt het door de diepere lagen door te borstelen, kneden, wrijven, kloppen en trillen. Een goede massage moet zo sterk mogelijk zijn en zo zwak mogelijk. Communicatie met de patiënt is erg belangrijk bij een medische massage. De oorzaken van rugpijn kunnen in gesprek worden achterhaald en de masseur kan andere bewegingssequenties, zithoudingen of versterkende bewegingsvormen aanbevelen.

FOTO

Omgeving en uitrusting – wat is er nog meer belangrijk bij het masseren?

Gedempt licht, aangename geuren, de juiste temperatuur en een ongestoorde omgeving helpen bij een massagebehandeling. Een prettige sfeer is net zo belangrijk als de juiste apparatuur. Professionele massagetafels zorgen ervoor dat uw nek niet geknikt wordt als u gaat liggen. Relax Sensation heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van visueel aantrekkelijke, ergonomisch ontworpen behandelbedden. Het instapmodel Start heeft een verstelbare hoofdsteun. Het Pro model kan de behandeling ook ondersteunen met een op maat gemaakt ligvlak met opzetstukken en armleuningen. Een verstelbare werkhoogte maakt het werk van de masseur gemakkelijker. Een massage kost veel kracht. Een verstelbare werkhoogte op het bed maakt de massage gemakkelijker en ontziet de rug van de masseurs.

Maak kennis met de producten van Relax Sensation:

FOTO 3x

Niet alleen voor rugpijn: massage en de effecten ervan

Regelmatige massages hebben ook een positief effect op de algemene gezondheid, huidskleur en psyche. Door de betere doorbloeding kan het hele lichaam beter van voedingsstoffen worden voorzien. Massages ondersteunen ook het immuunsysteem van het lichaam. Ontspanning en huidcontact kunnen ook helpen tegen stress.

Belangrijke opmerking: dit artikel geeft alleen algemene informatie, het vormt geen basis voor zelfdiagnose! Raadpleeg in ieder geval een gespecialiseerde arts.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<