Moeite met slapen? Hoe massagetherapie kan helpen
22 december 2021 
in Tips

Moeite met slapen? Hoe massagetherapie kan helpen

Moeite met slapen? Hoe massagetherapie kan helpen

Er zijn niet veel dingen die je lichaam kunnen verfrissen en verjongen zoals een goede nachtrust. Slapeloosheid negeren of proberen te doorstaan is als elke dag autorijden zonder ooit de olie te verversen, lucht in uw banden te doen of enig ander preventief onderhoud te ondergaan. Vroeg of laat ga je kapot.

 • Gezonde slaap kan tot veel voordelen leiden, waaronder:
 • Verlaagde bloeddruk
 • Verhoogde bloedtoevoer voor spiergroei
 • Gerepareerde inwendige organen en weefsels
 • Getriggerde hormoonafgifte, inclusief groeihormonen

Gezonde slaap en dromen kunnen je geest ook versterken op manieren zoals:

 • Emoties naar de oppervlakte brengen voor bewuste verwerking
 • Herstel van mentale energie voor prestaties overdag
 • Motorische vaardigheden ontwikkelen tijdens het slapen

Volgens een onderzoek van de Harvard Medical School 'repeteren' veel mensen motorische vaardigheden tijdens de slaap. Of u nu probeert sneller te typen, uw golfswing te perfectioneren of gewoon de dag met gemak doorkomt, slaap is een essentieel onderdeel van succes in het wakkere leven.

Tiener slaapt

Kan massage me helpen beter te slapen?

Onderzoekers hebben aangetoond dat massage een gezonde slaap kan bevorderen voor:

 • Mensen van alle leeftijden, van baby's tot ouderen
 • Baby's met dyssomnie, een slaapaandoening die wordt gekenmerkt door een onvermogen om in slaap te vallen of door te slapen
 • Kankerpatiënten - vooral overlevenden van borstkanker
 • Mensen die herstellen van een hartoperatie
 • Degenen met pijn in hun onderrug, handen, enz.
 • Mensen die migraine ervaren
 • Mensen met het rustelozebenensyndroom
 • Professionele gezondheidszorgers
 • Mensen met psychische aandoeningen

Terwijl ze een massage krijgen, kunnen veel mensen op de massagetafel in slaap vallen. Uw massagetherapeut zal waarschijnlijk niet verrast zijn door dit gedrag; Het gebeurt constant. Ze weten dat massage de geest van hun cliënten aanmoedigt om deltagolven te creëren, een essentieel onderdeel van slaap en dromen. Massage helpt ook om pijn te verminderen, wat een belangrijke oorzaak van slapeloosheid kan zijn.

Studies tonen aan dat massagetherapie gelijk staat aan een betere slaap. Een team van de University of Miami School of Medicine Touch Research Institute ontdekte dat zwangere vrouwen een verbeterde slaapkwaliteit (naast andere voordelen) meldden na een massagekuur van vijf weken. Met slechts twee sessies van 20 minuten per week voelden ze zich minder angstig, sliepen ze beter en kregen ze uiteindelijk baby's met minder postnatale complicaties. 

Een ander onderzoek van het Touch Research Institute ontdekte dat massage vergelijkbare slaapverbeterende resultaten had voor mensen met lage rugpijn. Ze bestudeerden een groep mensen met lage rugpijn die vijf weken lang twee massagesessies van 30 minuten per week kregen. Deze mensen voelden minder pijn, angst en depressie, samen met verbeterde flexibiliteit en meer rustgevende slaap.

Wat is de wetenschap achter de effecten van massage op de slaap?

Onderzoekers van het Touch Research Institute bestudeerden een groep van 26 volwassenen die vijf weken lang tweemaal per week 15 minuten stoelmassages kregen (en 24 die alleen ontspanden in massagestoelen). Naast vele andere metingen voerde dit onderzoeksteam elektro-encefalogram (EEG) scans uit van studiedeelnemers aan het begin en einde van het vijf weken durende onderzoek. Degenen die massages kregen, hadden een verminderde hersenactiviteit in de frontale alfa- en bètaregio's. Ze hadden ook minder angst, lagere niveaus van stresshormoon cortisol, verhoogde wiskundige vaardigheden en minder werkgerelateerde stress.

Bètagolven geven aan dat je alert bent, denkt en werkt. We creëren alfagolven wanneer we ontspannen en over dingen nadenken. De mensen in de bovenstaande studie hadden lagere niveaus van deze hersengolven, wat betekent dat ze een groter deel van de andere golven hadden: theta en delta. Je creëert theta-golven wanneer je in slaap valt of aan het dagdromen bent. Als je slaapt, creëer je deltagolven, die vloeiend zijn als je in een diepe slaap bent en licht pieken als je droomt.

Wanneer je klaar bent om te gaan slapen, beginnen je hersenen gedachten voor de dag af te sluiten. Ten eerste zou je kunnen stoppen met nadenken over je takenlijst en stoppen met het maken van bètagolven. Vervolgens maak je je geest vrij van deze gedachten door een ontspannende alfastaat binnen te gaan. Vervolgens voel je dat je slaperig wordt; je voelt alleen de vredige theta-golven van de naderende slaap en vergeet al het andere. Als je eindelijk in slaap valt, blijft er niets anders over dan je onderliggende deltagolven.

Verminderde alfa- en bètagolfactiviteit verklaart de slaperigheid die veel mensen voelen tijdens massage. Met voornamelijk theta- en deltagolfactiviteit, zul je je waarschijnlijk hetzelfde voelen als wanneer je een dutje doet of het snooze-alarm indrukt voordat je opstaat. Theta- en deltatoestanden geven de grens aan tussen slapen en waken; het is geen wonder dat degenen die een massage ontvangen, melden dat ze 's nachts gemakkelijker in slaap kunnen vallen - ze hebben hun hersenen geoefend met het invoeren van slaaptoestanden tijdens hun massages overdag.

Baby slaapt

Wat als mijn geest racet en ik niet kan slapen?

Veel mensen merken dat ze niet kunnen stoppen met denken en gaan slapen. Als angst en zorgen je ervan weerhouden je geest af te sluiten en de herstellende slaap te krijgen die je nodig hebt, kan massagetherapie helpen. Veel onderzoekers hebben ontdekt dat massage het niveau van angst en depressie verlaagt, waardoor mensen de rustgevende slaap kunnen krijgen waar hun lichaam naar hunkert.

Massage verhoogt de feel-good hormonen zoals serotonine, oxytocine en dopamine, wat kan leiden tot verhoogde gevoelens van ontspanning. Het verlaagt ook de niveaus van cortisol, epinefrine (adrenaline) en noradrenaline (noradrenaline) in het lichaam. Massagetherapeuten manipuleren je lichaam om "alles is in orde"-signalen naar je geest te sturen, die vervolgens in een vredige staat van ontspanning, herstel en een hogere immuunfunctie komt. Wanneer je ontspant met een massage, raakt je lichaam cortisol kwijt, een hormoon dat je lichaam in een vecht-of-vluchtmodus kan zetten. Wanneer u een verlaagd cortisolniveau heeft, heeft uw lichaam meer ruimte om zich te concentreren op genezing en groei.

Vrouw slaapt

Hoe kan ik massage gebruiken om vanavond in slaap te vallen?

Als je moeite hebt om in slaap te komen, probeer dan regelmatig een massagetherapeut te bezoeken. U kunt een grote hoeveelheid angst en stress verlichten door massage tot een onderdeel van uw vaste gewoonten te maken. De deelnemers aan onderzoeken van het Touch Research Institute ervaarden slaapverbeteringen na slechts 15 minuten stoelmassages. De voordelen zijn waarschijnlijk groter met een typische massagetherapiesessie van een uur.

Terwijl u wacht op uw volgende massagetherapiesessie, kunt u een ontspannende slaapomgeving voor uzelf creëren met uw eigen zelfzorgmassageroutine. Masseer eerst je handen met je favoriete lotion of olie. Raak vervolgens voorzichtig je voorhoofd, slaap, neus en kin aan. Gebruik de rug van je handen om je nek en keel te kalmeren. Geeuw, wrijf over je kaakspieren en trek zachtjes aan je oren en oorlellen. Strijk het gebied van de brug van je neus tot de bovenkant van je hoofd, en laat je handen eindelijk langs je zij rusten, klaar om weg te drijven in een ontspannen, gezonde nachtrust.


Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<