Lymfedrainagemassage: hoe het uw lichaam ten goede kan komen
12 oktober 2022 
in Tips

Lymfedrainagemassage: hoe het uw lichaam ten goede kan komen

Lymfedrainagemassage: hoe het uw lichaam ten goede kan komen

been massage

Een lymfedrainagemassage richt zich direct op ons lymfestelsel door middel van zachte, maar nauwkeurige therapeutische technieken. Dit type massage is niet alleen een populaire keuze vanwege de voordelen die het lichaam biedt, maar ook bij veel mensen die gediagnosticeerd zijn met aandoeningen zoals lymfoedeem, artritis en fibromyalgie, en degenen die symptomen ervaren zoals zwelling, pijn, stress, vermoeidheid en stijve spieren, wenden tot lymfedrainage om te helpen bij de behandeling.

Dit artikel gaat dieper in op wat het lymfestelsel is, hoe een lymfedrainage-massage werkt en welke algemene voordelen lymfedrainage kan bieden. Als je vragen hebt over dit type massage, neem dan contact op met een massage experts bij jou in de buurt. Neem ook contact op met uw arts voordat u een behandeling krijgt.

De functie van het lymfestelsel

Om te begrijpen wat lymfedrainage is, moeten we eerst het lymfestelsel begrijpen. Als onderdeel van ons immuunsysteem is het lymfestelsel een netwerk vol weefsels, organen en bloedvaten die samenwerken om vloeistof, lymfe genaamd, terug naar de bloedbaan te transporteren.

Het lymfestelsel heeft verschillende belangrijke functies:

  • Verzamelt overtollig vocht dat vrijkomt uit cellen en weefsels door het hele lichaam, dat het terug in de bloedbaan stuurt
  • Absorbeert vetten en eiwitten uit het spijsverteringskanaal
  • Maakt witte bloedcellen en andere immuuncellen vrij om het lichaam te helpen beschermen tegen vreemde deeltjes zoals bacteriën en virussen
  • Hulp bij het transporteren en verwijderen van afvalstoffen uit de lymfe

Er zijn verschillende delen van het lymfestelsel, waaronder lymfe, lymfeklieren, lymfevaten en lymfekanalen, evenals de milt, thymus, amandelen en adenoïden, beenmerg, peyer's patches en appendix. Elk werkt tegelijkertijd in ons lymfestelsel om ons lichaam te beschermen

Wist je dat je ongeveer 600 lymfeklieren in je lichaam hebt? Hoewel een normale lymfeklier klein en stevig is, kunnen sommige personen geïnfecteerde lymfeklieren ervaren. Geïnfecteerde lymfeklieren kunnen gezwollen en/of vergroot worden als gevolg van een ontsteking, of vochtophoping als gevolg van een verstopping in een lymfevat.

Wanneer lymfeklieren geblokkeerd zijn, kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en het handhaven van de behandeling kan bijzonder belangrijk zijn.

Wat is lymfoedeem?

Wanneer lymfe (wat vloeibaar is) door het lymfestelsel beweegt, kunnen er blokkades zijn die overtollig vocht in de weefsels van het lichaam veroorzaken, wat leidt tot oedeem (ook wel zwelling genoemd). Als gevolg hiervan kunnen personen die dit ervaren, worden gediagnosticeerd met de langdurige aandoening die lymfoedeem wordt genoemd en die meestal in de armen of benen wordt ervaren. Er zijn twee redenen voor lymfoedeem. Mensen met primair lymfoedeem worden ermee geboren. Secundair lymfoedeem kan ontstaan door schade aan het lymfestelsel via kanker of na een operatie.

Wanneer er een verstoring is van het lymfestelsel, wat om vele redenen kan optreden, heeft dit invloed op de manier waarop het lichaam vocht afvoert. Als gevolg hiervan kan overtollig vocht zich ophopen in verschillende delen van het lichaam. Enkele van de symptomen van lymfoedeem zijn:

  • Zwaar of beklemd gevoel in de armen of benen
  • Beperkt bewegingsbereik
  • Ongemak of pijn in de aangedane ledemaat
  • Zwelling in de bovenste ledematen zoals het hoofd of de nek
  • Zwelling gedeeltelijk of het hele been of arm

Hoe werkt lymfedrainage?

Lymfedrainage is een vorm van massage waarbij een geregistreerd massagetherapeut zachte, ritmische bewegingen gebruikt om de huid en weefsels van het aangedane gebied voorzichtig uit te rekken in de richting van de lymfestroom (lymfe stroomt in één richting, die omhoog is naar de nek toe). 

Door dit te doen, kan een geregistreerd massagetherapeut  een direct effect hebben op de haarvaten van het lichaam, dit zijn kleine vaten in de meeste organen van het lichaam die lymfe (vocht) naar cellen en weefsels in het lichaam transporteren. Lymfecapillairen helpen vochtophoping te voorkomen, dus het is belangrijk dat ze normaal blijven functioneren.

Er zijn verschillende technieken die een geregistreerd massagetherapeut kan gebruiken tijdens een lymfedrainagemassage, deze technieken gebruiken lichte of zeer minimale druk, zoals vegende bewegingen, cirkelvormige handbewegingen of handbewegingen om de lymfe te verzamelen voordat deze door het lichaam wordt geleid. Afhankelijk van de aandachtsgebieden, zal de geregistreerd massagetherapeut zich richten op de lymfeklieren en de bestaande vloeistof afvoeren, en er is een gemeenschappelijk proces in twee stappen: opruimen, waardoor de lymfevloeistof vrijkomt, en reabsorptie, waardoor de vloeistof (lymfe) naar de lymfeklieren.

Hoewel lymfedrainage een geweldig hulpmiddel is bij de behandeling van degenen bij wie lymfoedeem is vastgesteld, is dit type massage voor veel mensen beschikbaar, omdat er een aantal redenen kunnen zijn voor zwelling door het hele lichaam. Zelfs mensen zonder gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij lymfedrainage om het lymfestelsel een boost te geven.

De voordelen van een lymfedrainagemassage

Naast het helpen behandelen van zwelling, wat op zichzelf een enorme verlichting kan bieden, kan lymfedrainage helpen bij het verlichten van gewrichtspijn en stijfheid, die mensen met reumatoïde artritis ervaren, evenals chronische spier- en gewrichtspijn, die mensen met de diagnose fibromyalgie vaak ervaren. Andere aandoeningen zoals lipoedeem (wanneer overtollig vet zich ophoopt in het onderlichaam, waardoor de lymfebanen worden geblokkeerd) en chronische veneuze insufficiëntie (wanneer de wanden van aderen in de benen niet goed functioneren) kunnen ook lymfedrainage worden gebruikt als onderdeel van de behandeling. .

 

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<