DIT IS WAT MASSAGETHERAPEUTEN MOETEN WETEN OVER APENPOKKEN (MONKEYPOX)
Apenpokken (Monkeypox) - een zeldzame virale ziekte die een wereldwijde uitbraak doormaakt, ook in de EU - presenteert zich met huiduitslag en ook met symptomen die er vaak toe leiden dat een persoon massagetherapie zoekt.
Het aantal gevallen met Apenpokken (Monkeypox) in de EU stijgt. In Afrika worden jaarlijks duizenden gevallen van Apenpokken gediagnosticeerd.
Met de nieuwe overdrachtswijze van Apenpokken (Monkeypox) van persoon tot persoon, leren we bovendien dat een geïnfecteerd persoon slechts één of een paar pokken kan hebben in plaats van een huid die bedekt is met blaren. Huid bedekt met blaren is hoe gevallen van Apenpokken in het verleden meestal fysiek zijn afgebeeld. Dat betekent dat Apenpokken bij een geïnfecteerd persoon moeilijker te detecteren kan zijn, simpelweg door de herkenbaarheid, omdat een geïnfecteerd persoon maar een paar blaren kan hebben.
RIVM geeft waarschuwingen met betrekking tot het voorkomen van de overdracht van Apenpokken.
De toename van gevallen van Apenpokken in de EU is op dit moment een zorg met een laag risico voor massagetherapeuten. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat de organisatie niet verwacht dat er een apenpokkenpandemie zal plaatsvinden – dus in tegenstelling tot COVID-19 is het twijfelachtig dat het apenpokkenvirus wijdverspreid zal worden onder de Europese bevolking.
Het is echter belangrijk om te leren over elke ziekte die door een nietsvermoedende klant in een massagepraktijk kan worden gepresenteerd, om infecties en besmetting op de werkplek te voorkomen.
Wat is Apenpokken (Monkeypox)?
Apenpokken (Monkeypox) kan worden verward met andere ziekten zoals secundaire syfilis, herpes, chancroid en varicella zoster, die gordelroos veroorzaakt.
Apenpokken (Monkeypox) werd ontdekt in 1958 en leeft al tientallen jaren voornamelijk op het Afrikaanse continent. De zorg van vandaag is echter de verspreiding naar westerse landen zoals de EU, en het vermogen om van persoon op persoon over te dragen - wat verder gaat dan voorheen bekende manieren van overdracht, zoals blootstelling aan een besmet dier.
Op 19 mei had de WHO gemeld: "Apenpokken worden op mensen overgedragen door nauw contact met een besmet persoon of dier, of met materiaal dat besmet is met het virus." Deze overdracht kan plaatsvinden: "... door nauw contact met laesies, lichaamsvloeistoffen, ademhalingsdruppels en besmette materialen zoals beddengoed." De WHO meldt ook dat Apenpokken (Monkeypox) op pokken lijkt, symptomen heeft die twee tot vier weken kunnen aanhouden en een sterftecijfer van ongeveer 3 tot 6% heeft.
Men stelt dat de overdracht van Apenpokken van persoon tot persoon voornamelijk wordt verspreid door direct contact met infectieuze zweren, korsten, lichaamsvloeistoffen, ademhalingsafscheidingen tijdens langdurig contact en het aanraken van lichaamsdelen met apenpokkenzweren.
Er zijn andere manieren van overdracht van Apenpokken, zoals seksueel contact, en een zwangere vrouw kan het virus doorgeven aan hun ongeboren baby; we hebben onze informatie echter strikt gericht op wat therapeuten moeten weten bij het uitvoeren van professionele massages. We zullen in dit artikel alleen delen of beoordelen wat relevant lijkt voor massagetherapie.
"Binnen 1 tot 3 dagen (soms langer) na het verschijnen van koorts ontwikkelt de patiënt uitslag",
Infectieuze huidblaren van Apenpokken doorlopen de volgende stadia voordat ze uiteindelijk verdwijnen: macules, papels, blaasjes, puisten en eventuele korstjes.
Symptomen zonder uitslag
Een persoon die besmet is met Apenpokken kan massage of lichaamswerk zoeken om enkele van hun andere symptomen van Apenpokken te verlichten, zoals hoofdpijn, spierpijn, rugpijn en uitputting. Symptomen van Apenpokken begint met:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Rugpijn
- Gezwollen lymfeklieren
- Rillingen
- Uitputting
Massagetherapeuten zijn opgeleid om te weten dat koorts en onverklaarbare of niet-gediagnosticeerde pijn contra-indicaties voor massagetherapie zijn. Als zodanig moet een beoefenaar die zijn initiële massagetherapie-training gebruikt, kunnen voorkomen dat hij aan geïnfecteerde personen werkt door deze basiscontra-indicaties voor dienst uit te oefenen.
Het belangrijkste verschil tussen de symptomen van pokken en Apenpokken is dat Apenpokken zwelling van de lymfeklieren kan veroorzaken, ook wel lymfadenopathie genoemd. Manuele lymfedrainage kan worden toegepast voor sommige lymfadenopathie-aandoeningen die niet infectieus zijn.
Een cliënt met een nieuwe, onverklaarde of niet-gediagnosticeerde zwelling zou echter gecontra-indiceerd zijn. Het is noodzakelijk om een diagnose voor nieuwe zwelling te verkrijgen voordat MLD-technieken worden toegepast. Een bevoegde arts zou de professional zijn om te bepalen of de nieuwe medische toestand van de cliënt besmettelijk is of een andere medische behandeling vereist.
Wat te doen als u denkt dat u bent blootgesteld
Als u denkt dat u in contact bent gekomen met een besmet persoon, moet u onovertroffen handhygiëne toepassen en uzelf isoleren totdat kan worden vastgesteld dat u niet besmet bent.
U kunt leren hoe u een massagetafel en apparatuur goed kunt desinfecteren door de instructies te lezen die tijdens de Covid-19-pandemie werden verstrekt.
Beoefenaars moeten ook onmiddellijk medische hulp inroepen na een vermoedelijke blootstelling en contactopsporing starten.
Herziening van massagetherapie-instructies tijdens de uitbraak van Apenpokken (Monkeypox)
- Massagetherapeuten mogen alleen op intacte huid werken.
- Als een cliënt zich presenteert met een nieuwe pijn, pijn of zwelling, moet hij of zij een passende medische diagnose stellen voorafgaand aan de massageservice.
- Koorts is een fundamentele contra-indicatie voor massage, ongeacht of er andere symptomen aanwezig zijn.
- Beoefenaars moeten op de hoogte blijven van nieuwe infectieziekten, informatie en waarschuwingen om de beste veiligheid en praktijken voor iedereen te garanderen.
- Ga voor meer informatie naar:
De RIVM-pagina voor informatie over Apenpokken.