Waarom onze spieren strak aanvoelen en hoe ze los te maken
26 oktober 2022 
in Tips

Waarom onze spieren strak aanvoelen en hoe ze los te maken

Waarom onze spieren strak aanvoelen en hoe ze los te maken

Spierspanning in de nek

Beklemming, stijfheid, krampen, pijn - dit zijn slechts enkele van de woorden die onze klanten gebruiken om hun spieren te beschrijven wanneer ze bij een massagetherapeut komen voor behandeling.

Wanneer we ongemak in ons lichaam voelen, kan dit ons hele welzijn beïnvloeden, maar het vinden van manieren om het ongemak bij de bron te behandelen, kan een onmogelijke missie lijken. Een massagetherapeut richt zich op verschillende spiergroepen die pijn en stijfheid veroorzaken. In combinatie met het scala aan therapeutische technieken en de juiste massagetafel, passen deze massagetherapeuten verschillende mate van druk toe om de bloedstroom naar een doelgebied te vergroten en het pijnlijke weefsel dat beklemming veroorzaakt uit te rekken.

Hoewel massage voor veel mensen een go-to is om de stijfheid in hun lichaam te verminderen, kan de vraag waarom onze spieren in de eerste plaats stijf worden, in de gedachten zijn van velen die het ervaren. In dit artikel wordt een begin gemaakt met het beantwoorden van deze vraag en worden manieren beschreven om u te helpen de spierspanning te verminderen, zodat u weer pijnvrij kunt worden.

Wat zijn de oorzaken van spierstijfheid?

Spierspanning masseren op de rug

Als je spierstijfheid of gespannenheid ervaart, zou je kunnen zeggen dat het gevoel moeilijk te beschrijven is. Het kan moeilijk zijn om precies te bepalen hoe spierstijfheid aanvoelt, omdat het voor iedereen zo anders kan zijn. Spierstijfheid wordt echter gekenmerkt door het onvermogen om spieren te ontspannen tot een staat waarin ze normaal zouden moeten zijn. Sommigen ervaren scherpe pijn, terwijl anderen meer kramp voelen of moeilijk kunnen bewegen.

We hebben ongeveer 600 spieren in het menselijk lichaam en we kunnen ze in drie soorten indelen: skelet, hart en glad. Spierstijfheid beïnvloedt typisch onze skeletspieren, die 30-40% van onze totale lichaamsmassa uitmaken. Deze spiergroep helpt ons te bewegen, te functioneren en onze dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Wanneer we een bepaald deel van het lichaam willen gebruiken of verplaatsen, sturen onze hersenen een zenuwsignaal naar elk van de spieren in dat specifieke lichaamsdeel, en wanneer dat gebeurt, trekken onze spieren van nature samen. Doorgaans keren onze spieren na samentrekking terug naar een ontspannen toestand totdat u ze opnieuw moet gebruiken. Soms kunnen onze spieren echter gedurende een bepaalde tijd in een geheel of gedeeltelijk samengetrokken toestand blijven.

Een van de grootste oorzaken van spierspanning is stress. Stress kan een aantal gevolgen hebben voor ons lichaam en onze geest, en het kan zich door het hele lichaam manifesteren als fysieke pijn en spanning, evenals andere complexe symptomen zoals hoge bloeddruk of spijsverteringsproblemen. In termen van spierspanning kan stress invloed hebben op het zenuwstelsel en de functionaliteit ervan, die we nodig hebben om optimaal te functioneren om onze spieren van een samengetrokken naar een ontspannen toestand te laten gaan. Wanneer ons zenuwstelsel wordt beïnvloed, kunnen onze spieren daar vaak onder lijden.

Andere redenen voor spierongemakken zijn onder meer:

  • Vertraagde spierpijn: Dit kan een paar dagen na een inspannende training optreden en kan een aantal fysieke symptomen veroorzaken, zoals hevige pijn en gevoeligheid en verminderd gewichtsbereik.
  • Uitdroging: niet goed gehydrateerd blijven kan het gevoel van spier- en gewrichtspijn vergroten, vooral omdat onze spieren (en nieren) voor 79% uit water bestaan. Voldoende water drinken helpt voorkomen dat onze spieren en pezen gespannen aanvoelen en kan helpen onze gewrichten te smeren om ons pijnvrij te laten bewegen.
  • Langdurige inactiviteit: Inmiddels werken we ook veel vanuit huis, wat betekent dat we lange uren aan ons bureau zitten. Als we niet opstaan om regelmatig te bewegen en onze spieren te oefenen, kan er een gespannenheid optreden waardoor het nog moeilijker wordt om te bewegen. Een zittende levensstijl kan de spieren beperkt houden en kan na verloop van tijd resulteren in een gespannen gevoel.
  • Slechte houding: hoewel het niet altijd de gemakkelijkste taak is om te volbrengen, is het essentieel om de juiste houding aan te houden, of we nu zitten, staan of liggen. Een slechte houding kan leiden tot onbalans van het bewegingsapparaat en kan leiden tot pijn in zowel spieren als gewrichten
  • Spierbelasting: wanneer we een deel van het lichaam belasten, veroorzaakt dit letsel aan het zachte weefsel en kan het de werking van onze spieren en pezen beïnvloeden. Het handhaven van consistente massages kan dit helpen aanpakken.

Als u spierspanning ervaart met een hoge intensiteit, raden we u ten zeerste aan om contact op te nemen met uw zorgverlener om ernstige oorzaken uit te sluiten.

Rekken is een geweldige manier om strakke spieren los te maken, omdat het ons flexibel en vrij kan houden. Ook is aangetoond dat regelmatig rekken de hoeveelheid pijn die u in verschillende delen van het lichaam kunt ervaren, minimaliseert.

Rekken kan van toepassing zijn op verschillende delen van het lichaam die gespannenheid ervaren. Als u bijvoorbeeld merkt dat uw beenspieren strak aanvoelen, wilt u misschien rekoefeningen doen die gericht zijn op uw kuiten en hamstrings. Er zijn rekoefeningen voor bijna elk deel van het lichaam, en wanneer dit veilig en correct wordt gedaan, kan dit veel verlichting bieden.

Massagetherapie op de juiste massagetafel is ook een geweldige manier om onze spieren los en strak te houden. Hoewel er veel redenen zijn waarom massage gunstig voor u kan zijn, vooral wanneer u het in uw routine opneemt, is een van de grootste componenten het vermogen om de bloedsomloop en bloedtoevoer naar strakke spieren te verbeteren.

Veel massagetherapeuten met een massagetafel van Massagetafel Design bieden een verscheidenheid van aan diensten aan die kunnen helpen bij het aanpakken van uw spierstijfheid, zodat u zich vaker beter voelt. Neem contact op met een massagetherapeut bij u in de buurt en bespreek hoe zij u weer pijnvrij op weg kunnen helpen naar een betere gezondheid.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<