Osteopathie op rug toegepast

Wat is Osteopathie

Osteopathie

Osteopaat behandelt schouderOsteopaat behandelt schouder

Osteopathie is een zelfstandige, holistische vorm van geneeskunde waarbij diagnose en behandeling met de handen worden uitgevoerd.

Osteopathie zoekt de oorzaken van klachten uit en behandelt mensen in hun geheel.

Ruim 140 jaar geleden ontwikkelde de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still na intensief onderzoek de principes van osteopathie en stichtte zo een nieuw medicijn. Sindsdien is osteopathie continu in ontwikkeling.

Osteopathie bouwt voort op het zelfgenezende en zelfregulerende vermogen van het lichaam. Ziekten en aandoeningen ontstaan vaak wanneer het lichaam zijn vermogen om zichzelf te reguleren verliest. Dit is waar osteopathie een rol speelt en het zelfgenezende vermogen van het lichaam mobiliseert.

Elk deel van het lichaam, elk orgaan heeft voldoende bewegingsvrijheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. Het doel van osteopathische behandelingen is om blokkades en weefselspanning op te heffen en zo de mobiliteit te herstellen. Osteopaten onderzoeken altijd de oorzaken van klachten en beperken zich niet tot het behandelen van individuele symptomen. Er worden dus geen ziekten in de werkelijke zin behandeld, maar hun triggers, zoals bewegingsstoornissen

Osteopaat geeft behandelingOsteopaat geeft behandeling

OSTEOPATHIE WERKT OOK

Osteopathie wordt op veel medische gebieden gebruikt.

Osteopathie kan volledig voldoende zijn als eerste en enige medische maatregel.

Afhankelijk van de symptomen kan het ook interdisciplinair naast andere medische behandelingen worden ingezet. Dit laatste is vooral handig als het gaat om ernstige pathologie├źn, d.w.z. ernstige ziekten.

OSTEOPATEN NEMEN DE TIJD

Na een uitgebreide anamnese in het voorgesprek worden diagnose en behandeling met de handen uitgevoerd. Tijdens het onderzoek gebruiken osteopaten de zogenaamde palpatie om het menselijk weefsellaag voor laag te voelen en daardoor diepere structuren zoals spieren, fasciae, botten, maar ook zenuwen, bloedvaten en inwendige organen waar te nemen. Op deze manier worden bewegingsbeperkingen en spanning gediagnosticeerd. Het op deze manier detecteren van fysieke disfuncties vereist jarenlange intensieve tactiele training.

Osteopaten hebben gemiddeld een uur nodig voor een behandeling. Het exacte verloop van de behandeling hangt echter af van het individuele geval. Het is niet ongebruikelijk dat de reactie op een osteopathische behandeling later begint. Om met bepaalde ziektebeelden succes te kunnen boeken, zijn meerdere behandelingen te verwachten.

WAAR OSTEOPATHIE WERKT

Ons organisme bestaat uit ontelbare structuren die allemaal direct of indirect met elkaar verband houden. Een belangrijke verbinding wordt gemaakt door de zogenaamde fascia. Dit zijn dunne lagen bindweefsel die elke structuur omringen en samen een groot lichaam fascia vormen. Meestal worden de fasciae nauwelijks beschouwd in de conventionele geneeskunde, maar ze zijn van groot belang voor osteopathie. Fasciae verbindt ook structuren die functioneel niets met elkaar te maken hebben. Vanuit het oogpunt van osteopathie kunnen ze dus veranderingen overdragen, wat verklaart waarom de symptomen vaak ergens anders voorkomen dan dat de oorzaak gevonden kan worden.

Osteopaat Klaus Rixner verteld hoe een perfecte massagetafel moet zijn.

Reactie plaatsen
<