De elementen van Shiatsu-massage begrijpen
15 december 2021 
in Tips

De elementen van Shiatsu-massage begrijpen

De elementen van Shiatsu-massage begrijpen

tegenwoordig is shiatsu een merknaam geworden die synoniem staat voor massage en ontspanning. Winkeliers bieden shiatsu-stoelen, shiatsu-hoofdkussens, shiatsu-kussens, shiatsu-voetmassageapparaten en vele andere apparaten aan. Allerlei soorten massagetherapeuten beoefenen shiatsu-massage over de hele wereld, in veel populaire variaties en stijlen. Maar wat is de echte, echte shiatsu-techniek? Hoe hebben de makers het in praktijk gebracht en wat zijn de elementen die erin worden verwerkt?

De vijf elementen

Wat is Shiatsu-massage?

Net als acupressuur omvat de shiatsu-massagetraditie zowel fysiologische als fysieke genezing. Zoals veel massagetherapeuten gebruiken shiatsu-beoefenaars vingerdruk, rekken en manipulatie; echter, in tegenstelling tot hun westerse tegenhangers, voeren ze dit lichaamswerk uit op de energiebanen en energie paden van klanten. Shiatsu, dat zijn oorsprong vindt in Japan, is afkomstig van kennis die is doorgegeven door beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde.

Wat is traditionele Chinese geneeskunde?

Al meer dan 2000 jaar hebben Chinese genezers de geheimen van massage, kruidengeneeskunde, acupunctuur, acupressuur, qigong en tai-chi doorgegeven. Andere Aziatische landen hebben vergelijkbare therapeutische tradities, zoals de Japanse kruidengeneeswijze van kampo. Japanse shiatsu-beoefenaars gebruiken traditionele Chinese geneeswijzen en technieken van chi-energie, net als hun tegenhangers in Chinese acupunctuur en acupressuur; ze hebben shiatsu echter ontwikkeld tot een unieke, modernere geneeswijze.


Wat is Chi?

Chi (ook wel ki of qi genoemd) is de levensenergie die door ons lichaam stroomt. Wanneer deze genezingsstroom wordt geblokkeerd, kan de gezondheid vervagen en kan er ziekte ontstaan. Beoefenaars van vele disciplines die zijn voortgekomen uit de traditionele Chinese geneeskunde, proberen blokkades bij hun cliënten op te heffen, een juiste balans tussen yin en yang (onder andere factoren) te herstellen en genezing en welzijn te creëren.

Wat zijn meridianen?

Tokujiro Namikoshi, de grondlegger van shiatsu-massage, ontdekte zijn natuurlijke genezende vermogen tijdens de behandeling van de reumatoïde artritis van zijn moeder. Hij ontdekte dat bepaalde punten op haar ledematen koud en stijf waren; toen hij ze wreef, verbeterde haar toestand. Hij wist het toen nog niet, maar hij had een geblokkeerd meridiaanpunt ontdekt.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde lopen 12 onderling verbonden meridianen door het hele lichaam. Elk heeft een overeenkomstig inwendig orgaan (maag, lever, nier, milt, galblaas, enz.). Door verschillende punten langs deze meridianen te manipuleren, kunnen beoefenaars blokkades opheffen en genezing bevorderen.


Wie heeft Zen Shiatsu opgericht?

Shizuto Masunaga, de maker van Zen shiatsu, groeide op in een familie van beoefenaars van lichaamswerk. Hij studeerde psychologie en de medische wetenschap van massage. Hij doceerde psychologie aan zowel de Tokyo University als de Japanse Shiatsu School.

Masunaga noemde zijn Zen-shiatsu naar de Zen-filosofie, die grote invloed heeft op de Japanse cultuur. Mensen die de Zen-filosofie volgen, proberen hun fundamentele aard te begrijpen en verlichting te bereiken, meestal door de geest te trainen door middel van meditatie. Masunaga paste deze zen-benadering toe op het shiatsu-lichaam van zijn familie, samen met de westerse wetenschap die hij op de universiteit leerde.

Masunaga maakte zijn systeem populair in heel Japan en andere beoefenaars brachten het later naar de Verenigde Staten. Hij wijzigde het traditionele Chinese medicijnsysteem van 12 meridianen door ze uit te breiden van de inwendige organen naar de armen en benen. Zen shiatsu-cliënten rusten op futons die op de grond zijn gelegd, zodat beoefenaars druk kunnen uitoefenen met vingers, ellebogen en andere delen van het lichaam vanuit alle richtingen en met meer lichaamsgewicht dan de simpele vingerdruk van andere stijlen.


Welke stijlen van Shiatsu bestaan er vandaag?

Toen shiatsu aan populariteit won en een wereldwijd fenomeen werd, splitste het zich op in vele takken. De huidige shiatsu-therapeuten richten zich op chi-energie en diagnose, fysiologische en psychologische genezing, ontspanning en geluk, welzijn, levensstijl, voeding, gezonde gemeenschappen en nog veel meer.

Een van Masunaga's studenten, Tomas Nelissen, richtte de International Academy for Hara Shiatsu op, gericht op holistische gezondheid van mensen via hun hara, of buik, waar mentale en fysieke gezondheid en welzijn kan worden gestimuleerd. Macrobiotische shiatsu-beoefenaars leren evenwichtig leven en eten en shiatsu op blote voeten, en ze volgen ook het traditionele acupunctuurmeridiaansysteem. Five Elements shiatsu-beoefenaars houden zich aan de klassieke theorieën van de traditionele Chinese geneeskunde, waaronder het klassieke meridiaanstelsel en de yin/yang-balans.


Wat zijn de vijf elementen?

In de traditionele Chinese geneeskunde herkennen beoefenaars vijf elementen: vuur, water, aarde, hout en metaal. Bekend als de Five Element Theory, wordt aangenomen dat deze vijf elementen het lichaam op meerdere manieren kunnen beïnvloeden of beïnvloeden. Beoefenaars van shiatsu, acupunctuur en acupressuur volgen deze theorie door de verschillende elementen in hun sessies te leren combineren.


Wat zijn Yin en Yang?

In de Yi Jing ("Boek der Veranderingen") gebruikten oude Chinese denkers en genezers de ideeën van yin en yang (twee tegengestelde, maar complementaire energieën) om de wereld om hen heen te begrijpen en een basiskosmologie te creëren. Ze geloofden ook in zes soorten chi, evenals in de vijf elementen. Toen Chinese wetenschappers opkwamen en de natuur verder classificeren, combineerden ze deze ideeën met praktische vaardigheden om veel medische tradities te creëren, waaronder acupunctuur, acupressuur, kruidengeneeskunde en massage.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design.Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien.Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design.Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<