Waarom massagetherapie een essentieel onderdeel is van fysiotherapie

Waarom massagetherapie een essentieel onderdeel is van fysiotherapie


Voor cliënten die terugkomen van een blessure, kan een combinatie van massage en fysiotherapie nodig zijn.

Door massage te integreren met fysiotherapie kan de behandeling en snelle revalidatie worden geoptimaliseerd. Beide manuele therapieën werken om pijn en ontsteking te verminderen en de mobiliteit en spierfunctie te verbeteren. Massage kan ook een nuttige aanvulling zijn op fysiotherapie als een manier om de stress te beheersen die gepaard gaat met chronische pijn of letsel.

Wanneer ze samen worden gecombineerd, kunnen zowel massagetherapie als fysiotherapie dienen als een holistische, uitgebreide behandeling die een reeks voordelen op korte en lange termijn oplevert.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie herstelt en bevordert de gezondheid van spieren en gewrichten om cliënten te helpen beter en met minder pijn te bewegen.

Fysiotherapie wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. Deze paramedische zorgverleners gebruiken fysieke manipulatie om:

• Verlicht pijn

• Verbeter de mobiliteit en gewrichtsfunctie

• Balans en coördinatie verbeteren

• Voorkom herhaling van blessures

• Beheer pijn van chronische ziekten zoals diabetes, artritis en hartaandoeningen

• Herstel de gezondheid en functie van de blaas en het bekken

• Voorkom en herstel van een sportblessure

Naast manuele manipulatie kan fysiotherapie ook aanvullende behandelingen omvatten, waaronder elektrische stimulatie voor zenuwpijn en spieraanspanning, lichttherapie, warme- en koudetherapie en hydrotherapie.

Verschil tussen fysiotherapie en massagetherapie

Zowel fysiotherapie als massagetherapie zijn vergelijkbaar in het feit dat ze beide handmatige manipulatie gebruiken om ontstekingen in het lichaam te behandelen. Waar massagetherapie zich echter richt op de zachte weefsels, pezen, spieren en fascia van het lichaam, richt fysiotherapie zich op het gehele bewegingsapparaat.

Een ander verschilpunt tussen fysiotherapie en massagetherapie is dat de eerste meestal wordt gebruikt voor specifieke aandoeningen die revalidatie vereisen. Hoewel massagetherapie ook kan worden gebruikt om een blessure te helpen behandelen, heeft het de voorkeur als een soort onderhoudstherapie die naast fysiotherapie kan worden gebruikt voor optimale resultaten.

De voordelen en het belang van massagetherapie bij fysiotherapie

Verbeter de flexibiliteit en het bewegingsbereik

Hoe flexibel u bent, hangt af van het vermogen van uw zachte weefsels (de spieren, pezen en bindweefsels). Als deze gebieden strak of ontstoken zijn, kunt u tijdens het gewichtheffen moeite hebben met bukken, naar dingen reiken, een bal gooien of volledige bewegingsvrijheid krijgen.

Flexibiliteit en bewegingsvrijheid gaan hand in hand. Doorgaans kan een slechte gewrichtsfunctie of letsel in de spieren die het gewricht ondersteunen, mobiliteit belemmeren.

Fysiotherapie en massagetherapie kunnen samen worden gebruikt om de flexibiliteit te vergroten door de spiervezels te strekken en te ontspannen.

Verbeter de houding

Massage kan veel voor uw houding doen, omdat het helpt uw lichaam weer in de juiste stand te krijgen. Moderne levensstijlgewoonten zoals sms'en, werken op een computer of langdurig zitten, kunnen leiden tot spieren die overbelast of zwak zijn. Dit kan resulteren in een slechte houding, wat zich uit als:

• Onderuitgezakte, opgetrokken schouders

• Swayback

• Hoofd naar voren gekanteld

• Bekkenkanteling

Een slechte houding kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn, nek-, schouder- en rugpijn, en een onvaste gang bij het lopen of rennen. Zowel massagetherapie als fysiotherapie kunnen worden gebruikt om hyperactieve of onderbelaste spieren te manipuleren om het lichaam weer op één lijn te krijgen.

Verminder littekenweefsel

Als je gewond bent, vormt het lichaam littekenweefsel rond de verwonding. Deze verklevingen kunnen pijn, bewegingsbeperking en een langdurig trekkerig gevoel, jeuk of zwelling veroorzaken. Als het niet wordt behandeld, kan het letsel opnieuw optreden, wat het herstel voor een zeer lange tijd kan vertragen.

Zowel een massagetherapeut als een fysiotherapeut kunnen verklevingen aanpakken en verbreken met behulp van verschillende hulpmiddelen en technieken. Bij regelmatige behandeling kan littekenweefsel verdwijnen, wat resulteert in meer mobiliteit en minder pijn.

Verbetering van de bloedsomloop

Hoe beter je doorbloeding, hoe beter je spieren zullen herstellen. Dat komt doordat een gezonde bloedsomloop zuurstof en voedingsstoffen aan de spieren levert om te helpen bij stijfheid en spanning.

Een combinatie van massagetherapie en fysiotherapie zal de bloedsomloop aanzienlijk verbeteren. Massage helpt om bloed door verstopte gebieden te verplaatsen, waardoor ze het zuurstofrijke bloed krijgen dat ze nodig hebben om te genezen.

Spierontspanning

Een van de grootste voordelen van massagetherapie is spierontspanning. Voor een atleet of iemand die herstellende is van een blessure, kan dit gunstig zijn voor hun fysieke en mentale herstel.

Lijden aan constante spierpijn en spanning, hetzij door inspanning of een blessure, kan schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van een persoon. Spierontspanning door massage kan een fysiotherapiebehandeling ondersteunen door deze overbelaste spieren te helpen uit te schakelen en te ontspannen.

Massagetherapie technieken om op te nemen

Triggerpunt vrijgeven

Massagetherapeuten kunnen triggerpointtherapie gebruiken om pijnlijke spanning en knopen in de spieren en fascia los te laten.

Deze vorm van myofasciale afgifte kan helpen om de fascia die de spieren omringt goed uit te lijnen, wat verlichting brengt voor strakke en pijnlijke triggerpoints in het lichaam. Triggerpoint release kan worden toegepast in gebieden zoals de elleboog, bekkenbodem, schouder en onderrug.

Massagetherapeuten gebruiken hun duim, elleboog, handpalm of een steun om deze triggerpoints te richten door er druk op uit te oefenen.

Massage van zacht weefsel

De zachte weefsels omvatten alle spieren, pezen, huid en bindweefsel in het lichaam. Massage van zacht weefsel werkt daarom bij het herstellen van flexibiliteit en losheid van strakke, uitgerekte, overbelaste spieren.

Massage van zacht weefsel omvat een reeks diepten, drukken en duur om dit te bereiken, en is nuttig bij mensen met spierpijn, hoofdpijn, tenniselleboog, plantaire fasciitis, spanning, slechte houding en artritis.

Actieve afgiftetechniek

Massagetherapeuten kunnen active release-techniek (ART) toepassen om littekenweefsel en ontstekingen in het lichaam te helpen afbreken.

Actieve afgifte is nuttig bij de behandeling van een reeks verwondingen aan weke delen, samen met afgeleide pijn door deze verwondingen. Net als diepe weefselmassage, kan ART worden gebruikt om pijn en andere symptomen te behandelen die worden veroorzaakt door verwondingen aan zacht weefsel.

Myofasciale release

Myofascial release is een handmatige massagetechniek om de spanning van de fascia te verlichten.

De fascia is de weefsellaag die de wervelkolom en de spieren verbindt. Wanneer de fascia gespannen is, in gevallen zoals het myofasciaal pijnsyndroom, kunnen spieren worden beperkt, waardoor bewegingsbeperkingen kunnen optreden en chronische pijn kan optreden.

Myofasciale release werkt door zachte, langdurige druk uit te oefenen op de pijnlijke spieren. Handmatige druk en manipulatie worden toegepast om eventuele geribbelde gebieden uit te rekken totdat de spanning volledig is opgeheven.

Hoewel veel mensen baat zullen hebben bij een op zichzelf staande massage of fysiotherapiebehandeling, kan het combineren van beide behandelingen hen helpen beter en sneller te herstellen.

Massagetherapie in combinatie met fysiotherapie zorgt ervoor dat de cliënt toegang krijgt tot een hele reeks technieken en behandelingen om weer op krachten te komen, pijn te verlichten en meer functionele beweging te krijgen.