10 massagetips voor een goede massage

10 massagetips voor een goede massage: Masseer licht en effectief

Met deze 10 massagetips kun je gemakkelijk en effectief masseren - ook als je nog nauwelijks ervaring hebt met massage. Misschien ben je al bekend met massage en wil je nieuwe inspiratie? Of plant u een wederzijdse massage-uitwisseling met uw dierbaren?

Sta je op het punt een massageopleiding te starten en wil je al massagetips toepassen of wil je weten of het geven van massage iets voor jou is? Dan kan ik je alleen maar aanraden om deze tips stapsgewijs toe te passen en op je in te laten werken.


10 massagetips voor een goede massage

Een massage ruil is een bijzonder cadeau voor jou en je massagepartner, zowel bij geven als nemen. Een holistische massage zorgt voor ontspanning en genezing op alle niveaus van lichaam, geest en ziel. Met behulp van bewuste aanraking of bewustzijnswerk heb je de ruimte om je kracht, omvang en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Als u zich gestrest voelt, rusteloosheid zich uitbreidt, u bent nogal moe en slap, kunt niet goed slapen, uw spieren zijn gespannen, enz. Het is des te belangrijker om uzelf te trakteren op een massage. Want als je je ontspannen en in balans voelt, kun je deze ontspanning ook doorgeven. Het is daarom waardevol om deze holistische massagecyclus vol te houden en jezelf regelmatig te trakteren op massages en time-outs.

Let op het volgende:  Masseer alleen als u beiden (u en uw massagepartner of cliënt) gezond zijn. Als je koorts, ontstekingen, spataderen hebt of als je gewoon onzeker bent, mag je geen massage geven of krijgen. Oefen ook nooit druk uit op de wervelkolom en gewrichten.


Mijn 10 massagetips voor jou

1. Voorbereiding: Creëer een ontspannen sfeer

Bereid een warme, stille en beschutte ruimte. Kleed de kamer aan met kaarsen, geuren of bloemen. Draag gemakkelijke kleding en verwijder sieraden en horloge. Indien nodig kunt u tijdens het masseren naar heerlijke ontspannende muziek luisteren.

Bedenk van tevoren hoe lang je massage moet duren. Ik raad 20 tot 40 minuten aan om mee te beginnen. Als je al ervaring hebt met massage, dan is 60 tot 90 minuten waardevol. Gebruik volledig natuurlijke massageolie. Als alternatief kunt u masseren met een koudgeperste biologische olijf-, zonnebloem- of koolzaadolie. Of een hoogwaardige massage gel of massagelotion voor diepe weefselmassage.

2. Voorgesprek: laat lichaam, geest en ziel spreken

Vraag hoe het met je partner of cliënt gaat en luister goed. Zo kunnen jullie beiden al pratend in de eerste ontspanning duiken. Zoek uit of en waar er fysieke spanning is. Zo weet je welke lichaamsdelen je misschien langer en bewuster moet masseren. Leer meer over de huidige levenssituatie in een gesprek: Is er stress op bepaalde gebieden? Of iets bijzonders, zoals kriebels of koude voeten? Laat je partner/cliënt zich graag in de nek masseren?

Geef gewoon ruimte voor gesprek. Ik raad aan om open vragen te stellen. Met open vragen open je een ruimte voor bewustzijn waarin je massagepartner zelf kan ontdekken en antwoorden kan vinden. Zo versterk je je bewuste lichaamsbewustzijn en leer je in contact te komen met lichaamstaal.

Voorbeeldvragen:

  • Hoe gaat het nu met je
  • Waar in je lichaam heb je speciale ontspanning nodig?
  • Hoe voelt dit gebied?
  • Hoe is de diepte?
  • Kan het meer/minder of is het precies goed?


3. Zoek een ontspannen houding voor jullie beiden: ervaar het dubbele voordeel

Creëer een ontspannen houding voor jullie beiden. Hoe meer ontspannen je je voelt tijdens het masseren, hoe meer dit gevoel wordt overgedragen op je klant. Als u een massagetafel heeft, stelt u de tafel in op de juiste hoogte zodat u met uw lichaamsgewicht kunt masseren, wat voor u veel gemakkelijker is. Als je geen massagetafel hebt, bereid dan een gezellige plek op de grond voor.

Voor uw massagepartner: Bereid een gezellige plek op de vloer voor, met een mat, een wollen deken en een laken als onderlaag, evenals een laken om te bedekken. Voor een ontspannen houding plaatst u een kussen onder de achterkant van de knieën in rugligging en onder de wreef in buikligging. Indien nodig kunt u een kussen onder de buik leggen om de onderrug te ontlasten en onder de borstkas voor een ontspannen houding van de nek.

Voor jou: let ook op je eigen welzijn! Voel je lichaam bewust tijdens het masseren. Neem tussendoor een pauze door uw handen zachtjes op het lichaam te laten rusten en te voelen. Lang uitademen helpt je om bewust je lichaam te voelen en aandacht te besteden aan je eigen ontspannen houding.

4. In rust komen: samen naar binnen zwaaien

Neem aan het begin van de massage voldoende tijd zodat jullie beiden in alle rust kunnen komen. Laat je handen bewust op het lichaam van je partner rusten. Voel je eigen ademhaling en die van je partner onder je handen.

5. Empathie: voel je bewust

Laat je handen zacht, volledig contact maken zodat je één wordt met het lichaam van je partner. Wees speels met je aanraking. Volg je eigen tastimpulsen. Durf je eigen massage slagen te ontdekken en uit te vinden. Sta in direct contact met de ander om erachter te komen hoe je partner zich voelt en of je in de flow zit.


6. Massagetip: geniet van de kunst van het bewust aanraken

Neem de tijd en voer je massageslagen rustig en bewust uit. Vertrouw op uw eigen kwaliteit van aanraking. Sta jezelf toe om aanwezig te zijn in het huidige moment. Voel bewust wat je met je handen kunt waarnemen. Voel de talrijke fijne bewegingen onder je handen zoals adem, hartslag, flow, tintelingen, pulseren, strekken, enz.

Wrijf de olie in je handen en verdeel deze afgemeten over de huid. Volg de impulsen van je handen en luister naar hoe de massage wordt ontvangen, wat op dit moment bijzonder goed kan zijn, enz. Ontspan meer en meer bij elke uitademing in je massageslagen.

Masseren met:

  • Volledig, aandachtig en respectvol huidcontact
  • De hele handpalm
  • Vingers en duimen
  • Zachte lange en diepe slagen
  • Cirkelvormige deleties
  • Afwisselend dezelfde deleties

Varieer met: 

  • Lange - korte en diepe zachte massageslagen
  • Ritme en tempo: langzaam, snel, rustig

7. Adem: wees aanwezig

Adem is de sleutel tot een rustgevende massage voor beide kanten. Lang uitademen betekent ontspannen. Daarbij strijk je van je af en zak je tegelijkertijd in de diepte door je eigen lichaamsgewicht op je handen te leggen. Terwijl je inademt, strijk je zachtjes naar je toe en geef je ruimte.

8. Pijnpunten: wees liefdevol meelevend

Ontmoet pijnpunten met een zeker instinct. Vraag welke diepte comfortabel is. Blijf indien nodig langer in deze gebieden om het gespannen weefsel los te maken. Ga op ontdekkingsreis en vind de punten waar uw aanraking bijzonder gunstig is. Behandel deze passages zorgvuldig en liefdevol. Luister keer op keer om meer of minder tot je door te laten dringen als je wilt.


9. Afronden en terugkomen: neem de ontspanning mee

Kijk bewust hoe u uw massage kunt afronden. Bedenk wat je de laatste vijf tot tien minuten wilt geven. Vraag naar speciale verzoeken. Is er een aanraking die bijzonder goed was? Of bepaalde spiergebieden die om meer ontspanning vragen? Laat de massage eindigen door aan het einde je handen rustig op je lichaam te laten rusten.

Feel: Geef je partner en jou de tijd om de massage te laten inwerken. Geniet van rust en ontspanning. Keer bewust terug naar jezelf. Spoel uw handen en armen af met koud stromend water.

10. Slotdiscussie: Verdieping van ontspanning door bewustwording

Geef je partner /cliënt na de massage iets te drinken (water of thee). Vraag hoe het met hem gaat. Ontdek wat het bijzonder goed deed en hoe hun gezondheid veranderde. Zo verrijk je het fysieke welzijn met een besef van duurzaam evenwicht op alle niveaus.


Conclusie: Massagetips

In mijn ervaring is de beste voorwaarde voor het geven van een goede holistische massage: je eigen verlangen en plezier om zelf gemasseerd te worden. Om ruimte te geven aan je eigen vreugde in aanraking. Geniet met volle teugen van elke massage aanraking tijdens het masseren. Ontspan jezelf steeds meer tijdens het geven en stel je voor hoe prettig je aanraking voelt. De massagetips kunt u het beste stap voor stap direct toepassen.