arrow_drop_up arrow_drop_down
WAT IS OSTEOPATHIE
7 augustus 2020 

WAT IS OSTEOPATHIE

WAT IS OSTEOPATHIE

Osteopathie is een onafhankelijke, holistische vorm van geneeskunde. Diagnostiek wordt met de handen uitgevoerd. Net als de behandeling. Osteopathie onderzoekt de oorzaken van klachten en behandelt mensen als geheel.

Meer dan 140 jaar geleden ontwikkelde de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still na intensief onderzoek de principes van osteopathie en richtte hij een nieuw medicijn op. Sindsdien is osteopathie continu ontwikkeld.

Osteopathie behandeling

Osteopathie behandeling

WAAR OSTEOPATHIE WERKT

Osteopathie bestaat uit talloze structuren, die allemaal direct of indirect met elkaar in verband staan. Een belangrijke verbinding ontstaat door de zogenaamde fascia. Dit zijn dunne bindweefselschalen die elke structuur omringen en samen een grote lichaamsfascia vormen. In de meeste gevallen wordt de fascia nauwelijks opgemerkt in de conventionele geneeskunde, maar het is van groot belang voor osteopathie. Fasciae verbindt ook structuren die functioneel niets met elkaar te maken hebben. Ze kunnen dus veranderingen doorgeven vanuit het perspectief van osteopathie, wat verklaart waarom de klachten vaak elders voorkomen dan de oorzaak.

Osteopaat behandeld klant

Osteopaat behandeld klant

HOE OSTEOPATHIE WERKT

Osteopathie bouwt voort op de zelfherstellende en zelfregulerende krachten van het lichaam. Ziekten en aandoeningen zijn vaak het gevolg van het verlies van het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Dit is waar osteopathie binnenkomt en de zelfherstellende krachten van het lichaam mobiliseert.

Elk lichaamsdeel, elk orgaan heeft voldoende bewegingsvrijheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. Het doel van osteopathische behandelingen is om blokkades en weefselspanning te verwijderen en zo de mobiliteit te herstellen. Osteopaten onderzoeken altijd de oorzaken van symptomen en zijn niet beperkt tot de behandeling van individuele symptomen. Er worden geen ziekten behandeld maar triggers, zoals bewegingsstoornissen.

 

OSTEOPATHIE OOK EFFECT

Osteopathie wordt op veelal op medische gebieden gebruikt. Als eerste en enige medische maatregel kan osteopathie volledig voldoende zijn.

Afhankelijk van de symptomen kan het ook worden gebruikt als een begeleidende interdisciplinaire benadering van andere medische behandelingen. Dit laatste is vooral handig als het gaat om ernstige pathologieën, d.w.z. ernstige ziekten.

 

OSTEOPATEN HEBBEN TIJD

Na een gedetailleerde medische geschiedenis  voorgesprek, wordt de diagnose en behandeling met de handen uitgevoerd. Tijdens het onderzoek voelen osteopaten het menselijke weefsel laag voor laag door de zogenaamde palpatie en voelen daardoor diepere structuren aan zoals spieren, fascia, botten, maar ook zenuwen, bloedvaten en de inwendige organen. Dit is hoe bewegingsbeperkingen en spanning worden gediagnosticeerd. Het op deze manier bepalen van fysieke disfunctie vereist jaren van intensieve training van de tastzin.

Osteopaten nemen gemiddeld tot een uur behandeling. Het exacte verloop van de behandeling hangt echter af van het individuele geval. Het is niet ongebruikelijk dat de respons op osteopathische behandeling enige tijd later begint. Om succesvol te zijn in bepaalde ziektebeelden, zijn er verschillende behandelingen te verwachten.

Klaus Rixner is osteopaat in Duitsland en heeft de Relax Sensation Massagetafel ontwikkeld

Klaus Rixner is osteopaat in Duitsland en heeft de Relax Sensation Massagetafel ontwikkeld

GOEDE TRAINING VOOR GOEDE OSTEOPATEN

In Nederland wordt momenteel opgeleid aan diverse aan opleidingsinstituten.

Osteopathie is in Nederland geen beschermd beroep. Dat betekent dus dat iedereen het beroep mag uitoefenen. Verenigingen van osteopaten hebben een erkenningsregister opgesteld. Zoals de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF). De NOF registreert alleen osteopaten met een medische vooropleiding zoals fysiotherapie of arts. Het NRO registreert ook osteopaten zonder medische vooropleiding.

Over de schrijver
Graag schrijf ik blogs voor u met betrekking Relax Sensation en onderwerpen die daarbij passen. Waardeer het als u reageert op de blogs.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies