Massagetherapie voor angst en depressie
02 februari 2022 
in Tips

Massagetherapie voor angst en depressie

Is massagetherapie een goede behandeling voor angst en depressie?

Vrouw met angst en depressie

Noot van de redactie:  sommige gevallen van angst en depressie kunnen slopend of levensbedreigend zijn. Dit artikel is niet bedoeld om massagetherapie aan te moedigen in plaats van professionele hulp in de geestelijke gezondheidszorg en/of de behandeling van een gediplomeerde beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg.

Veel mensen kunnen op een bepaald moment in hun leven angst ervaren. Aanhoudende angst kan een symptoom zijn van een psychische aandoening, zoals depressie of gegeneraliseerde angst, of het resultaat van andere externe factoren, zoals ingrijpende veranderingen in het leven, traumatische ervaringen of bepaalde medicijnen.

Stress is vaak eerder een oorzaak dan een gevolg, en angst kan een van de vele effecten zijn van het leven in een stressvolle omgeving. Veel mensen kunnen tijdelijke angst ervaren door stressfactoren zoals een auto die hun rijstrook op de snelweg inslaat, maar mensen die chronische angst ervaren, kunnen beschrijven dat ze zich zorgen maken over relaties, familie, school, werk, gezondheid en geld lang nadat een trigger moment is verstreken. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat mensen die een depressie ervaren symptomen van angst melden, waaronder prikkelbaarheid, nervositeit, slechte concentratie en slapeloosheid.

Angstgerelateerde psychische problemen kunnen het immuunsysteem aantasten, de lichaamschemie verstoren en je moe en prikkelbaar maken. U kunt moeilijk slapen, zich rusteloos voelen als u wakker bent en moeite hebben met concentreren. Mensen met ernstige angst kunnen zelfs spierspanning, slechte spijsvertering en "koud zweet" ervaren. Als je je zo voelt, ben je niet de enige. Angst treft 40 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten, dat is ongeveer 18% van de bevolking.

Hoe kan massagetherapie mensen met angst helpen?

Zelfs nadat je stressoren uit je omgeving hebt verwijderd, kun je de aanhoudende effecten van angst en stress ervaren die worden veroorzaakt door levenssituaties die niet onmiddellijk kunnen worden veranderd. Je kunt angst verminderen door te sporten, voldoende te rusten en goed te eten. Voor een snelle en gezonde vermindering van angst kunt u overwegen een massagetherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in ontspanningstechnieken tussen lichaam en geest.

Een onderzoeksteam van Emory University bestudeerde de effecten van Zweedse massage therapie (SMT) bij 47 patiënten met gegeneraliseerde angst. Deelnemers aan de studie kregen zes weken lang twee SMT-sessies per week. Met behulp van de Hamilton Anxiety Rating Scale, een algemeen raamwerk voor het meten van de ernst van de angst, rapporteerden ze een vermindering van de symptomen tot zes weken na de behandeling. De onderzoekers adviseerden massagetherapie als een aanvullende en alternatieve therapie voor patiënten met gegeneraliseerde angst.

Depressie en angst zijn twee van de meest voorkomende psychische problemen. Gemiddeld ervaart 79% van de kankerpatiënten angstsymptomen en ervaart 10-20% depressie. Een groep onderzoekers - waaronder een cardioloog, psychiater en twee verpleegkundigen - bestudeerde de effecten van massagetherapie op een groep kankerpatiënten. Deze onderzoekers ontdekten dat massagetherapeuten effectieve en betaalbare zorg boden voor een verscheidenheid aan kankerbehandelingen. Patiënten die massagetherapie kregen, ervaarden verbeteringen in pijn, angst en depressiesymptomen. Deze effecten waren vooral uitgesproken bij geïsoleerde patiënten die zelden fysiek contact met anderen kregen.

Depressieve man

Hoe helpt massagetherapie mensen met een depressie?

Een team van het Touch Research Institute van de Universiteit van Miami bestudeerde vrouwen met prenatale depressie en ontdekte dat massagetherapie en yoga gezond waren voor zowel hen als hun baby's. Zuigelingen van wie de moeder zich bezighield met massages en yoga behandelingen hadden een hoger geboortegewicht en een langere zwangerschapsduur (tijd doorgebracht in de baarmoeder). Hun moeders meldden verminderde angst, depressie, woede en pijn in de benen, evenals gezondere relaties. De onderzoekers wezen erop dat massagetherapie een natuurlijk alternatief biedt voor antidepressiva, die bij sommige patiënten bijwerkingen kunnen veroorzaken.

In een studie uit 2010, gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry, voerde een groep onderzoekers een meta-analyse uit van 17 onderzoekspapers waarbij 786 studiedeelnemers werden onderzocht om meer te weten te komen over de positieve geestelijke gezondheidsvoordelen van massagetherapie. Ze ontdekten dat massagetherapie significant gerelateerd was aan verbeteringen in depressiesymptomen.

Waarom verlicht massagetherapie angst- en depressiesymptomen?

Veel mensen met angst en depressie kunnen de ernst van hun symptomen verminderen door activiteiten te ondernemen die de focus op het nu helpen vergroten. Dit is een oefening die mindfulness wordt genoemd, wat een van de redenen kan zijn waarom massagetherapie en lichaamswerk de geestelijke gezondheid van een persoon effectief kunnen ten goede komen. Studies over mindfulness-beoefening hebben de positieve toepassing ervan opgemerkt voor een breed scala aan aandoeningen, van fibromyalgie tot angst en depressie.

Eckhart Tolle, een internationaal erkende expert op het gebied van mindfulness, raadt aan aandacht te besteden aan alle vijf de zintuigen, zoals het gevoel van je adem, de geur van de lucht, de geluiden om je heen of de kleur van de muren. Een massagetherapeut die ervaring heeft met het gebruik van mindfulness-technieken om angst en depressie te behandelen, kan u mogelijk bij dit proces helpen. Omdat zintuiglijke waarnemingen in het moment plaatsvinden, kunnen mensen met angst en depressie hun mentale en emotionele gewoonten "resetten" door hun directe ervaringen diep te voelen. Deze praktijk laat weinig ruimte voor de geest om af te dwalen naar spijt uit het verleden en toekomstige problemen.

Welkom bij ons op de blogpagina, waar we gepassioneerd schrijven over Massagetafel Design, Relax Sensation en alles wat onze klanten boeit. Onze blogs zijn op maat gemaakt om u te informeren, inspireren en een dieper inzicht te geven in de wereld van ontspanning en design. Bij elke post streven we ernaar om een meeslepende kijk te bieden op de laatste trends, en we delen ook boeiende verhalen en ervaringen van onze gewaardeerde klanten. Jouw feedback is van onschatbare waarde voor ons - of het nu lof is voor wat we goed doen of constructieve kritiek die ons helpt groeien. Wij geloven in een interactieve dialoog met onze lezers en streven naar het leveren van inhoud die relevant is voor u. Dus voel je vrij om te reageren, jouw gedachten te delen en zelfs suggesties te doen voor toekomstige onderwerpen. Samen bouwen we aan een gemeenschap gewijd aan welzijn, comfort en design. Bedankt voor het lezen en we kijken uit naar uw betrokkenheid bij onze blogs!
Reactie plaatsen
<