Ontharen hele lichaam

Wat is ontharen?

Onder ontharen (inclusief lichaamshaar) worden alle methoden bedoeld met als doel lichaamshaar in delen of in het hele lichaam ook volledig te verwijderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende ontharingsmethoden:

Ontharen, door middel van scheren, ontharingscrème of flaming

Epileren, bijvoorbeeld met halawa (suikers), warme was, koude wasstrips, epilators, pincetten of permanent met elektrisch of laser epileren. 

Ontharing benenOntharen van de benen

Motieven

Naast hygiënische en religieuze aspecten speelt esthetiek een belangrijke rol.

In tegenstelling tot andere primaten heeft bij Homo sapiens de lichaamshaar, met uitzondering van het hoofd en eventueel de bescherming tegen wrijving in huidplooien, geen essentiële functie meer. Het volledig of gedeeltelijk verwijderen van lichaamshaar speelt echter een belangrijke culturele rol.

De (gedeeltelijke) scheerbeurt wordt gebruikt als inwijdingsritueel en als teken van de esprit de corps en het lidmaatschap van bepaalde groepen, van het leger tot de geestelijkheid. Van de 6e eeuw tot 1973 was de tonsuur het uiterlijke teken van het priesterschap en de belofte van het celibaat door christelijke geestelijken. Het speelt nog steeds een rol in andere religies, zoals het boeddhisme, de islam en het hindoeïsme. In veel landen en culturen, bijvoorbeeld in de islam, wordt om religieuze redenen haar verwijderd van zowel vrouwen als mannen of, zoals in de oudheid, wordt genoemd Hygiëne maatregel begrepen. Op deze manier voldoet het scheren ook gedeeltelijk aan de eisen van religieuze zuiverheid.

Vooral in westerse landen spelen vooral esthetische of functionele redenen een rol bij de beslissing om lichaamshaar te verwijderen. Het verwijderen van lichaamshaar en de resulterende gladde, haarloze huid wordt hier door sommigen ook als erotisch gezien. Vooral voor vrouwen wordt uitgebreide ontharing steeds vaker als een dwingend schoonheidsideaal beschouwd. Ontharing van het hele lichaam is steeds populairder geworden en is nu op veel plaatsen een schoonheidsideaal. Veel vrouwen geven aan dat ze zich vrouwelijker en aantrekkelijker voelen zonder schaamhaar.

Oorspronkelijk bekende mannen met hun aanzienlijke lichaamsbeharing, zoals Burt Reynolds of David Hasselhoff, wendden zich tot een haarloze stijl die vroeger werd geassocieerd met de homoscene.

Sommige atleten, zoals fietsers of zwemmers, verwijderen hun lichaamshaar om de lucht- of waterweerstand te verminderen. Met name fietsers geven ook als reden aan dat geschoren huid na een val (schaafwonden) gemakkelijker kan worden behandeld en gemasseerd en dat haren die in de wond groeien worden vermeden. Het is echter onduidelijk in hoeverre deze argumenten in individuele gevallen gelden of dat het om een louter esthetische beslissing gaat. De spieren worden duidelijker zichtbaar na het ontharen en er is vaak een aanzienlijke sociale druk in fietsgroepen voor ontharing.

Ontharen hele lichaamOntharen

Geschiedenis

Vroege scheermessen waren gemaakt van gesneden vuursteen, stenen messen, schelpdieren en haaientanden. Archeologische vondsten van steenschrapers dateren uit het 6e millennium voor Christus. Harde stenen zoals vuursteen of obsidiaan maakten het mogelijk om veel scherpere messen te maken dan de zachte metalen die op dat moment beschikbaar waren. Er zijn ook bronzen schrapers gevonden. In Zuid-Amerika gaven de inheemse bevolking er echter de voorkeur aan hun haar te plukken in plaats van zich te scheren.

In het oude Egypte verwijderden vrouwen om esthetische redenen hun schaamhaar. Ze hadden geen haar op de schaamheuvel, omdat dit een sterke erotische aantrekkingskracht op de mannen uitoefende. Volgens de middeleeuwse traditie zou een arts genaamd Johannes Furia een ontharingsmiddel voor Cleopatra hebben bedacht. De Egyptenaren gebruikten in de 4e eeuw koperen of gouden messen. Op Griekse vaas schilderijen werden mensen meestal naakt en haarloos afgebeeld, afgezien van het haar op hun hoofd. Lichaamshaar, schaamhaar en baarden werden door de oude Grieken als barbaars beschouwd, althans in bepaalde tijdperken. Met de Romeinen inclusief het scheren met puimsteen ook voor de beschaving.

Zelfs Aziaten en indianen, die van nature maar een kleine hoeveelheid genitaal haar hebben, verwijderden de laatste schaarse restanten omdat dit overeenkwam met hun gevoel voor schoonheid. Met de verspreiding van de islam in de middeleeuwen werd intiem scheren ook in grote delen van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs Zuid-Europa geïntroduceerd. In de seraglio van moslimheersers waren er speciaal opgeleide eunuchen die dagelijks de lichamen van de concubines, en vooral de schaamstreek, scheren.

In de Verenigde Staten werd het verwijderen van lichaamshaar populair bij vrouwen, vooral tussen 1915 en 1945, als teken van hun vrouwelijkheid. Het verspreidde zich na 1945 naar Europa. Op hetzelfde moment, uier branden, het regelmatig verwijderen van de uier van het haar van melkkoeien, verscheen in de Verenigde Staten voor het midden van de 20e eeuw en de verspreiding van daar naar Centraal-Europa na 1945.

Ontharen schaamstreekOntharen als schoonheidsideaal 

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down