Ontharing benen

Soorten ontharing

Arm ontharing

Armhaar verwijdering verwijst naar het verwijderen van al het haar van de armen, vooral van de hardere onderarmen. Het haar kan verwijderd worden door middel van epileren of arm scheren. Een arm scheerbeurt voor vrouwen wordt vaak als zeer esthetisch beschouwd. Religieuze motieven kunnen ook bestaan. Zo was men in het oude Egypte en Griekenland en de islamitische de arm ontharing al tot hygiëne- en esthetisch begrip daarvan.

Ontharing benenOntharen benen

Ontharing van de benen

In de moderne samenleving van de 20e en 21e eeuw, gebaseerd op historische voorgangers,, is het een bijna universeel geldig, verplicht onderdeel van lichaamsverzorging geworden dat vrouwen hun benen ontharen (meestal als onderdeel van een been scheerbeurt ) of zelfs epileren. Bij mannen wordt dit type ontharing alleen in uitzonderlijke gevallen wenselijk geacht (bij bijzondere atleten of bij blessures).

Ontharen schaamstreekVerwijderen schaamhaar

Verwijdering van schaamhaar

Bij de schaamhaar verwijdering is het wijdverbreid verwijderen van haar in de bikinilijn, dus de zone van een bikinibroekje wordt niet bedekt. Omdat de maat en vorm van bikinibroekjes echter sterk variëren, is het bereik niet duidelijk gedefinieerd. Het omvat in wezen de onderbuik wand boven de symphysis pubica en delen van de lies of delen van de dijen. Meestal wordt echter het hele genitale gebied onthaard. Dit bevat

 • bij de vrouw
  • de grote (buitenste) schaamlippen
  • de heuvel van venus
 • bij mannen:
  • de penisschacht
  • het scrotum
  • het gebied boven de symphysis

Het perineum en het gebied van de anus behoren ook tot het genitale gebied. Ze zijn meestal behaard bij mannen, maar deze beharing is anders bij vrouwen.

Ontharen hele lichaamOntharen

Ontharing van het hele lichaam

Gehele lichaam ontharen (ook bekend als fullbody haarverwijdering) is de volledige verwijdering van lichaamshaar in de nek, bij vrouwen, bevat gewoonlijk ook ontharen van het origineel (bovenlip en wangen). Het neemt dus alle bovengenoemde soorten lichaamshaar verwijdering over. Het ontharen kan op zijn beurt zowel plaatsvinden als ontharen (bijvoorbeeld met een scheermesje als een scheerbeurt over het hele lichaam) als door epileren, bijvoorbeeld met wax of een epilator. Een andere methode is om een ontharingscrème te gebruiken. Ontharing van het hele lichaam is nu een wijdverbreid schoonheidsideaal.

In sommige culturen wordt het verwijderen van het hele lichaam, vooral bij vrouwen, als vanzelfsprekend beschouwd. Deze omvatten delen van India, Afrika, Brazilië en veel islamitische landen. In de Amazone zijn er enkele indianenstammen waar vrouwen al hun lichaamshaar uittrekken, zoals de Huaorani. In de meeste regio's wordt ontharing van het hele lichaam echter slechts door een deel van de bevolking toegepast, ook in Europa, waar de trend al tientallen jaren toeneemt. In de VS komt het verwijderen van het hele lichaam nu vaker voor bij zowel vrouwen als mannen dan in Europa.

Armscheren komt nog steeds het minst voor in de westerse wereld. De oksel-, been- en intieme scheerbeurt komt daarentegen vaker voor.

In Turkije worden neus- en oorharen vaak verwijderd met een koude vlam. In Japan maakt het verwijderen van gezichtshaar, ook op het voorhoofd en de nek, onderdeel uit van een bezoek aan de kapper. Ook het epileren en epileren van de wenkbrauwen komt veel voor.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down