Page content

Welke rol speelt voeding in Ayurveda?

Ayurveda-voeding is ook gebaseerd op de drie dosha’s, Vata, Pitta en Kapha. Er zijn echter ook algemene regels die voor alle dosha’s gelden.

  • Er mag pas worden gegeten als de vorige maaltijd volledig is verteerd. Een groeiend hongergevoel is hiervoor de beste indicator.
  • Om het spijsverteringssysteem niet meer dan nodig te belasten, moet men nooit helemaal vol eten, maar de maaltijd beëindigen als de maag voor driekwart vol is.
  • Het spijsverteringskanaal werkt ’s middags het beste. ’s Morgens en’ s avonds is ze nog steeds of alweer zwak. Daarom moet de hoofdmaaltijd ’s middags worden genuttigd. Het eten moet ’s morgens en ’s avonds licht verteerbaar zijn.
  • Snel eten, staand eten of eten tijdens stress heeft een negatieve invloed op de spijsvertering en moet daarom worden vermeden.
  • Warme gerechten en dranken zijn lichter verteerbaar dan koude. Lauwwarm water of kruidenthee zijn geschikt als dorstlesser. Dit is vooral handig in de ochtend, omdat de spijsvertering dan nog zwak is.
  • Specerijen spelen een cruciale rol in Ayurveda. Er zijn zes verschillende smaken: zoet, zuur, bitter, zoet, heet en scherp. Een uitgebalanceerde maaltijd moet ze indien mogelijk allemaal bevatten.

Comment Section

0 reacties op “Welke rol speelt voeding in Ayurveda?

Plaats een reactie


*